Najdi forum

TRAVA-VELIK PROBLEM

Spoštovani,

Lepo prosim za nasvet in pomoč
Sin je star 26 let in že več kot 10 let uživa travo, enkrat več drugič manj. S plačilom šolnine je s preusmeritvijo naredil srednjo šolo.
Sedaj se pa noče nikjer zaposliti, enostavno ni takega dela, ki bi bilo zanj.
O kakšnem koli zdravljenju noče slišati, ker mu je pač tako kot je, čisto lepo. Ali kaj ko ostalim članom družine ni tako, oziroma še več. čisto smo ubupani, saj tako ne gre več naprej.
Z nami se ne druži, ima svojo družbo, ki seveda ni prava in gre na okrog, kot temu reče, to pa je v gostilno na pivo in travco. Travco priskrbi tudi za svoje prijatelje.
Poskušali smo z lepim in z grdim načinom, pa nič ne dosežemo. Pravi, da si je življenje zavozil in se še ni odločil ali bo živel ali ne. Grozi s samomorom.
Fanta je škoda, ker je drugače v redu, prijeten, pošten in ne vemo kaj ga muči, verjetno ni vzrok le trava, ampak ne more se pobrati, ker nima volje. Je že večkrat poskušal, a ne vzdrži. Seveda ga skoraj vsak dan na to opominjamo, kontroliramo zato že mene celo sovraži.
Živimo ga mi, tudi oblačimo, plačujemo zavarovanje, sam pa si je uredil socialno podporo, ki jo porabi za cigarete, pivo, travo in podobno.
Ne moti ga njegov zapuščeni izgled, opozarjanje na to, da bo kmalu klošar, če bo tako nadaljeval, skratka nič ni mogoče pri njemu doseči.
Želimo pa le to, da bi imel zaposlitev, se rešil trave in znal poskrbeti za svoje preživetje.
Zelo bi bila hvaležna za vsak nasvet kaj storiti, oziroma kam se obrniti.
( Celje, Maribor )

Hvala

Moj sin je verjetno dolgo let užival travo. Najprej sem tako kot vi poskusila s preprečevanjem, rednim testiranjem, prijaznostjo popustljivostjo, lažnim upanjem,… Pustil je najprej srednjo šolo, nato je manjaval zaposlitve, se ponovno vpisal v šolo…. Ves čas sem se vzgajala tudi sama, obiskala sem razne službe, ki obravnavajo mladostnike, vključila sem se v dve skupini staršev drogirajočih, obiskala sem najbližjo komuno,,..UGOTOVILA SEM, DA TRAVA JEMLJE ČLOVEKU VOLJO, DA POSTAJA PSIHIČNO ODVISEN TER DA PRAVILOMA POSTANE PREMALO IN MLADOSTNIK TUDI PO SEDMIH LETIH VZTRAJANJA NATO POSEŽE PO TRDI DROGI. Odvisno je od tega koliko časa ga starši podpirajo pri početju. Podpirajo zato, ker delujejo samo s prigovarjanjem. Sama sem si obljubila, da bom sinu dovolila ponavljati razred samo do prve konference. Opazovala sem njegovo početje.Že zjutraj si je pripravljal špinele za čas pouka, iz šole ni prihajal domov, jedel je malo in bil stalno živčen. Ker so bili ob konferenci rezulati porazni, sem ga spravila v komuno iz katere pa je žal po petih mesecih zbežal. Zdaj dela nekje v tujini in se preživlja sam. Grozno, vendar ne vem kaj bi počel zdaj doma!

Otrok pri 17.letih kadi travo, nima volje do ničesar.Kam se lahko obrnem, da ne zaide še dlje. Obstaje kakšno društvo, da mu pomaga.Doma sem iz obale.

poglejte na spletne strani urada za droge, tam so vsi naslovi društev in ustanov, ki se s tem ukvarjajo.

Skušajte, da mu ne težite vsak dan. Naj malo zadiha in razmisli in se na to pogovorite z njim.
Poiščite še strokovno pomoč.

Trava je ša najmanši problem, ker se bo nehalo z jo prej ko slej…
Tako, da jaz naprimer skadim tu pa tam kaj in uspešno konšujem drugi letnik faksa (marketnig – izredni študij), delam na Zavarovalnici (celih 8 ur). Zraven pa še imam hobije (različne, staršem pomagam pri razstavljanju psa pomagam v azilu, skrbim za zavržene živali)…. Srednjo šolo sem uspešno končala. In nikoli v teh letih nisem posegla po drugih drogah! Tako, da res nevem no.
Očitno imajo vaši otroci kje drugje probleme, ste morda kdaj pomislili, da malo preveč zahtevate od njih in hočete, da se ukvarjajo z stavrmi, ki jih ne želijo – ravno so v puberteti in se pač uprejo in včasih se pač uprejo z tem, da kadijo travo!

********************************************* We all know that cats rule the world!

Vsem se zahvaljujem za odgovore, skušala sem jih upoštevati, vendar je vse brez uspeha.
Problemi se nadaljujejo, še več jih je, skratka vse gre navzdol in ne vidim izhoda brez pomoči.
Prosim, če se lahko še kdo oglasi s podobnimi izkušnjami in nasveti kako
začeti z ukrepi.
Sin menja voljo glede na njegovo stanje. Enkrat me posluša in mu je brez
vezno, samo prikimava, drugič vzroji. Pravi, da ni rešitve zanj, da ima še malo življenja pred seboj in da je vse nesmiselno.
Včasih mi zabrusi, da sem vsega jaz kriva, čeprav ne vem zakaj. Menim pa, da je vzrok njegovega videnja ta, da je preveč globoko pod vplivom uživanja trave.
O pomoči noče slišati. Sedaj pa vidim, da nujno rabim pomoč sama, da bom lahko vse to vzdržala. Tako sem pod vplivom tega nenehnega stanja, da ne morem več normalno živeti.
Po naravi sem pesimist in vidim, da ga bom izgubila tako ali drugače, kar pa ne morem sprejeti ne da bi storila vse kar je možno.
Če ga bom poslala od doma, kar bi bilo po eni strani prav, da bi se mogoče pobral, bo še prej obupal, kar že vem iz njegovih dejanj.
Mož je premalo prisoten ob vseh dogodkih, če pa je, pa tudi nič ne doseže.
Ustrezno pomoč iščem v Celju ali Mariboru, sicer bo treba v Ljubljano.

Spoštovani!

sami ugotavljate, da je situacija v vaši družini vse slabša. sin je zasvojen. ne govorim samo o problemu trave, ampak o zasvojenskem vzorcu vedenja, o manipuliranju in seveda tudi o čustvenem izsiljevanju. zelo pomembno je, da se za začetek uskladita z možem in sta v vseh postopkih enotna. vztrajajta pri tistem kar se dogovotite. Ne obljubljajte stvari, ki jih ne boste izpeljali, ker s tem boste dajali sporočilo, da tiso kar rečete tako ali tako ni pomembno. Dokler živite skupaj imate vso pravico, da postavite določena pravila! to ne pomeni, da kar naprej hodite za sinom in mu govorite kaj sme in kaj bi moral, ampak da z dejanji pokažete, da njegovega vedenja in kajenja trave ne boste več tolerirali. začnite s tem, da mu oddtegnete usluge, ki jih trenutno ima (kuhanje, pranje, financiranje…) Iz navedenega pisma mislim, da vaš sin potrebuje strokovno pomoč, prisiliti ga sicer ne morete lahko pa mu ta korak malo olajšate. V prvi vrsti potrebujeto pomoč vi, da boste bolj trdni pri svojih odločitvah. V Mariboru deluje center za preprečevanje odvisnosti – v obliki visokopražnega programa (abstinenčni program). Upam, da boste tam dobili ustrezno pomoč. Lahko pa pokličete tudi k nam in se dogovorite za individualno srečanje. Možno pa je tudi, da se ob vnaprejšnjem dogovoru (tel 425 12 14) vključite v skupinino staršev.

Lep pozdrav! Suzana Društvo Projekt Človek Tel:059 711 796

Spoštovani!

V Piranu je začel delovati Sprejemni center Društva Projekt Človek. Za pogovor lahko pokliče na telefon 05 67 30 125 ali 041 798 046. Center vodi dr. Bogdan Polajner, univ. dipl. psih.
Srečno!

Doma moram pokazati izvid, da imam THC NEG. Koliko časa moram biti čista, da bo izvid neg.

Spoštovani!

Test je praviloma negativen po treh tednih.

Spoštovana ga. Suzana,

hvala za vaš odgovor.
Z možem bi se rada obrnila k vam po pomoč, zato bi vas najlepše prosila za datum, kdaj bi to bilo možno. Želela bi se pogovoriti glede težav najinega sina, če je še kaj sploh možno storiti.

Zahvaljujem se vam za odgovor.

praviloma,:) heh, pr men ni bil. naredu sem ga sam na s starši…pr men je bil problem heroin, no je problem. vendar test za travo sm nardil, ker sem se odloču vse malo oladit. uglavne 3 tedne in 4 dni se mi zdi, pa mi je še vedno pokazal. uglavnem 4 tedn sigurn nism več bil. je pa res, da sem travo kadil 8 let neprenehoma, 24/7. skoz uglavnem. zdj jo nism že več kot dva mesca:)

pa ni neki big deal

fino se mejte:)

seat_

Spoštovani!

Lahko me pokličete po telefonu 01 425 12 14, pa se bomo dogovorili za termin.

New Report

Close