Najdi forum

trebušne težave

Imam velike težave z bolečinami v želodcu, trebuhu ali pa sami slabosti. Skoraj vsak večer, ko se umirim se začnejo moje težave ali me boli želodec tako,da se lahko samo zvijam, ali pa mi je samo slabo. Potem grem včasih vzeti domača zdravila (namočene zeli v šnops) in tisto mi sicer pomaga a kaj ko to ni rešitev za kar naprej. Bila sem že na gastroskopiji, ki pa ni pokazala kaj drugega kot malo povečano izločanje kisline, pa tudi na kolonoskopiji sem že bila pred nekaj leti. Tam mi niso ugotovili kaj drugega kot to, da imam pač še kar zavito črevesje, ker mi zdravnik tudi skozi ni prišel z endoskopom. Imam pa tudi zelo močne vetrove, ki včasih grozno smrdijo. Ali bi morala spremeniti način prehranjevanja, zdaj pač jem vse. Ali je za tako črevesje potrebna kakšna posebna dieta, ali mi lahko proporočate kaj drugega. Čez dan teh težav ekstra ne čutim, mogoče včasih ampak to ni nič. Kar pa se prebave tiče pa nimam problemov na blato grem vsak dan 1-2.
Kaj mi lahko svetujete?

Lp Nina

Spoštovana!

Glede na podatke, gre pri vas najverjetneje za t.i. funkcionalno dipepsijo-o njej govorimo tedaj, ko s preiskavami ne ugotovimo organskega vzroka težavam. Funkcionalne motnje so za preiskave še zelo težko dostopne.Več kot polovica bolnikov s funkcionalno dispepsijo ima motnje praznjenja želodca. Ta motnja je povezana s slabostjo, bruhanjem in predvsem občutka napihnjenosti po obroku, vendar običajno nimajo bolečin. Eden od razlogov za funkcionalno dispepsijo je tudi visceralna preobčutljivost, zaradi česar se pojavi bolečina. Prava alergija na hrano je zelo redka in verjetno nima večjega vpliva na nastanek dispepsije. Veliko ljudi slabo prenaša določeno hrano vendar mehanizme nastanka dispepsije ob tem še ne poznamo.
Zdravila lahko povzročijo dispepepsijo tako, da spremenijo motorično aktivnost prebavne cevi (funkcionalna dispepsija) ali pa povzročijo različno stopnjo poškodbe sluznice (erozija, razjeda).

Bolnikom , pri katerih je vodilni simptom bolečina, običajno poleg diete svetujemo antacide ali H2 blokatorje (ranitidin 150 do 300mg). Bolnikom, kjer vodilni simptom ni bolečina ampak napenjanje, nelagodje ali spahovanje pa svetujemo predvsem spremembo načina hranjenja (počasno uživanje hrane, odsvetujemo žvečilni gumi), dietno prehrano (iz prehrane odstranimo hrano, ki napenja) in prokinetike (domperidon, metoklopramid). Nekaj bolnikov ima oba vodilna simptoma in takrat združimo opisana predloga zdravljenja.

Ker iz napisanega ni razvidno, če ste opravila tudi UZ trebuha, vam v primeru, da tega še niste storili, svetujem še to preiskavo.

Lp,Nataša Smrekar

New Report

Close