Trd trebuh stoje
Pozdravljeni,
upam, da mi boste znali pomagati, tako kot vedno do sedaj.
Zanima me, ali je značilno, da ima v nosečnosti ženska večino časa trd trebuh? Sem v 30.tednu moje prve nosečnosti, ki traja BP. Že od cca 15.tedna dalje me spremljajo bolečine v spodnjem delu trebuha – zategovanje, špikanje, bolečine okrog jajčnikov, nasploh menim da gre za boleče ligamente, tudi ginekolog temu ni posvečal posebne pozornosti.
Odkar je trebuh zrastel imam občutek, da ni mehak. Ko stojim, hodim… je trd. Včasih mi zatrdi in popusti po 2 min (tukaj vem da gre za tiste znane popadke), ampak da je tekom dneva skozi trd? Je to značilno? Ko sedim je načeloma OK, leže tudi – edino ponoči ko se obračam iz boka na bok je spet trd, ko nekaj sekund ležim pa se zmehča. Sprehodov daljših od 30 minut lahke hoje ne zdržim več, saj je na koncu že tako trd da imam občutek da imam kamen namesto trebuha. Pospravljanje po stanovanju ki vsebuje veliko počepov, sklanjanja mi tudi otrdijo trebuh, zato delam pavze. Otročka čutim skoraj ves dan, obrnjen je na glavo. Približna teža na zadnjem pregledu v 28t je bila 1300g. Naslednji pregled imam čez 2 tedna (32.) in takrat tudi UZ kontrolo rasti.
hvala lepa,
Spoštovani,
če se ob vsem tem bistveno ne skrajšuje MV, je vse to del normalne nosečnosti. Včasih maternica bolj otrdeva, če nosečnica ne skrbi dovolj za hidracijo. Poskusite se bolje hidrirati. Včasih pomaga. Sicer pa razgradite skrbi in sprejmite vse to kot del normalne nosečnosti.
Hvala vam za odgovor!
podatka o dolžini MV nimam. Sem na prejšnjem pregledu prosila ginekologa, da preveriva, pa je rekel, da to ni rutinski pregled in ga ne dela “kar tako” …in da plod ne leži tako nizko, da bi preverjal.. se pa res o otrdevanju nisva pogovarjala. Ali je potreba po urgiranju? Naj grem nekam samoplačniško čim prej na meritev ali lahko počakam do naslednjega pregleda (9.5.)? Sedaj me skrbi ker imam dokaj aktivno delo – konstantno vstajanje in vsedanje, hoja sem in tja…. In da bi zadevo poslabšala (če je MV krajši).
hvala lepa!
nobena vaša fizična aktivnost ne vpliva na dolžino MV, zato vas te vaše obremenitve ne rabijo skrbeti. Tudi ne vem, če nujno potrebujete podatek o dolžini MV. Podatek je pač nenadomestljiv, če nas zanima karkoli v zvezi z otrdevanjem maternice, ki ste jo omenili v prejšnjem vprašanju.
da, to zadostuje.
Pozdravljeni,
že dober teden imam trd trebuh. Tudi občutek je neprijeten, napihnjenost, tišči me naprej, kot bi vsak čas počila. Občutek nastane ko sedim ali hodim, v ležečem položaju je bolje. Nikoli se ne pojavi v intervalih ampak je skozi prisotno.
Ker sem v bolnišnici mi vsak dan delajo CTG in ta je vredu, tudi ultrazvok je bil vredu. Zadržujejo me sicer zaradi krajšega MV. Tudi otrjevanje trebuha so spremljali, ampak nekako ne dobim odgovora zakaj točno gre in me skrbi. MV na zadnjem pregledu ni bil krajši, celo malo se je podaljšal.
Bi bilo možno, da gre za probleme s prebavo in vrsto prehrane? Odkar sem v bolnišnici imam probleme z zaprtjem, prav tako neprestano ležim, prej pa sem bila zelo aktivna.
Hvala za pomoč in odgovor.
Spoštovani,
če nimate v redu prebave, lahko črevo tudi kar precej prispeva k volumnu trebuha, ne le maternica. Na daljavo je seveda nemogoče ocenjevati, koliko k problemu prispeva napihnjenost črevesja in koliko maternica oziroma nosečnost. Če ste v bolnišnici, prosite za kakšno ozmotsko odvajalo (npr. Novolax) in priporočam izogibanje sladkemu ter morda v dieto dodati 1 do 2g magnezija na dan. Lahko spijete tudi liter pogretega Donata dnevno.
Pozdravljeni,
ponovno se oglašam. Torej zaradi pogosto trdega trebuha stoje in med hojo sem šla danes na meritev MV. Sedaj pa – namerila je 1,5mm! Pravi, da je to slabo. Da lahko predčasno rodim (danes sem 30.teden). Da če me bo kdaj tiščalo (zelo) spodaj, naj grem kar v porodnišnico.. Omenila je, da je moj MV tricky, ker da na enem mestu izmeri normalno dolžino, na drugem pa torej 1,5mm. Kako je to sploh možno? Med meritvijo me je prosila, da zakašljam – da je lažje izmerila. Sedaj sem noro v skrbeh. Koliko je torej 1,5mm v 30 tednu kritično? Svetovala mi je počivanje, čim manj obremenitev… in predpisala utrogestan 200mg 1x na dan zvečer. Recepta nisem še dvignila, ker so nanj napisali napačno osebo….. tako, da čakam predpis s strani osebnega G.
hvala vam!
Spoštovani,
pri pisanju raznih mer morate biti natančni. Sem prepričan, da vam MV nima 1,5 mm ampak verjetno 1,5 cm oziroma 15 mm! To pa pri 30 tednih ni niti skrajšano, kaj šele kritično. Tudi terapija in priporočila so močno pretirana. Razen eventualno abstinence od spolnih odnosov ne rabite popolnoma ničesar, ne Utrogestana niti počivanja, ker to v 3. tretjini nosečnosti ne bo ničesar spremenilo.
Res je, se opravičujem. Včeraj sem vsa v paniki Vam pisala. Torej dolžina MV je 15mm.
Kako to, da so si mnenja Ginekologov tako različna? Seveda ne želim delati razlik, ampak tukaj gre res za skrajnost. Na eni strani bi me poslali kar v porodnišnico če ne bom počivala, vi pravite, da zadeva ni tako huda. Seveda glede na vse vaše izkušnje, vedno ste mi znali pomagati, se k vašemu mnenju veliko bolj nagibam.
v razlike mnenj ginekologov se nočem več spuščati, ker je to Sizifovo delo. nekateri očitno ljubijo paniko, strah in lastno pomembnost ter radi iz zdravih delajo bolne, da jih potem bolj uspešno “zdravijo”. Saj veste? Če zdraviš zdravega, je uspeh zagotovljen. Drugega razloga za takšno početje sicer ne vidim. Ostane le še ena “neizrečena opcija”, pomanjkljivo znanje, ki ga prikriješ tako, da pač prej zaženeš paniko kot je treba. Za vsak slučaj.
Še eno vprašanje g.Pušenjak. Glede na celotno situacijo sem morala po dodatno mnenje. Ginekologinja je namerila MV pri eni meritvi 38mm, na drugi (končni) pa 20mm. MV je zaprt. Je pa otroček že obrnjen na glavo (že na zadnjem pregledu v 28.tednu je bil). Sedaj me pa zanima, ali bi zdravnica na pregledu z vaginalnim UZ videla, če je plod prenizko? Videlo se je vrhnji del glave, tako, da je komentirala samo, da je na glavo. Ssdaj pa seveda preveč razmišljam in ugotavljam, ali je možno, da se mi plod spušča nižje.. ali je to tudi lahko razlog za preplah? Vseeno sem se odločila, da si vstavljam zvečer 200mg Utrogestana, malo več počivam, grem pa vseeno na krajši sprehod, pospravljam po stanovanju, izogibam se pa dviganju bremen, odnosom. Samo da ponovim – sem 30t in 5d.
hvala!
pri 30+ tednih dolžina MV skoraj več ni pomembna, je pa tudi 10 mm dovolj, da ni potrebno ukreniti ničesar.