Najdi forum

Toplovodni kamini

Nabavili smo toplovodni kamin znamke MCZ in ga postavili v zimski vrt, kurimo tretjo zimo.
Zanima me ali ima kdo izkušnje z omenjenim kaminom glede uporabe, čiščenja stekla, nasploh delovanja. Vzeli smo ga pri kamini Kočevar, draga zadeva, mal potratna in občutljiv je na drva, ki morajo predvsem biti pravi čas posekana in sušena vsaj leto dni. Problem se je začel že kmalu na začetku in sicer so se začele rešetke krivit in pokat, skratka neuporabne. V pogovoru z Kočevarjem mi je dejal, da preveč kurim, madona a je to pol sam za gledat??? Poslal mi je nove rešetke, vendar že po drugem kurjenju sem opazil, da se krivijo. Prijatelj mi je svetoval, da naj pokličem na ŽIC železarsko šolo na Jesenicah, kjer so mi vlili nove rešetke in jih še ojačali. Bil je mir, dokler jih nisem pri čiščenju zamenjal in spet so počle. Kje je napaka pojma nimam, me je že prijelo, da bi ga kar odštemov ven, saj je tudi potrebno vsakodnevno čiščenje stekla ker po treh dneh komaj že vidiš ogenj. Moč kamina je 21kw, s tem, da gre 13kw na vodo, ostalo pa tko ven. Vgrajen je nekaj s knaufon in nekaj z siporeksom, zgornji del pa je izoliran, ker če ne bi bil, bi bilo zelo vroče v prostoru. Ima tudi svoj dovod zraka in priklop vode zaradi varnostnega sistema, dimnik rostfrei premera 200 z izolacijo, tako, da je zunaj kar širok (300).
Če ima kdo izkušnje z podobno zadevo, bom vesel vsakega nasveta ali predloga. Ja vezan je tudi na zalogovnik in z vso potrebno opremo vključno tudi z dodanim mehčalcem v sistemu.
Hvala že v naprej, Bojan.

No ja, sam imam sicer kamin na pelete. Sem pa že kar nekaj polen skuril tudi v navadnih kaminih. nekaj sem jih tudi sam naredil.

Na začetku bom povedal, da imam s podjetjem, ki ga navajaš dobre izkušnje, pri njih kupljen kamin pa trenutno dela navedbam proizvajalca ustrezno.
Praviš, da je zadeva ki jo imaš rahlo potratna. madonca, 21 kW! Kakšna pa naj bi bila? Za dosego te moči je treba kar pošteno zakurit.
Stekla se mažejo pri vseh kaminih na bio maso. Edina rešitev je brisanje šipe na nekaj dni. Pripravljam se, da bom poizkusil še s posebnim Nano premazom. Potem računam z brisanjem na kakšnih 14 dni. Pri vsakodnevni uporabi, jasno.

Edino kar mi ni jasno, je pokanje rešetk. Saj govoriva o LTŽ rešetki?
Iz svojih kovinarskih izkušenj bi sklepal, da so rešetke ulite napačno za tako močno peč. Rešetka bi morala biti na vsaki drugi prečki na enem in drugem koncu prekinjena. S to prekinitvijo dosežeš, a se rešetke sicer lahko krivijo, počijo pa ne. Računaš pa lahko z menjavo na vsaka štiri ali pet let.

Prilagam ti na hitro narejeno slikco, kako naj bi izgledala rešetka.

Lep pozdrav,
Mag dom,
Gorazd

Pozdravljen Gorazd, zahvaljujem se vam za odgovor in ja je LTŽ rešetka, vendar so original zelo slabe verjetno samo za gledat, dal pa sem v ŽIC žel. šola na Jesenicah, narediti nove eno testno in po enem mesecu sem jo horizontalno obrnil za 180° in je takoj počila, zakaj ne vem, no naredili so mi še dve novi (notri sta dve) in pazim, da jih ne obrnem in ne zamenjam. Bilo je v redu do pred nekaj dni, ko sta obe počili, zadnja na večih mestih, vendar se ne krivita čisto nič in sta dodatno ojačani, ker original nima prečke po sredini. Bom dal nove uliti. Naj povem tudi, da so ulite po novih, katere dobil pri uveljavitvi garancije. Dobil sem tudi novo posodo za pepel, ki se nahaja pod rešetkami, ker je ročaj počil in močno se je skrivila, novo pa sem takoj dal ojačati, počila ni je pa mal kriva. Mislim, da bi moral že proizvajalec poskrbeti za to, da se ne da zamenjati med seboj rešetk. Ja počila mi je tudi šamotna plošča, vendar še stoji gor, pa ne vem kako naj očistim nad valjem ki je nad kuriščem, ker razen rokavic in strgala, nisem dobil nič zraven, pomagam si z dolgim čopičem, ampak postrgati pa ne morem, izgori pa tudi ne. Kar se čiščenja tiče, mora biti kamin hladen, ker je potrebno rešetki vzeti ven in posodo izpraznit vsak drugi dan. Steklo pa čistim z ćistilom iz Lokaterma je dober in edina stvar ki to res očisti, pol pa še z čistilom za steklo. Za avtomatiko se mi zdi ,da ni ravno dobra, najprej se kamin sam ogreva do 62°C, nato ko se zalogovnik ogreje na recimo 85°C in nehaš kurit, črpalka dela dokler ne pade v kaminu pod 70°C (kar je največ kar lahko nastavim) in s tem mi tudi zalogovnik ohladi na tolk stopinj. Tolk je blo vloženega denarja in upal sem, da bo to delovalo kot so mi razlagali, vendar to ni to, prodajalec pa mi ne zna pomagati, le pravi, da sem preveč kuril in so se zato krivile rešetke in kurim samo bukovino. Imam tudi slike, vendar se moram poglobiti, da jih nekako stisnem.
Vesel bom vsakega odgovora.
Lep pozdrav,
Bojan.

Pozdravljen.
Žal ti s kakšnim pametnim nasvetom ne morem prav veliko pomagati. Po mojem bi moral takoj na začetku, ko si začel opažati nepravilnosti pri prodajalcu oz. zastopniku uveljavljati garancijo. Mogoče bi lahko sedaj preko zastopnika uveljavljal pravico do odškodnine ali zamenjave delov peči zaradi skritih napak.
Da je počil šamot in se krivijo ter pokajo rešetke je pri kaminih, če se uporabljajo skladno z navodili, popolnoma nesprejemljivo.
Upam, da boš s pritožbo zastopniku kaj dosegel – glede na to, da je peč stara tri leta – če sem pravilno razumel. Dober zastopnik bi moral najti rešitev!

Veliko sreče in LP,
Gorazd

New Report

Close