Najdi forum

že nekaj časa se mi pojavlja problem, pa ne vem na koga naj se obrnem. k osebnemu zdravniku ne bi (še) šla, ker mi bo najverjetneje predpisal kakšne tablete in bo zanj zadeva rešena.

Torej, dogaja se mi, da se mi trebuh čez dan vedno bolj napihuje. Zjutraj “šlang”, po zajtrku in še posebej po kosilu, sem pa že kot nosečnica. Pojem kar precej sadja, v službi sem bolj ali manj na solatah oz. vegetarijanski prehrani, meso občasno jem za kosilo z družino.

ne bi rada ukinila sadja, tudi ne preveč zelenjave, ker nisem “mesni” tip človeka. Res je, da popijem bolj malo, se moram prav potrudit, da grem pit. Še posebej se ogibam vode v času sadnih/zelenjavnih obrokov. Trebuh pa kar kipi. Mi lahko kako pomagate z nasveti KTM?

Spoštovani!

Glede na vaše simptome (napihovanje se stopnjuje po obrokih itd.) na prvi pogled kaže, da gre za šibko funkcijo vranice in želodca ter s tem moteno razpošiljanje qi-ja (energije, v tem primeru predvsem različne energije različne hrane) in hranil po telesu. V TKM pravimo tudi, da ne morete izločiti qi-ja oz. le-ta zastaja.
Bolj natančno bi vzroke za vašo napihnjenost lahko ugotovili na pregledu v naši ordinaciji, kjer bi natančneje določil število in tip terapij – do zdaj smo pri napihnjenosti mnogim pomagali z akupunkturo. Vsekakor pa je za krepitev vranice in želodca koristno, če ne pretiravate s preveč predelane sladke hrane (sladoled, piškoti, mlečna čokolada itd.) in mrzle hrane (neposredno iz hladilnika ipd.). Tudi enolično surova hrana v velikih količinah lahko hladi prebavo in je morda potrebno dodajati tudi tople obroke. Vranico krepi tudi hrana, ki je naravno rumene barve, njeno optimalno funkcionalnost pa ohranjajo dobre prehrambene navade na splošno – zmerni, redni, pisani obroki. Škodi pa ji tudi preveč skrbi.

Yao Junhao, dr. kit. med.
TKM LJ

*** Zdravniki tradicionalne kitajske medicine http://www.kitajskamedicina.si/ MB 040 417 463 CE 040 720 189 LJ 040 837 853 KP 040 206 744

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close