Torrance test ustvarjalnega mišljenja
Lep pozdrav!
Sem defektologinja in delam na redni OŠ. Po novem sem tudi koordinatorka za delo z nadarjenimi učenci. Zanima me sledeče: Ali lahko Torrance test izvajajo izključno psihologi, ali se lahko za njegovo uporabo usposobim tudi jaz (prijavila bi se na Center za psihodiagnostična sredstva)?
Hvala.
Šonika,
Iz priročnika za izvedbo, vrednotenje in interpretacijo TTCT povzemam:
po kriterijih Komisije za psihodiagnostična sredstva pri Društvu psihologov Slovenije lahko Torranceov test ustvarjalnega mišljenja (besedna oblika A, ki je eden od štirih sklopov testnih aktivnosti in je pri nas preveden in standardiziran) uporablja univerzitetni diplomirani psiholog, ki je za to opravil ustrezno usposabljanje. Test je namreč zelo zahteven na nivoju vrednotenja odgovorov. Usposabljanje za uporabo testa podpira tudi razširjena programska skupina za odkrivanje in delo z nadarjenimi učenci pri Zavodu RS za šolstvo.
Lep pozdrav,
Francka
Pozdravljeni
Na City University London opravljam doktorski študij na oddelku za Human Computer Interaction Deign (HCI).Tema študija so starejši ljudje in njihova kreativnost, natančneje kako vključiti starejše v oblikovalski proces z različnimi kreativnimi metodami. Da bi imela vpogled kako kreativni so dejansko udeleženci (20 oseb) v eksperimentu sem jih nameravala testirati z Torrance testom ustvarjalnega mišljenja, ker naj bi omenjeni test dal najrelevantješe rezultate. Vendar pa naj bi bil test zahteven za merjenje rezultatov, opravila pa bi ga lahko sama. Pri čemer moram omeniti, da nimam znanja s področja phisologije. V zvezi s tem bi imela naslednja vprašanja:
– Kje bi lahko dobila kopijo testa?
– Ali obstaja kakšen manj kompleksen test, ki je časovno krajši in bi ga lahko izvedem sama ter tudi izmerila rezultate?
Za vse posredovane informacije se vam najlepše zahvaljujem.
Z lepimi pozdravi,
Helena
Spoštovani.
Ker zadnja leta ne opravljam neposredno dela psihologa sem nekoliko manj informirana o razvoju testnih materialov. Kar se Torranca tiče so zahteve stroke jasne. Lahko mi verjamete, da vam kopiran material ne bo nič koristil. Poleg tega je pri nas zahteva, da nakupujejo večino diagnostičnega materiala (zaščitenega) le pri Centru za psihodiagnostična sredstva registrirani psihologi. Vsak od njih pa tudi ve, da ga ne more v obliki kopij tudi razširjevati.
Vašo težavo bi bilo najlažje reševati tako, da pokličete na Center za pd. Sredstva v Ljubljani in se pogovorite z g. Boben.
S pozdravi.
Francka
Pozdravljeni!
V enem od vaših odgovorov na temo tega testa sem zasledila,da je test zahteven na nivoju vrednotenja odgovorov. A je potem možno, da lahko pride do različnega vrednotenja odgovorov pri dveh različnih ocenjevalcih?
Hčerka je namreč pisala Torrance test ustvarjalnega mišljenja v osnovni šoli in me zanima, če je za objektivno vrednotenje testa smiselno poiskati še neodvisno,sekundarno vrednotenje odgovorov.In če je,prosim za nasvet, kje za takšno vrednotenje lahko zaprosim?
Lep pozdrav,
Nadja
Nadja,
Resnica je, da so na nivoju vrednotenja zahtevni vsi psihološki testi. Vrednotenje seveda lahko pomeni položiti šablono na odgovorni list in prešteti tipične odgovore – to res ne more biti težava. Toda vrednotenje je tudi razumevanje in opredeljevanje kaj dobljena »številka« pomeni.
TTCT zahteva od psihologa na eni strani, da dobro pozna in predvsem razume koncept ustvarjalnega mišljenja, na drugi pa, da je pri samem »tehničnem delu vrednotenja« zbran, natančen, premišljen in da ves čas izhaja iz koncepta ustvarjalnega mišljenja.
Prav zato je potrebno opraviti za uporabo tega testa ustrezno usposabljanje.
Sicer pa, glede vašega vprašanja tole: Noben psihološki test se ne uporablja sam zase. Če poznate način identificiranja nadarjenih otrok v OŠ, veste, da so še mnogi drugi kriteriji po katerih se ocenjuje otrokova nadarjenost in vsi skupaj dajejo zanesljivejšo sliko o otroku.
Možno je, da je ocena dveh ocenjevalcev tudi različna (ali bo vaša hči pri drugem pregledu v istem stanju kot prvič? In kateri psiholog ima zdaj bolj prav …).
No, prepričana sem, da pa razlika med njima ne bi spremenila kategorije, ki jo je dosegla vaša hči (npr. zelo močna ali močna ustvarjalna moč) in v kateri se zrcali splošna ocena ustvarjalnega mišljenja posameznika.
Pozdravljeni.
Francka