Toplotna izolacija???
Jaz ti svetujem, da se obrnes direktno na proizvajalce posameznih materialov (Termo za Tervol in pa npr. Tim za stiropor). Odvisno tudi, kaksna tla bos izoliral, a je to nad kletjo, nad neogrevanim prostorom, na terenu, med etazami…
Proizvajalci imajo svoje svetovalne sluzbe in ti marsikaj razlozijo.
Drugace pa je sama toplotna prevodnost pri posameznem izdelku nekako taksna:
Stiropor: 0,037-0,0040 W/m2K
Tervol: 0,033-0,039 W/m2K.
Mislim, da je odvisno cisto od primera do primera.
lp
Takole. Iz lastnih izkušenj lahko rečem, da sem pri sebi izbral stiropor. Tervol sicer niti ni prišel v ožji izbor na začetku. Verjetno predsvsem zaradi občutka, da je trdnost, ki je pomembnen faktor, pri stiroporju lažje doseči. Pa tudi verjetno je manj dovzeten za vodo.
Še cena – cena materialov iste trdote je v istem rangu (styropor vs. mineralna volna).
Če pa se mene vpraša bi se odločil za EPS, ekspandiran polistiren. Ta je v tujini že kar standard, ki zamenjuje styropor, ki se pri nas večinoma uporablja. EPS je skoraj 1x dražji, zato seveda nihče ne sega rad po njem, vsaj ko se začne pogovarjat o denarju. EPS ma to prednost, da je bolj homogen ter da manj pije vodo kot stiropor.
ČE SAMI KUPUJETE: pazite, da je trdota pravilna (ne vem natančno koliko, mislim da 0,20 N/mm2). Na žalost pa so trdi materiali dražji. ČE bi vam vgradili materiale s trdoto <0,2 bi se verjetno le ta deformiral pod težo betona, oz. bi prišlo do neenakomerne plasti betonskega estriha.
pa lep pozdrav,
bece