Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Rak Kako živeti z rakom? Trebušna slinovka

Trebušna slinovka

Pozdravljeni.

Prosim za razlago: Fokalna spremrmba v glavi trebušne slinavke ter prominentna v. linealis.

Hvala in lp

Pozdravljeni,

predvidevam, da gre za izvid ultrazvočne preiskave. Vena lienalis je žila, ki vodi kri iz vranice, želodca in dela črevesja v portalno veno v jetrih. Prominentna vena pomeni, da je pretok skozi to žilo velik, seveda pa je potrebno pogledati velikost vranice in stanje jeter. Veliko je stanj, kjer se pretok skozi omenjeno žilo poveča oz se zmanjša odtok zaradi različnih motenj.

Fokalna sprememba v glavi trebušne slinavke ne pove ničesar, razen, da je tam radiološko vidno tkivo, ki je drugačno kot normalno tkivo slinavke. Vzrok za omenjeno spremembo pa je lahko zelo različen. Seveda je človek najbolj pozoren na maligne spremembe, ki jo je v tem primeru potrebno izključiti. To se naredi stopenjsko, najprej predlagam CT ter odvzem krvi za tumorske markerje (Ca 19-9, CEA), nato pa odločitev za nadaljnjo obravnavo glede na prejete izvide.

Sicer je fokalna sprememba v trebušni slinavki lahko anatomska ali prirojena varianta kakšne žile ali priležnega organa – zato je potrebno opraviti bolj natančno preiskavno metodo, kot rečeno CT ali celo MR. Z UZ je včasih tudi težko ločiti vnetni proces v slinavki (pankreatitis) od neoplazme (rak).

Zato vam svetujem nadaljnje preiskave, da se opredeli omenjeno spremembo. Seveda pa je potrebno pregledati celotno sliko – od počutja, apetita, hujšanja, prehrane – predvsem uživanje alkohola – , telesne zmogljivosti, itd.

Vse dobro vam želim,

Jana

 

vir Errors and mistakes in the ultrasound diagnosis of the pancreas, G Cwik et al, J Ultrason. 2013

Svetlika, integrativna onkologija Jana Pahole, dr. med., spec. int. onk. I Mail: [email protected] I Telefon: 030 647 321

Hvala za odgovor.

Počutim se dobro, teža se ne spreminja, apetit imam in sem telesno aktivna.

Čakam na mri s kontrastom,

Lp

 

 

New Report

Close