toxa
Če lahko bi prosila za komentar tega izvida za toxo.
Na izvidu piše:
IgG pozitivno – 215
IgM pozitivno – 2,89
Avidnost protiteles je 4,9% NIZKA.
Je pa to delni izvid, pravega še ni. V ambulanti za rizično nosečnost sem naročena 9.2. Me je danes to čisto šokiralo in me zanima ali je možnost, da je okužba nastala pred nosečnostjo, zdaj sem noseča 10T1D.
Hvala in lp,
spoštovani,
omenjeni izvid kaže na možnost, da je do okužbe s toxoplazmozo res prišlo v zadnjih 4 mesecih. Ob takšnem izvidu bi verjetno uvedel zdravila in če bi se po 3h tednih izkazalo, da do okužbe ni prišlo pred kratkim in gre za starejšo okužbo, je mogoče zdravila spet ukiniti. Sicer pa ima tako zgodnja okužba v nosečnosti tudi svoje prednosti, namreč, membrana med vami in plodom je pri < 13 tednih še tako debela, da parazit izjemno težko preide do ploda in se v najslabšem primeru naseli v posteljici, kasnejši prehod na plod ob stanjšanju membrane pa je mogoče preprečevati z zdravljenjem.
Lep pozdrav,
prosila bi vas za mnenje, danes sem dobila izvid za toksoplazmozo, in sicer na izvidu pise IgG 642,8 IE/ml, in IgM pozitivno. spodaj je se komentar, kjer pise aktivna toksopasman infekcija, zal na izvidu ni dodatnih informacij. Sedaj sem noseca 11 T.
Bega me naslednje>V avgustu sem bila na testiranju toksoplazmoze, zal se takrat nosecnost ni odrzala in je prislo v zacetku septembra do odmrtja ploda, rezultat je bil 20.8. prav tako IgG pozitiven in to nad 650IE/ml, ter IgM mejna vrednost. Zdravnica je priporocila ponovno testiranje cez tri tedne. Ker sem zal imela abrazijo se potem s to temo nisem vec ukvarjala.
Kaj menite o teh rezultatih? Bega me dejsto, da naj bi se sedaj, po stirih mesecih pojavili IgM, ce je bila okuzba stara ze v avgustu. Kot razumem iz vasih prejsnjih odgovorov, se lahko okuzimo samo enkrat. Zanima me, koliko casa od trenutka okuzbe mora preteci casa, da to smatramo kot starno okuzbo?
Najlepsa hvala za odgovor.
Spoštovani,
v vašem konkretnem primeru lahko s podatki za nazaj in s sestavljeno sliko izvidov od poletja sklepamo, da gre zanesljivo za okužbo pred to nosečnostjo in zato ta plod nikakor ne more biti več ogrožen, ne glede na zapisano pod izvidom!!! Sveža okužba v nosečnosti je lahko le takšna, ki se prvič zgodi v nosečnosti. Zato pri vas ni potrebna več nikakršna kontrola niti dodatna obravnava.
Bi imela še eno vprašanje, če lahko. Danes sem bila na pregledu v ambulanti za rizično nosečnost in dobila Rovamycine. Zdravnica je na hitro pobegnila, ker je bila ura taka, ko so končali z delom, sestro pa sem potem vprašala kako ga naj jemljem. Na izvidu ne piše nič. Rekla je, da naj ga kar zjutraj, popoldan in zvečer. A to pomeni, da ne rabi bit vmes 8 ur, ali je boljše na 8 ur jemat? Dobila sem tudi napotnico za zgodnjo mofologijo. Ne vem, ali je to tista normalna morfologija, ki se dela med 20 in 23 T ali se dela kaj prej, ker se moram nekje 3 tedne prej naročit.
Hvala in lp
Spoštovani,
sicer se Rovamicin jemlje 3 x 2 kapsuli / dan, kar bi bilo v idealnem primeru na 8 ur, če ni tako zelo točno, pa ni kaj hujšega. Ponoči bi lahko bilo med užitima odmerkoma npr. tudi 10 ur, pa ne bo zato zdravljenje nič slabše. Morfologija je tista klasična med 20. in 23. tednom. Če gre za sum na svežo okužbo s toksoplazmozo, bi pričakoval, da vam bodo ponudili še invazivni test, amniocentezo za preverjanje okužbe ploda okrog 18. tedna nosečnosti s PCR metodo dokazovanja toksoplazmoze. To je namreč še pred morfologijo.
po statistiki iz literature se v drugem trimesečju(med 13. in 28. tednom) ob sveži okužbi na plod prenese okužba v cca 20%, v naši lastni seriji nadzorovanih primerov, ki se nam jih je nabralo že preko 1000 v zadnjih 10 letih, pa je ta % bistveno, bistveno nižji. Resda smo večino resno ogroženih zdravili z zdravili proti toksoplazmi, ampak ker ta zdravila zelo slabo prehajajo preko posteljice, domnevamo,da je zdravljenje morda kvečjemu preprečilo prehod v plod iz posteljice. V naši seriji je namreč bilo ob rojstvu okuženih < 5 novorojenčkov.
govorim o seriji cca. 200 primerov sveže okužbe letno skozi več let (torej skupaj več kot 1000 vam podobnih primerih). Med temi je bilo po mojih informacijah ob rojstvu le 5 (morda kakšen posamezni primer več) okuženih otrok, ki so jih potem še dodatno zdravili in spremljali njihov razvoj. Moj namen ni bil diskutirati z vami o posledicah na otrocih, ker teh ne poznam (so jih potem prevzeli pediatri), ampak vam sporočiti, kako redki so primeri okuženih otrok ob rojstvu.