Najdi forum

trebuh

Pozdravljeni.

Zanima me po kolikšnem času se lahko pojavijo simptomi in kakšni so ti simptomi, če ima človek tumor na peclju v trebuhu? Se ga da občutiti?

Hvala.

Prosim, če lahko razložite, kaj ste mislili z izrazom pecelj. Na katerem organu naj bi to bilo? Ste morda mislili rep trebušne slinavke?
Marija Štefančič Gašperšič

**************************************** Marija Štefančič Gašperšič, dr. med., spec. družinske medicine

V trebuhu se mi že dlje časa, več mesecev občasno nekaj premika, kot bi mi notri nekaj migetalo ali utripalo, samo ne ves čas. Bila sem že na ultrazvoku pri ginekologinji in je rekla da ni nič ginekološkega, da ona ne vidi nič. Pri svojem zdravniku, pa še nisem bila. Bi morala iti. Enkrat sem že zastavila vprašanje na vašem forumu, samo do takrat še nisem bila pri ginekologu. Odgovarjala mi je neka druga gospa in mi je napisala, da je morda tumor na peclju, ne vem pa kaj to pomeni, kaj je mislila s tem. Upam da mi boste vi lahko kaj več povedali o tem.

Hvala.

Našla sem vaše vprašanje in odgovor dr. Smrekarjeve. Razlagala vam je, da bi se teoretično gibal lahko nek tumor, ki je z ozkim tkivom, ki izgleda kot pecelj pri sadežu, povezan z ostalim tkivom oz. z bazo, od koder raste. Se pravi, da je pecelj samo povezava, ne pa samostojen organ. Tumor je tako bolj gibljiv, da se giblje sem in tja, kot bi se gugal. V svojih 25 letih dela česa podobnega še nisem srečala prisvojih bolnikih, možno pa je. Tvorba bi se videla na ultrazvoku. Verjetnejša razlaga je, da čutite peristaltiko, kar je gibanje po črevesju. To se dogaja, če je več plinov v črevesu iz kateregakoli razloga. Večina takih težav ne pomeni hude bolezni.
Lep pozdrav! Marija Štefančič Gašperšič

**************************************** Marija Štefančič Gašperšič, dr. med., spec. družinske medicine

Verejetno bo potem to držalo kar ste napisali. Kaj pa npr. če bi imela raka na črevesju, bi tudi kaj občutila? Vetrove imam kar pogosto, prebava je redna, vsak dan grem na wc tudi 3-4 krat, če je potrebno. Blato ni trdo, prej mehko, včasih tudi precej redko. Zaprta nisem, se pa zgodi kakšen dan (1 dan vmes), da ne grem. Kaj menite o tem?

Hvala.

Ker sprašujete, kaj bi čutili, če bi imeli tumor v črevesju, naj povem, da se ponavadi čuti zelo malo. Težave človek prej zazna, če je tumor v končnem delu debelega črevesa. Kaj se pojavi? Spremeni se dotedanji ritem odvajanja. Pomemna je torej sprememba in ne nekaj, kar imate že stalno. Če leži tumor višje v črevesu, pa človek pravzaprav dolgo nima nobenih težav. Zato se je tudi država odločila za preventivni program Svit, ki odkriva raka debelega črevesa pri ljudeh, ki so zdravi, in to v skupini, ki najpogosteje zboleva. To so osebe med 50. in 70. letom starosti. Če imate bližnje sorodnike, ki so zboleli, delamo preiskave osebni zdravniki in ni treba čakati,da ste dovolj stari za vključitev v program Svit. Na podlagi iskanja prisotne prikrite krvavitve s testiranjem blata skušamo najti tiste posameznike, ki že imajo spremembe na črevesu, nimajo pa nobenih težav.
Glede na vse, kar ste opisala menim, da ste zdravi in je vse, kar čutite, povsem normalno.
Lep pozdrav! Marija Štefančič Gašperšič

New Report

Close