trava v zrelih letih
Ti se pa tolažiš, da s tabo že ni tako hudo kot z ostalimi odvisniki!
Tudi trava – brez kakršnikoli drugih opojnih snovi – lahko zasvoji do te mere, da trpita kakovost in kvantiteta življenja. Kolegica v službi ima sina v zgodnjih 20-ih letih, ki ga zaman skuša odrešiti odvisnosti od trave. Večkrat ga je že spravila v psihiatrično bolnico na detoksikacijo, poskuša ga vključevati v psihoterapevtska zdravljenja, družina kar največ časa preživi skupaj, da bi imel fant čim manj skušnjave. Kljub temu ga je prejšnji teden dobila, kako si v dnevni sobi zvija joint. Zaradi odvisnosti je nesposoben opravljati kakršnokoli službo, saj se ne more dovolj zbrati, da bi zmogel 8-urno delo.
Saj bi bilo lepo, če bi obstajale snovi, ki nas omamijo, s seboj pa ne bi nosile nikakršne škode! Problem je tudi, da ena opojna snov brez težav vodi v drugo. Odvisnost ostaja ves čas enaka, menjajo pa se zgolj snovi. Tako alkohol zlahka vodi v tablete, trava v kokain, tablete v heroin in podobno. Dokazov za to je v mojem življenju na žalost ogromno.
ampak jaz ti pravim, da ti posplosujes stvari! sploh ves, koliko ljudi je na travi? in to tistih, za katere nebi niti pomislil? kadim vsak dan cimvec, ampak delo sem sposobna opravljati veliko bolje, kot trezna. pa delam veliko vec kot le 8 ur!
spet cisto posplosevanje! sama kadim travo ze celo zivljenje, ma drugih drog nocem videt pred ocmi! in taka je celotna moja druzba.
KACA FRFOTACA POZDRAVLJENA, V TEM KAR SI IN POSTAJAŠ.
Važno je, da ti veš kdo si, kam greš, da si nameniš najbolje kar je možno za te.
Saj si nameniš kar je najboljše, kaj ne?
Ti veš kaj si nameniš, ti veš če si vredna tega ali celo boljšega v življenju. Saj veš, kaj ne, da si vredna vsega DOBREGA?
Mene ne zanimajo pripomočki, da bi lažje storil to in ono, mene ne zanima koliko stane to in ono, da bi dosegel to in to… Takšno življenje vidim, da ljudi utesnjuje, ohranja ne svobodne v svojem bivanju, drugi pa na njih stiskah, tesnobnostih služijo.
SVOJIH STISK NE NAMERAVAM REŠEVATI TAKO, DA BODO DRUGI SLUŽILI S TEM!
To je moje jasno stališče, ki mi je v življenju več kot mnogo krat prišlo zelo prav.
Jaz sem drugim v priložnost, ne pa v zaslužek, dobičkonosnost.
Spoznavam, da se smem ceniti, spoštovati… posebej od takrat, ko sem spoznal, KDO SEM, KAM GREM, ČIGAV SEM, KAKO TO, DA SEM SE RODIL RAVNO TEM STARŠEM, V TEM KRAJU, V TEJ DRŽAVI…KO SEM SPOZNAL KDO JE ČLOVEK.
Spoštovana, tudi v vas je potencial, ki komaj čaka, da ga odkrijete in uporabite.
Tudi vi ste vredni boljšega, svobodnega mirnega, ljubečega… življenja. Do sedaj še nisem slišal, da bi kakršna koli substanca, sredstvo to omogočilo človeku, da bi v svojem bivanju realno zaživel, doživel osvobojenost v vsej polnosti.
Gospa, si upate v svoji težnji, hrepenenju po boljšem življenju, po bolj sproščenem življenju, po bolj polnem življenju… seči po hrani, “substanci”, “travi” ki se ji reče vesoljna LJUBEZEN in je zastonj?
Vredni ste, da spoznate vse dobro, ki je položeno v vas in da v tem zaživite, vredni ste realne topline, realnega notranjega miru.
SPOŠTUJEM VAS IN ZAVEDAM SE, DA STE ZELO VREDNI SVOBODE, pa ne glede na travo ali kar koli podobnega. Te stvari nimajo kaj opraviti z našimi manjki ljubezni, nežnosti, utesnjenosti… Te stvari nam lažejo.
D.P.
sori, lahko da sem kmetica, zaplankana – you name it!!!
a nikoli ne bi bila s tipom, ki kadi travo – halo???? enako ne tudi z alkoholikom ali z nekom, ki kao občasno pije – sori a men so te tipi bedni – rabjo sprostitev. drage ženske, naj vas fajn nabrišejo – pa bo sprostitev…. ne pa trava!!!
In avtorica posta – še ena moja misel. Moji sodelavki je sin umrl na Portugalskem, nekaj časa je bil v komuni – žal mu ni uspelo…dolgo časa se je klatil naokoli, na koncu pa usodni šus!!! In zanimivo je, da fant ni začel pri 16 s heorinom, temveč s travo – tako da ne serte tle gor, kako je trava nedolžna stvar!!!
Mene bi bilo sram, da bi moj fotr kadil travo!!! Halo????????? :=) smešno bolano pa še nezrelo….
to ali ti greš iz trave na druge droge, je predvsem odvisno od zgodnjega razvoja otroka in samega otroštva, ne pa od same trave
Če uporaba konoplje prešeže rekreativno uporabo mogoče to drži, če se pa kadi v zmernih količinah, pa te v veči še bol odpre in sprosti poglede iz drugi zornih kotov, ki jih nekateri nikoli ne vidijo. Preprosto nisi več slepa ovca in razmišljaš s svpjo glavo, kot je nekdo že prej omenil.
Lp schaman
ENO JE OSVOBAJANJE, DRUGO JE ZAVAJANJE IN NAMIŠLJANJE, DA JE SUPER ČE NEKAJ VIDIM KAR ŠE MORDA NIHČE NI.
Ne gre za šviga švaga , ti pa pojdeš ven.
Gre za bistvo, ki je očem nevidno.
Te pa razumem, da v svojih okoliščinah in načinu življenja ne zmoreš kaj več kot le to… Hmm… Škoda, kod, da se še ne zavedaš…Hm, hm, hm…
Ne mislim se preveč vitkovat v različna mnenja, mi je pa zanimiva ena stvar v pisarjenju blaznih nasprotnikov trave – namreč navajanje subjektivnih ”dejstev” v stilu ”vsi ki jih poznam so odvisni/kadijo ker bežijo od težav/se ne znajo spoprijet s težavami/so luzerji”. Jaz bi se na tem mestu vprašala koga to poznam in s kom se družim, ker konec koncev stari rek pravi ”povej mi s kom se družiš in povem ti kdo si”. Sama poznam kar nekaj rekreativnih uživalcev trave, med njimi sem tudi sama, moja najboljša prijateljica in moj fant, pa smo vsi uspešni, prizemljeni ljudje, ki nam pač vsake toliko sede malo sprostitve in zabave. Zablužencev pa res ne poznam nobenih, pač ker se v takih krogih ne gibljem.
Dunja, vprašala bi te samo to…bi raje videla da pije in da je nasilen, ob travci tega zagotovo ne boš doživela.
še en lep izrek, dovoli partnerju to kar pričakuješ da bo on dovolil tebi !!! Verjetno imaš tudi ti kakšno razvado, ki morda njemu ne ustreza!.
Ne sekiraj se zaradi tega! Poznam veliko družin kjer starši kadijo in lahko z zagotovostjo rečem da so bolj sproščene in odprte (če primerjamo družine alkoholikov). Kar pa se otrok tiče, če so dovolj stari da bi to razumeli jim to razložite, tudi otroci nio neumni in če bodo za to izvedeli doma, od nekoga ki mu zaupajo, ne bodo v prihodnosti padali “na fore” vrstnikov češ kok je pa to kuuul.
Sem stara 30 let in kadim travo 15 let in je res, da ga sprosti. Res je tudi da obstaja možnost psihične odvisnosti, ki pa pri odvajanju nima takšnih groznih posledic kot jih vidiš pri NARKOMANIH – da se tresejo in so nasilni itd. (ane Danica!!!).
Informiraj se in ne boj se tistega česar ŠE ne poznaš.
Lepo se imejte in imejte se radi 🙂
Dunja!
Travo kadi zato da se sprosti???….tud narkiči rabijo nekaj, da se sprostijo?? Da ne govorim, da ga ni narkiča, ki ni začel z “enim špinelom”, hah, pa kaj če enga skadim….nehat pa ni znal!!! Lepo al grdo, odvisen je, kot alkoholik al pa narkoman…
Leiko: 30 let maš, 15 let pa vlečeš travo…..Pol življenja si zadeta, zato da ti je lepo, da se sprostiš???
Kadiš travo da se SPROSTIŠ??? Ahh, sej to ni nič, sej lahko neham, ampak je svet bolj sproščen če sem zadeta….
Zelo zelo žalostno!!!!
ps. Marijo Špinel je bila oseba z imenom in priimkom, ki je tako kot govori pesem, zadet končal pod vlakom.
Sem stara 26 let, živim v podnajemniškem stanovanju v centru Ljubljane,imam redno službo in stalnega partnerja, s katerim v prostem času kadiva marihuano.
Ampak naj navedem še nekaj dejstev:
1.Na Nizozemskem, kjer je prodaja marihuane legalna v “coffee shop”, je povprečen kadilec moški ali ženska v dvajstetih, pa do zgodnjih štirideset let, z dobro šlužbo in vsaj “srednji ekonomski razred”-
2. Psihično škoduje le umetno gojena t.i. “skunk” marihuana in le ljudem, ki imajo dedne psinične bolezni, kot naprimer shizofrenija.
3. Kar škoduje, je mešanje marihuane z tobakom, čemur se da izogniti, in če kadi že toliko časa, že ve kako.
4. In dejstvo je, da v državah kjer je marihuana dovoljena za osebno rabo, je manj zlorab trdih drog .
5. Pa še zanimivo dejstvo: zaradi alergije na arašide lahko umreš,v
na vsem svetu pa ni ene smrtne žrtve zabeležene zaradi kajenja marihuane, temveč če človeku ki prestaja kemoterapijo, vzbudi apetit, pomaga pri nespečnosti.
Za konec še osebno mnenje. Če ste videli prihodnost z njim, preden ste izvedeli za kajenje, mu lahko ponudite vsaj priložnost, da vam dokaže da je kljub temu spodoben človek.
Neobrit,
Vidim, da nisi razumel mojega sporočila posledično tvoja ocena mene…
“Leiko: 30 let maš, 15 let pa vlečeš travo…..Pol življenja si zadeta, zato da ti je lepo, da se sprostiš???
Kadiš travo da se SPROSTIŠ??? Ahh, sej to ni nič, sej lahko neham, ampak je svet bolj sproščen če sem zadeta….”
Bi rekla le drama queen….ti resno misliš, da sem vsako minuto vsakega dne zadnjih 15 let stiskala joint v ustih? Rekreativna raba – si kdaj slišal za to? Ti verjetno rad kako pivičko spiješ ane, te sprosti po trdem delu…si torej tudi di zadnjih XY let pijan ? ? ? Pometaj pred svojim pragom!
Draga svetujem ti da se orneš in greš svojo pot. Sama sem v zvezi in očitno nič boljša od tebe,s fantom ki kadi 10let travo vsak dan po 6jointov..in kaj je narobe?!vse! od tega da komaj čaka da bo skadil in o čem drugem sploh razmišljat ne more..to da ima živčne izpade in da je totalno preobčutljiv in zmeden do konca- do te mere da pozabi prižgano ploščo ugasnit! lej..tvoja odločitev..smao jaz se borim s tem in ni prijetno verjemi meni,saj vsi pravijo pa je samo trava..pa ni! to je droga ki te psihično zasvoji in če nimaš dovolj volje in samoiniciative ti noben ne more pomagar,pa srečno