toplotna črpalka za sanitarno vodo
Belim si glavo, ali za ogrevanje tople vode vgradim bojler ali toplotno črpalko. bojler je pač tehnologija preteklosti, pri toplotni črpalki pa ne vem, kje naj se uredi odvzem toplega zraka, ker nimam velikih pomožnih prostorov. Je modro urediti zajem iz bivalnih prostorov ali pa od zunaj (hiša je na primorskem)?
Zato prosim za izkušnje – kako ste to rešili?
Hvala za vprašanje in pripravljenost na razmislek.
Toplotna črpalka bo v kopalnici v pritličju, mala 80 litrska, izpust zraka na prosto, problem je, kje zajemati zrak. Možno bi bilo v shrambi, ki se dotika kopalnice, 1 m razdalje, vendar je shramba majhna, 3 m2 površine oziroma kakih 7 m3 volumna ima. Ali dati v vrata shrambe špranje, da lahko sesa topel zrak iz glavnega bivalnega prostora (kuhinja z dnevno sobo). Ali zajem direktno v bivalnem prostoru (1 meter razdalje).
Kako bo to vpivalo na ta prostor? Se ustvarja prepih? Kako se čuti zajem zraka?
Druga možnost je, da bi zajem zraka uredili na hodniku v 1.nadstropju, ki je s stopnicami direktno povezan z glavnim bivalnim prostorom spodaj in se bo pod stropom nabiral topel zrak. Razdalja kakšne 3-4 metre. volumen prostora je nad 20 m3.
Ogrevanje cele hiše bo z osrednjim kamninom, za prehodni čas pa s klima napravo.
Zajem zraka poleti (prostor ogret od zunanje toplote) in pozimi, ko se vsak dan kuri, najbrž ne bi bil problem. V prehodnem času bi pa bil, ker bi hladil prostor in ne vem, kakšna je racionalnost takega ogrevanja.
Zanima me, kako se montira toplotna črpalka v stanovnanjih v bloku, ki tudi nimajo pomožnih prostorov?
hvala in lp
Nihče se ne oglasi,
zato naj za vse potencialne uporabnike toplotnih črpalk zapišem, do kakšnega sklepa sem prišla. tudi na podlagi pogovora z dvema svetovalcem in enim monterjem toplotnih črpalk ter prebranih več člankih na spletnih straneh proizvajalcev in v delu in dom.
Če v zgradbi (stanovanju) nimaš zadosti velikega pomožnega prostora (klet, kurilnica) za zajem toplote in oddajanje ohlajenega zraka, potem se toplotna črpalka ne izplača. Ne splača se zajemati zrak v kopalnici ali bivalnih prostorih razen, če so zares kronično prevroči npr. kuhinje v gostilnah, pralnice, pa še tam bo zajemnje zraka motilo prisotne (ker deluje kot stalen veter in še kompresor tudi brni). Vedno je zajem in izpust zraka v isti prostor. Ne moreš notri zajemati in oddajati ven na prosto.
To pa ni res.
Seveda moraš kupiti črpalko v vodenim zrakom.
Nova generacija toplotnih črpalk za sanitarno vodo z vodenim zrakom omogočajo izbiro mesta zajema in izpiha zraka. Toplotna črpalka zrak, ki ga črpamo bodisi iz zunanjosti bodisi iz notranjosti objekta, ohlaja in razvlaži. Z izbiro mesta zajema in izpihovanja zraka lahko prostore prezračujemo in hkrati razvlažujemo, ohlajen zrak pa vodimo iz objekta v okolico ali v drug prostor, ki ga želimo ohlajati.
robi, zanima me, ali pišeš iz lastnih izkušenj ali si o tem nekje prebral – prosim napiši kje. Ker me res zanima.
Meni je monter rekel, da je nemogoče v enem prostoru zrak samo zajemati, ker potem tam zraka manjka in potem prihaja v prostor pač skozi vse odprtine, ki so na voljo – vrata, okna, kamin, špranje…s tem se prostor ohlaja, pa še kamin lahko slabo gori in dimnik slabo vleče, tudi vključena napa potem vpliva, skratka velik in precej nepredvidljiv vpliv na klimo bivalnega prostora in aparate – instalacije v njem – ne da bi kdo znal zares konkretno pojasniti, kako dejansko to zgleda – si samo nekako predstavljam s svojim znanjem fizike kolikor ga je, hehehe.
če imaš izkušnje, napiši!
Če imaš TČ zaprto v nekem majhnem prostoru, potem res lahko zmanjka zraka. V ostalih primerih pa ne bo zmanjkalo zraka.
Sam nimam tega, imajo pa drugi montirane v stanovanjih ali v hišah in še nikomur ni zmanjkalo zraka.
Tu je primer takšne TČ z vodenim zrakom ter možnosti priklopa:
http://frankovic.si/trgovina/ogrevanje_sanitarne_vode/tc_za_ogrevanje_sanitarne_vode/27/stenska_tc_z_vodenim_zrakom_za_namestitev_v_stanovanja_hise_ali_pocitniske_domove_tc1_vzrt_e_100_avt/
Škoda, da se ne oglasi kdo, ki je to sam preizkusil.
Po tem, kar sem uspela zvedeti, ne bom šla v tako nepredvidljivo investicijo, nima smisla. Tudi nima smisla najprej ogrevati stanovanje, potem pa namestiti kao varčno toplotno črpalko, ki s to energijo ogreva vodo. Je vseeno, če kar direktno greješ vodo s klasičnim bojlerjem, pa še kompresor ti ne brni in ni nepredvidenih težav zaradi zajemanja zraka.
No, zraka ravno ne zmanjka, ga pa začne primanjkovati, če ga črpalka stalno črpa iz prostora, potem pa začne v prostor prihajati skozi vse možne odprtine in adijo učinkovitost ogrevanja tega prostora.
Tu sploh ni vprašanje, če imaš možnost vsekakor vgradi toplotno črpalko, boljerji so izredno požrešni. Prvoten nakup je že dražji, a se ti stvar povrne v kratkem času.
Mi smo vgradili to http://www.tersus.si/toplotna-crpalka-atlantic-explorer-za-ogrevanje-sanitarne-vode-200-l in za ogrevanje sanitarne vode praktično ne uporabljamo drugega. je pa res problem s prostorom, kot si rekla.