Najdi forum

Pozdravljeni!

Soočam se z zelo zapleteno situacijo in vas prosim za nasvet. Fant kadi travo že od svojega 18 leta. Zdaj je star 24 let, skupaj pa sva 5 let. Po enem letu najinega druženja sem po naključju zvedela za to. Rekel mi je, da to ni nič takega in da je samo občasno. Čez čas sem tudi jaz začela kaditi, saj je bil občutek zelo sproščajoč. Preselil se je k nam domov, saj sva hotela biti skupaj in “prišparati” denar za stanovanje in za najino skupno življenje. Kajenje se je nadaljevalo, potem pa sem začutila, da zgubljam moč nad seboj vsakokrat, ko sem skadila joint. Slišala sem razbijanje srca, šlo mi je na bruhanje, skratka imela sem občutek, kot da me nekaj vleče na temno stran in da črna senca prihaja po mene. Nisem mogla več, nehala sem, on pa je kadil naprej po 5, če ne še več jointov na dan in to vsak dan. “Morila”sem mu, naj neha ali pa vsaj zmanjša, da je to preveč in da ne morem gledati, kako se uničuje. Tega morenja mu je bilo zadosti, zato mi je obrnil hrbet. Rekel mi je, da si me ne zasluži, ker sem preveč dobra in odšel.

Čez 2 meseca me je spet poklical, “da se pogovoriva”. Rekel je, da je spoznal zmoto, ki jo je delal, da bi šel rad z menoj naprej v življenje in ustvaril najin cilj, ki sva ga zastavila. VENDAR še zdaj ne ve, kaj je tako narobe, da kadi travo. Pravi, da bo, ko bo čas za družino, začel razmišljati drugače, za zdaj pa ne vidi nobenega razloga, da bi nehal. Vprašala sem ga, zakaj toliko kadi – pred službo, v službi, po službi, doma, zvečer… Ja, da pozabi na težave… Zdaj skadi samo enega, vendar obvezno vsak dan.

Ne vem, ali naj mu verjamem, saj je takrat, ko sem zvedela, da kadi, že zmanjšal količino trave, pa se je spet vrnil na stara pota. Ali bo sploh kdaj drugače? Kaj če spet obtičim sama?? Fanta imam zelo rada in vem, da me ima rad tudi on, samo ne morem mu dopovedati, da mi ga bo trava odvzela… Kako naj mu odprem oči, saj pravi, da ni odvisen, vendar po njegovi živčnosti in trmi vidim, da trava nanj zelo vpliva. Ampak on tega enostavno ne vidi. Ne upam pristati na skupno življenje, ker se bojim, da bova šla oba v pogubo, če s tem ne bo nehal. Mislim, da globoko v sebi čuti, da trava nanj zelo vpliva, vendar si tega ne prizna. Kaj naj naredim??? Ne morem ga pustiti in mu obrniti hrbta, saj sva oba delala napake. Rada bi šla skupaj naprej, tudi vest bi me pekla, če mu ne bi dala šanso, ampak mislim, da je trava še vedno velik problem, ki stoji na najini poti. Kako naj mu odprem oči,da bo to sprevidel…..?

Hvala za odgovore.

Ko prebiram vaše pismo, vidim na eni strani vas, vašo zaskrbljenost za fanta in za vajin odnos. Na drugi strani vidim fanta, ki kadi travo (z namenom pozabiti na svoje težave) in v tem ne vidi nobenega problema. Fant vam zelo veliko pomeni. Trudite se, da bi se nehal uničevati. On pa kakor da vas v tem vašem prizadevanju ne sliši. Namesto da bi kaj storil, vam ponuja izgovore, da to itak ni nič takega, da bo začel razmišljati drugače, ko bo čas za družino itd.

Kot pravite, fant kadi, da bi pozabil na težave. Po eni strani potrebuje nekoga, ki ga bo razumel v teh težavah. Glede na to, da poskuša pozabiti nanje, je zanj najbrž zelo boleče soočiti se z njimi. Po drugi strani pa potrebuje nekoga, ki mu bo znal zelo jasno povedati, kaj se z njim dogaja. Za to, da svoje težave rešuje s pomočjo trave, se je odločil sam. Res je, da ni odgovoren za to, kaj vse se mu je zgodilo v življenju. Je pa odgovoren za to, kaj bo z vsem tem naredil. Poskušajte ga spodbuditi, da razmisli še o drugih možnih načinih, kako bi lahko še drugače obvladoval svoje težave. Kaj bi zanj pomenilo, če bi izbral kakšno drugo možnost? Kakšne posledice za njegovo prihodnost bi imela ena in druga možna rešitev njegovih težav?

Preden se začnete s fantom pogovarjati o travi, je morda dobro, da sami razmislite, kaj to fantovo početje prebuja v vas. Kaj ob tem doživljate? Skrb? Strah? Nemoč? Kaj bi za vas pomenilo, če bi fant še naprej kadil travo in kaj, če bi prenehal kaditi travo? Graditev trdnega partnerskega odnosa je naloga obeh. Če sta drug drugega pripravljena poslušati in razumeti, bosta verjetno pripravljena tudi zmanjševati ovire med vama. Zdi se mi pomembno, da tudi sami sebi priznate pravico do “biti razumljena v partnerskem odnosu”. Lahko se zgodi, da vaš fant vaših čutenj ne bo razumel in jih tudi ne bo pripravljen razumeti. Če se to zgodi, si poskušajte odgovoriti na vprašanje, kaj pomeni za vas ne biti razumljena v odnosu. Kaj bi za vas pomenilo vztrajati v odnosu (leta in leta), kjer so vaši strahovi in skrbi prezrti, zanikani…? Če vam fant reče, da “kaditi travo ni nič takega”, vas pa to skrbi, vas fant razume? Najbrž ne. Poskušajte ga spodbuditi, da se bo tudi on potrudil razumeti vas v vaši bolečini.

Dr. Erjavec je vse lepo napisala, vendar poudarja, če sam ne bo spredvidel, da dela kaj narobe, se raje vprašaj kaj boš naredila ti? Se mučila z nekom, ki ne dosega tvojih kriterijev? Hkrati pa vedi, da ima vsak od nas kakšno hibo, tudi nisi popolna in če nekdo kadi travo, to še ne pomeni, da ga bo zaneslo v kakršno koli pogubo. Bi se fanta lotila tako negativno, če bi kadil samo cigarete? Najbrž ne, kajne? Trava pa ja, ker je prepovedana in ker ti nisi znala obvladovati življenja z njo. Ljudje smo si različni, veš …

čau nevem pomoji logiki se pa reče u dobrem in slabem pr vsaki stvari se je treba potrudet ker življenje je fajt če pa njega nis vredna pol pa mene uzem;)

Pozdravljeni!

No tak primer tudi sam poznam. Le da sem jaz v vlogi tega fanta,meni je tudi punca celo leto “težila” naj neham z bakanju trave,ampak ne js sem še bolj kadil in ko sem sam spoznal da mi je brezveze se ga zakajat in ko sem videl par “dilerjev” kako življenje imajo sem se dokončno odločil da se ne prtaknem več trave!!On bo nehu kaditi travo takrat ko se bo to sam odločil,pa čeprav mu boš ti to govorila leta in leta.. Tako da prenehati ni noben problem,samo probaj ga zaposliti z nečim,tako ti bo uspelo,npr. Sex,šport,kakšna vožnja z avtu… : )

Pozdravljeni!

No tak primer tudi sam poznam. Le da sem jaz v vlogi tega fanta,meni je tudi punca celo leto “težila” naj neham z bakanju trave,ampak ne js sem še bolj kadil in ko sem sam spoznal da mi je brezveze se ga zakajat in ko sem videl par “dilerjev” kako življenje imajo sem se dokončno odločil da se ne prtaknem več trave!!On bo nehu kaditi travo takrat ko se bo to sam odločil,pa čeprav mu boš ti to govorila leta in leta.. Tako da prenehati ni noben problem,samo probaj ga zaposliti z nečim,tako ti bo uspelo,npr. Sex,šport,kakšna vožnja z avtu… : )

Emm ja težek problem ampak skupaj se lahko potrudita in ga rešita.Sem slišal že za podobne probleme…Sicer pa Trava ga ne bo “odvzela” samo mora imeti svoje meje.Uradne raziskave kažejo da zaradi Marihuane še ni bilo umrlih(razen ob prekomernem zauživanju..(z alkotom itd.))
Fsm, jUre

Zakaj je pa kajenje trave problem?

Božo, kako to, da si zastavil to vprašanje nekomu, ki tega vprašanja morda sploh ne bo videl, saj je to stran nazadnje obiskal 24.07.2009?
Je pri tebi tudi tako žalostno, prazno…nevzdržno, da je vse to potrebno zatemniti z marihuano?
V prvi zgodbi na tej strani , ki jo je zapisala “special” lahko vsak dobi odgovor na tvoje vprašanje, seveda če se ni “poročil” z marihuano in izgublja razsodnost.
– po enem letu druženja s partnerjem naključno spozna pri fantu kajenje – JE TO ISKRENOST, ZAUPANJE… FANTA DO DEKLETA, je to zdrav ali lažen partnerski odnos?
– …Odšel je in mi rekel, da sem pre dobra zanj- KOLIKŠNO JE NJEGOVO SAMO SPOŠTOVANJE, SE SMILI SAMEMU SEBI, ŽIVI V SVOJI REALNOSTI, OSVOBOJENOSTI…?
– poroča, da kadi, da pozabi težave- JE TO ZDRAV KARAKTER ALI MEVŽA, ALI…?
Mevža ni nihče, slabega karakterja nima nihče, … Odločil se je ostati v tej vlogi, kjer “išče” smisel življenja. Išče na pravem naslovu, a sploh išče…?
Je moj zapis videti zmeden, hmm, morda! Kako to, da ga tako doživljaš?

Človek, vabim te k svoji resničnosti, kjer ni laži, ni mask, je zaznavanje svoje dragocenosti, za katero morda sploh ne veš , da obstaja, saj se morda poskušaš krasiti z marihuano, ki te dela slabiča.
Kolega, čas je, dase odločiš, zadihati svežega zraka, osvobojajočega zraka, kjer lahko človek v radosti živi svojo resničnost v dragocenosti.

Piši še kaj, morda se srečava v svojih dragocenostih.
Vreden si dobrega, ki je trajno, resnično, človeško…

Človek, spomni se kdo v svojem bistvu si, da bi lahko živel sebe. ČLOVEK, LEPO JE, DA OBSTAJAŠ!

– ker takrat smrdiš
– ker je isto kot,če bi eure kuril
– ker to ne počno socializirani ljudje
– ker ti trava ne daje trajnega užitka ampak le časovnega
– ker je skregano z zakonom
– ker te trava potrjuje v odvisnosti
– ker trava ne obstaja za kajenje
– ker ti ne obstajaš zato, da bi kar koli kadil
– ker te ne dela osebnostno zrelega, močnega, ampak ti daje le zadovoljstvo tega za kratek čas
– ker te pelje v odvisnost
– ker ti ne omogoča svobodnega potovanja skozi življenje
– ker te dela ne človeka, ne socializiranega, ne razmišljajujočega človeka
– ker je družbeno nesprejemljivo
– ker ni v ravnovesju z naravo, funkcijo tvojega telesa
– KER OB NJEJ POZABLJAŠ NA BISTVO SVOJEGA OBSTOJA!
– ker…

Đoko stemu se pa ne strinjam.
Res je da ni najbol zdrava priznam,
in jo kadim tudi sam,
ampak VELIKO socializiranih,
zelo znanih,pametnih ljudi jo kadi vsak dan 😉
V odvisnost te ne pelje trava,
v odvisnost se peljes sam^^

Evo pa sm ti napisu se komad. Kreativnosti pomaga trava 🙂

(6) – ker te trava potrjuje v odvisnosti
(10) – ker te pelje v odvisnost

Živjo Božo!

Kokoši lahko po stezi nasipamo koruzo in opazujemo, kako koraka po stezi in zoblje to koruzo.
Če tam ne bi bilo koruze, kokoš ne bi stopala tako po načrtu po tej stezi. Tavala bi poljubno.

Kje smo v podobnih priložnostih ljudje. Se brez glavo prepustimo lažni poti, ki pelje v odvisnost ali pa nas že potrjuje v odvisnosti?

Človek, spomni se kdo v svojem bistvu si, da bi lahko živel sebe. ČLOVEK, LEPO JE, DA OBSTAJAŠ!

Pozdravljen
MoonMan

“Res je da ni najbol zdrava priznam,
in jo kadim tudi sam,
ampak VELIKO socializiranih,
zelo znanih,pametnih ljudi jo kadi vsak dan 😉 “

Dobro se je spomniti, da intelektualnost, pametnost ni vse. Hitler je imel veliko znanstvenikov,pametnih.. okrog sebe, a kaj ko niso premogli niti malo modrosti, da bi modro uporabili znanje. Zato so doživeli posledice, kot jih poznamo.Hm, hm

Človek, spomni se kdo v svojem bistvu si, da bi lahko živel sebe. ČLOVEK, LEPO JE, DA OBSTAJAŠ!

D.P.

veš kje jo lahko dobim?

ali kdorkoli? ne grem v podrobnosti ampak se mi je nekaj groznega zgodilo v življenju, že prej sm bila depresivna in poskušala samomor, in če ne dobim nečesa kar me pomiri, ne bom verjetno več dolgo živela. se tudi samopoškodujem in pred kratkim sem skoraj izkrvavela ker sem prerezala žilo…. tudi če se kdo ne strinja s tem mi naj prosim pomaga
mail: [email protected]

New Report

Close