Najdi forum

tožba za ločitev, delitev premoženja

Pred dvema mesecema sem vložila tožbo za ločitev, saj takrat sporazumen dogovor glede otrok in delitve premoženja ni bil mogoč. Medtem ko čakava, da naju z možem pokličejo na CSD, sva se nekako uspela dogovoriti glede otrok in vse kaže, da bova tako uspešna tudi glede premoženja.
Zanima me, če se dogovoriva sama, ali lahko tako vse, kar zadeva otroke (preživnina, stiki…) in tudi kar zadeva premoženje, rešiva na prvi obravnavi na sodišču? Če ja, ali tam izpišejo kakšen sklep na podlagi najinih ustnih izjav in potem zaključijo postopek, ali morava predložiti kakšen pismen dogovor? Pa še – naju čakajo še kakšni stroški na sodišču, v primeru, da se kljub tožbi uspeva sporazumno dogovoriti?

Če sta se sporazumela glede premoženja, je najbolje, da gresta kar k notarju in naredita notarski zapis. Finančno to sicer ni tako ugodno, ampak bosta vsaj te stvari imela porihtane in ni strahu, da bi si eden premislil.

Pri nama je bilo namreč tako, da sem v tožbo zapisala tudi glede delitve premoženja, vendar sodnica na obravnavi ni hotela o tem razpravljati, temveč naju je poslala k notarju. Sva pač mislila, da se bova izognila temu strošku. Če bi to vedela, bi raje šla k notarju že prej in bila mirna tiste tri mesece do obravnave na sodišču.

Na sodišču smo potem v manj kot uri (dejansko sva bila sporazumna, razen pri preživnini smo še malo usklajevali) uredili vse kar se tiče otrok, dobila papir glede stikov in preživnine, kasneje pa po pošti še sklep o razveljavitvi zakonske zveze. Dodatnih stroškov ni bilo, ker je bila sodna taksa že prej plačana. V bistvu ne rabita imeti nič zapisano (razen za svoje potrebe), ker bosta na sodišču dala ustne izjave in se bo to zapisalo. Imej pa pripravljene podatke o življenjskih stroških, mene so zelo natančno spraševali.

Ja… tudi midva bi se rada na tak način izognila strošku notarja – koliko pa znese notarski zapis?
Jaz v tožbi nisem omenjala premoženja, samo razmere in otroke… Če se pri prvi obravnavi ni mogoče dogovoriti še glede premoženja istočasno – kdaj pa potem? Je potrebno vložiti posebno tožbo ali se samo dogovoriš za termin?

Tako je… premoženje bi se delilo s posebno tožbo. Kdaj bi obravnava prišla na vrsto pa nihče ne ve.

Notarski zapis se obračuna glede na vrednost premoženja, ki se deli. Tako da je smiselno premično premoženje že prej razdeliti in v zapis samo napisati, da je že razdeljeno in da recimo vse kar se trenutno nahaja v stanovanju ostane v lasti tistega, ki prevzame stanovanje.

Če greš vprašati k notarju, ti bodo okviren znesek povedali. Tako v grobem bi rekla da okoli 3% vrednosti premoženja.

Joj, ne, ne 3% vrednosti premoženja… bi rekla, da okoli 0,3% vrednosti premoženja.

Včasih so dejansko v primerih, da je bila ločitev začeta s tožbo, na obravnavi sta se pa zakonca sporazumela, v odločbo zapisali tudi glede delitve premoženja, zdaj pa nič več. Tako da bosta res morala k notarju, razen če ne počakata na mediacijo in bo ta sklep potem cenejši (strošek bi moral povedati kdo, ki je dal mediacijo skozi). Glede otrok pa bosta sklep dobila na licu mesta.

Verjetno si dobila dopis, kaj prinesi na obravnavo. Mene niso o točnih stroških nič spraševali.

Spoštovani,

zanima me nekaj stvari glede delitve premoženja po ločitvi.
Ločila sem se julija 2011. Ker se z bivšim možem nisva mogla sporazumeti glede premoženjske delitve, je vse ostalo nerazdeljeno. Tako sem odšla od doma le ” s kovčkom”.

Lastnik pemoženja (hiše), v katero sem tudi sama vlagala, je bivši mož. Le- to je podedoval po mamini smrti (polovico), polovico pa je dobil že 10 let pred smrtjo po darilni pogodbi. V 18 letih zakon. skupnosti sva prenovila hišo (stara hiša + prizidek =sta dve nepremičnini).
Vse imetje – pohištvo, gospod. pripomočke – vse sem pustila “doma”.
Sama sem lastnica le avtomobila, ki ga vozi še vedno on.
Zanima me, ali res več nimam vstopa v hišo in si odnesti stvari, ki so tudi moja last – oz. predvsem moja, saj sem večino stvari nakupila jaz.
Ali me lahko prijavi policiji, kot sam trdi.
Ko sem ga zadnjič želela obvestiti, da si pridem po nekaj malenkosti, mi je povedal, da bo naredil popis in cenitev teh stvari in primopredajo in da ne želi, da hodim na “njegovo” posest.
Sama trenutno živim v najemniškem stanovanju.
Za delitev premoženja s tožbo denarja nimam.
Ali sploh lahko kako drugače sama sprožim ta postopek, ne da bi najela odvetnika in cenilca?
Poskusila sem že tudi na CSD z mediacijo, vendar neuspešno, ker se bivši mož ne strinja s predlogi.
Želela sem namreč, da se mi minimalni delež izplača, ( s tem bi se še strinjal), ostalo prepustim hčerki, ki bo letos stara 18 let, vendar le v primeru, da tudi on svoj delež ene nepremičnine prepiše na njo. ( s tem se ni strinjal).
Njemu bi tako še vedno ostala nepremičnina- prizidek in 11 ar dvorišča.

Kaj mi torej lahko svetujete? Kako naj se lotim zadeve?

lp,

Lepo pozdravljeni.

Eno vprasanje ali nasvet imam.

V zakonski zvezi sem z mozem 10 let. Veliko dinarja sem imela na kupu ker sva sparali za stanovanje?On je zdaj to vse odneso vBosno in skrio.

Jaz in sin is emo stanovanje  in zdaj sve predali na razvezo.A lahko dobim polovico od tega dinarja ali kaj mi svetujete.

Nobenega dokazila pa nimam da je odneso, osim da sam dala izjavo v policiji. In sin ve za to,ampak je star 9 let.Kaj je najbolj narediti???

 

New Report

Close