Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Drugo Hormonske motnje Totalna operacija ščitnice in obščitnice

Totalna operacija ščitnice in obščitnice

Spoštovani
pred dvema letoma so mi v celoti odstranili ščitnico in obščitnico, od takrat naprej pa mi imam velike težave s kalcijem vrednost 1,6, ter prekomerno težo, stara sem 46 let visoka 165 cm ter težka 85kg, kar 25kg preveč. Prosim nasvet kako bi lahko shujšala oz. zaustavila pridobivanje teže.
Hvala

Spoštovani!

Glede na to, da so vam v celoti odstranili ščitnico in obščitnične žleze, je potrebno trajno nadomeščanje ščitničnih hormonov, aktivne oblike vitamina D in kalcija. Za uravnavanje metabolizma je posebej pomebno ustrezno nadomeščanje L-tiroksina (Euthyrox, Eltroxin…..). Niste navedli kdaj so vam kontrolirali vrednosti TSH in hormonov. Če so vrednosti primerne je potrebno vzrok za prekomerno pridobivanje teže poiskati drugje, sicer je potrebno prilagoditi odmerek L-tiroksina. Glede hujšanja je najpomembnejši motiv, zakaj se človek odloči za hujšanje? Potrebno se je natančno poučiti koliko kilokalorij vsebuje posamezno živilo, in natančno voditi količino zaužitih kalorij, vključno tistih zaužitih s pijačo. Zelo priporoćljivo, oziroma skoraj nujno za uspešno hujšanje, je veliko gibanja oziroma fizične aktivnosti.

Lep pozdrav!

************************** Asis.dr. Edvard Pirnat, dr. med., spec. internist - tirolog

New Report

Close