Najdi forum

Trebušna slinavka

Pozdravljeni,

imam vprašanje v zvezi krvnimi izvidi, vezano na trebušno slinavko. Zanima me ali bi se pri problemih z trebušno slinavko (konkretno rakom) to videlo na krvni preiskavi. Moja krvna preiskava je namreč zelo dobra (AST-0,33. ALT-0,36,GGT 0,22, AMILAZA-0,61, LIPAZA 0,36, BILIRUBIN celokupni 10,3, Holesterol 4,0, Trigliceridi 1,5), vendar imam še vedno bolečine desno pod rebernim lokom in levo zadaj, ki pa niso močne in stalne ampak samo občasno. Tudi ponoči me bolečine ne zbujajo. Poleg tega se mi pojavlja občutek, kot da bi imel vneto grlo, ampak tudi občasno.
Vsi me prepričujejo, da je to psihične narave, jaz pa se ne dam prepričati. Saj verjetno imajo prav.
Hvala za odgovor!

Pozdravljeni!

Ponavadi bolniki z rakom trebušne slinavke vsaj na začetku nimajo nobenih laboratorijskih sprememb. Kadar se pojavi rak v glavi trebušne slinavke, bolnik postane rumen in tedaj so izvidi jetrnih encimov patološki, med tem ko amilaza in lipaza nista povišani. Ponavadi bolniki zaradi raka v glavi trebušne slinavke nimajo bolečin. Kadar se tumor pojavi v trupu ali repu trebušne slinavke, tedaj imajo bolniki bolečine v zadaj v hrbtu ali pod levim rebrnim lokom. Tipično je, da se bolečine pojavljajo ponoči in da bolniki hujšajo.
Pri sumu na raka trebušne slinavke določimo tumorski marker CA-19-9, ki pa je lahko tudi v mejah normale. Vneto grlo ne sodi v klinično sliko raka trebušne slinavke.

Lp,Nataša Smrekar

Hvala za vaš odgovor!

New Report

Close