TRAVA-NUJNO!
Prosim za pomoč.
Sem mama 15-letnega sina.
Še nikoli nisem imela opravka s kakršnokoli drogo.
V sinovih hlačah sem našla ščepec posušene trave. Mogoče ni nič….
Nekateri delci so bolj “kvadratasti” in temni, skoraj črni, nekateri bolj podolgovati in bolj svetli. Vonj je takole…sladkoben, kot mogoče tobak.
Kako bi lahko izvedela, če je to droga?
Sem iz MB.
Hvala za hiter odgovor, ker me zelo skrbi.
Pozdravljena, tudi sama sem mama dveh sinov(19,10 let) in se ravno tako ubadam s to problematiko oz. že hujšo.
Pri st.sinu sem pred 4leti tudi jaz našla v žepih podobne zadeve,kakor opisujete vi,razne ostanke “tobaka”,ki pa ni bil navadni tobak ampak tako imenovana trava(hašiš), po večkratnih pogovorih mi je zatrdno obljubil,da se bo to nehalo,vendar se ni….samo stopnjevalo se je in se še.Ravno te dni bijemo borbo,da bi prenehal oz.šel na zdravljenje,vendar o tem noče slišat nič. Po več posvetovanjih(sama sem klicala in bila pri zdravniku) mi vsak reče,da nimam kaj naredit, dokler sin ne bo za to.Tako lahko samo sedim križem rok,sitnarim,prigovarjam in gledam,kako mi sin propada. Povem vam,da je to živa groza. Srce se mi para,ker sem tako nemočna.
Prosim vas imejte strpnost do otroka,vzemite si čas zanj,pogovorite se z njim dokler je še čas,povejte mu,da ga imate radi,kjub temu,če kadi in ga poskusite od tega odvrnit še pravi čas. Jaz sem bila premalo vztrajna oz.sem mu preveč verjela in zaupala…. Vse to se samo še stopnjuje.
Želim vam veliko uspeha in pozitivne energije, ne naredite napake,kakor sem jo storila jaz, ne verjamite vsega.
Lep pozdrav,Su
Dober dan
prosim bre panike. sama imam 23 let in sem studentka. Tudi sama kadim travo tu in tam. Danes je to zelo zelo pogosto, da se kadi trava. Malo manj kot uzivanje alkohola. vas sin je res zelo mlad in mora pazit, da ga ne zanese in da ne zabrede v tezave. vam pa priporocam, da mu dajte jasno vedet, da veste, da kadi travo, vendar zaradi tega vedite, se ni narkoman. Lahko postanes odvisen od trave, vendar ce res veliko skadis in redno vsak dan. Spada pod mehko drogo in zato ni tako zelo nevarna, kot kokain ali tabletke. No zelim vam povedat, da ne boste v strahu, da je vas sin na kaki grozni in katastrofalni poti v narkomanijo, ker to ni tako. Pogovarjajte se z njim in tudi sami se informirajte o drogah. Trava je zelišče-rastlina, plevel, ki vsebuje THC, ki daje omamo. Zal zivimo v obdobju, kjer ni zura brez trave in alkohola. GA NI!! Zato vam res priporocam, da ne obsojate in nenadirate sina in ga ne zapirajte v sobo ali temu podobno, ker ce bo hotu kadit travo, jo bo kadil. Zelo enostavno je pridet do nje.
Pogovarjajte se z njim in zaupajte zivljenju, sebi in prevsem sinu.
Sama sm imela podobno situacijo z mojo mamo. Moja mama ve, da kadim travo in mi ne tezi. vendar tudi odobrava ne. Sama pa sem normalna, zdrava studentka visoke sole. Zavedam se posledic in dejanja. Vas sin je se mlad in sedaj je za njega najpomembnejse obdobje v zivljenju. Pogovor, odkritost, pogovor in zaupanje in zaupanje in pogovor. Odkritost in ozavescanje.
Upam, da sm vam vsaj malo pomagala, prevsem pa vasem sinu, kajti poznam to dilemo in hvala bogu imam sama veliko sreco, ker imam razumevajoco mamo.
Lep pozdrav
SAmo da dodam.
j kot jaz, ne vem kje živiš, ampak obstajajo žuri brez trave in alkohola. VERJEMI
Lepo si svetovala, kako naj gleda na sina, vendar še vedno so žuri, ki ne vsebujejo teh snovi. Pri nas se dogajajo redno. ŽAlostno pa je predvsem to, da mladi mislite, da drugače žura ni. SAj se ne pije in ne kadi zaradi potrebe, ampak zaradi prepričanja, da potem ne bo žura, zakaj????
Ker se ne upamo odpreti in bi prijatelji mislili, da smo reve in potem ne bi bili dobri za njihovo družbo, potem bi bili pa osamljeni, ker ne bi imeli družbe, pa še zajebavali bi me in se mi posmehovali.
Vse to je res, ampak na dolgi rok, se ponavadi smejejo ravno obratno.
In kot drugo, pa je žalostno, da si drugače ne morejo poiskati družbe, ki ne pije in ne kadi.
Mislim, da je največji problem v zavesti mladih in to v glavah.
Primož
No tole ni tako neresna stvar, kot bi si morda kdo lahko mislil. Ljudje ne jemljejo zastonj drog ampak za to le obstajajo določeni razlogi. Med njimi je pogosto družba s katero se mladostnik druži, obupanost nad tem, da ne bodo dosegli nečesa, kar so si resnično želelei itd. Ne smemo pozabiti, da je uporaba pogostejša v družinah, kjer so tudi sicer uporabljali alkohol in tobak.
Pomemebno je, da so starši pozorni na tako obnašanje mladostnika in da ne odreagirasjo takoj z agresijo in kaznovalnim sistemom v različnih oblikah. Veliko bolj pomeben je pogovor in iskanje smisla življenja mladostnika. Mladostnik mora imeti svoje cilje, za katere se je vredno boriti in prizadevati tako v šoli kot v vsakodnevnem življenju.
No droga pa daje lažne nagrade, nagrade, k itrajajo kratek čas in se lahko kupijo tako kot fast food ali nekaj drugega. saj je v naši potrošniški družbi se vse kupljivo.
Svetoval bi vam predvsem, da se poglobite ne samo v otroka ampak tudi v način življenja vaše družine in v vrednote, ki jim sledite v družini. Otrok živi v sistemu, ki se mu reže družina in znotraj tega se mora počutiti varnega, kajti le tako lahko odide ven in če je hudi, se lahko vrne v varno zavetje. Če pa tega zavetja ni je težko…
Predvsem mislim, da mu je potrebno poponoma jasno povedati kakšen odnos imate do drog in to morate predvsem pokazati(če kadite, prenehajte kaditi, če pijete, prenehajte piti). Drugo je da se morate z njim temeljito pogovoriti o zadevi skupaj z možem in ostalimi člani družine. To da on kadi ni samo njegov problem ampak je problem cele družine in vsak lahko svoj delček doprinese k reševanju problema.
No ostane vam pa še vrsto svetovalcev in drugih programov, ki vam lahko pomagajo.
vse delno drži in vse delno ne drži. ker nekateri se drogirajo-nakadijo tudi brez družbe oz. brez tega razloga, kvečjemu zato, ker jim je dolgčas. in kar se tiče ciljev: cilji so že lahko postavljenih, pa jih ne moreš uresničiti iz več razlogov? tudi motiviran je lahko takšen človek in da se sploh ne vidi, da bi se drogiral itd. sicer pa se zaradi trave res ne sekirajte, ker to dandanes ne more (ne sme) biti več tabu. kadijo jo tko otroci kot zdravniki, policaji, učitelji, starši itn. a se pogosto sliši, da je kdo povzročil prometno nesrečo zaradi napušenosti s travo ali hašišem (ali trdih drog)?
razmislite, nikar pa ga ne obsojajte oz. naj ostane mir v družini, ker na koncu boste še vi najbolj krivi, da se (še dalje vedno bolj) drogira.
lp.
s tem kar je povedala jkotjaz se zelo strinjam, tisti ki pa ste tako zelo gorece proti travi predvidevam, da jo nikol niste probal in neki po svoje filozofirate po tistem kar priblizno veste, naj vam povem, da travo kokrtolk redno kadi vsaj 30% mladine in to ne postopaci in nevem kdo ampak dijaki in studentje bolsih solo. O JOJ verjetno sok za vas. Ce sin kadi travo oj joj, pac treba je povedat da se to ve da mu ni treba skrivat, ampak da se stvar omeji, dosti raje bo sodeloval z vami, kot pa ce ga neki okarate in zapirate v sobe oz. uporabljate podobne metode terorja. Ko bo sin prisel s sobe ven, bo prvo reku “prokleta matka, grem na en joint” in to bo tudi storil tako da so ta nadiranja in zapiranja v sobo bolj namenjena vasi mirni vesti da si lahko potem recete no sedaj pa ne bo kadil vec. Aja pa se komentar za gospo ki hoce sina poslat na zdravljenje “zasvojenosti od trave/hasisa” s taki neumnimi izjavami se zelo zelo oddaljujete od sina.
LP
Dejan
ojej, ojej…
Ko dandanes še vedno berem, kako starši niajo pojma o osnovah drog, me to veliko bolj skrbi kot dejstvo, da toliko mladih posega po drogah. že dolgo nismo več tako zaplankani, da se ne bi dalo osvestiti PREDČASNo in ne šele, ko se najde kaj v žepih …
brez zamere, ampak v pomirilo: stara sem 26 let, travo sem prvič poizkusila pri 15-ih in od takrat jo kadim bolj ali manj redno. vmes sem s pravdobrim uspehom končala vse letnike srednje šole, diplomirala na visoki šoli in letos se mi izteka absolventski staž univerzitetnega študija. sem živahno, optimistično dekle, odprto navzven, zelo aktivno, če pomaga podatek, da sem verna, naj navedem tudi to in niti z zakonom še nisem bila navzkriž. skratka, stereotipi ne pomgajo prav NIČ, ko hočete pomagati svojim otrok. se strinjam, omama ni nujna stvar, ne na žurih ne nasploh in mnogim napravi več škode kot koristi.to pa je odvisno prav od samopodobe, čustvene podpore domačih ter osebnih ambicij.
Torej, če otrok POLEG trave ali hašiša po žepih, kaže znake depresije, brezvoljnosti, … se z njim pogovarjajte o tem, ne takoj o travi. zloraba drog je simptom, ne vzrok!! In – uporaba še ni zloraba. Saj tudi vam vertjetno kdaj sede kozarec vina ali pločevinka piva – pa zato še niste primer alkoholika za zdravljenje.
O marihuani pa si veliko koristnih informacij lahko prečitate na spletni strani http://www.konoplja.org, v zadnji Mladini (21/06/04) pa je bil tudi objavljen en simpatičen članek.
Skratka, brez panike:)
js ma en problem glede trave sm se mlad 18 let in hja kadim travo samo mam en drug problem pred meseci sm spuznov eno zensko zaklocuje osnovno gre ji dobr u sql 5,4ke hja in k smo se spuznal, me je en kolega oz (sosolc od nje) k se poznava prasu ce lahko kjed travo zrihtam da bi on tud probu in ok js ceu zajebani zrihtam travo k itx jo dubis na usakem vogalu usazga 2ga pogledas na cesto pa ti je kuj jasn kok je ura. In tkrt sm bil se neki jebac haha sm zrihtu travo haha ps sm se neki pametvov ut ravi pa smo sli pohat z zensko k sm jo glih spoznov par dni pred tem z unim mudelom (frendom) in pac tko je blo da prvic ni zenko prjel ampak je sam kaslaal unga tud ne pa sm reku bo treba mal veckat k ponavad u prvo mal folka prime tud mene ni prvic skor nc oz bl nc kokr pa kj. In zdej je prslo do take situacije da smo skoz po malem pa po malem dokler se to ni stopnjeval, men je blo cool dokler zdej zenska pa frend ne moreta nehat smo rekl da bomo nehal in ne gre. Js se mam se pod nadzorom, ceprov ze mal dle cajta kadim sam zensaka in frend pa pac ne morta nehat in je men ful hudo k sm jih js spravu v to hja in pac zdej me ful zre k sm bil takr neki pamtn pa jaja trava itx da zrihtam se bomo zapohal sej tava je zdrava pa blablabla zdej mi je pa bed tko da ce ma kdo kakrsen koli nasvet hja prov pride k to gre vedno slabs 🙁 ceprov starci nimajo pojma kaj se dugaja okolikajenja. kod da je use cool oz ok