TOPLOTNA ČRPALKA STROŠKI INVESTICIJE
Lani smo vgradili toplotno črpalko zrak-voda in sončne kolektorje. Preračunali smo, da bomo letos porabili za 750 EUR več elektrike, kar je napram 2000 l kurilnega olja (1800 EUR) kar precejšen prihranek. Investicija nas je stala 16.000 EUR, s tem da smo od države dobili subvencijo okoli 2.700 EUR. Hiša meri 200 m2, je starejša, streha 20 cm izolacije, stene okoli 10 cm, okna so še stara lesena, ogrevanje radiatorsko.
Račun: 1.300€ prihranka na leto pri 13.300€ investiciji. Pri stroških nisi upoštevala vzdrževanja TČ, ki so precej višji kot vzdževanje peči na olje.
Investicija se tako ne povrne niti v 10 letih.
lpl
@ludvik, mogoče veš bolj natančno, kaj vse in kdaj približno je potrebno vzdrževat pri TČ (razen kompresorja -pa še za tega bi predpostavljal, da bo, tako kot pri hladilniku, delal vsaj 15 let ail več..)
Izhajal sem iz navedene cene energije porabljene za ogrevanje s T.Č: 580 EUR / 0,0373 EUR/kWh = 15550 kWh, če to razdeliš s 365 dnevi je to okoli 42 kWh povprečne dnevne porabe v enem letu.
=========================================================================
Ker ogrevalna sezona traja 7 mesecev, je poraba 15550 kWh/210 dni = 74 kWh/dan v kurilni sezoni. Izgleda kot da toplotna črpalka v tem času dela praktično non-stop.
Bom probal izračunati koliko to znese:
strošek el. energije bo po 1.11.2008 po ceniku El. Ljubljana za 74 kWh naslednji (uporabil sem enotno tarifo 0,051 EUR/kWh, brez DDV):
(Prvih 6 kWh): 6 kWh x 0,051 EUR/kWh x 1,0 = 0,31 EUR/dan
(do 12 kWh): 6 x 0,051 x 1,1 = 0,34 EUR/dan
(do 18 kWh): 6 x 0,051 x 1,3 = 0,40 EUR/dan
(do 24 kWh): 6 x 0,051 x 1,5 = 0,46 EUR/dan
(nad 24 kWh): (74-24) x 0,051 x 2,0 = 5,1 EUR/dan
————————————-
SKUPAJ: 6,61 EUR/dan oz. 7,93 EUR z 20% DDV
Upam da sem se kje zmotil, ker v nasprotnem bo bolela glava: 7,93 x 210 dni kurilne sezone = 1665 EUR/sezono.
Po stari tarifi je strošek za enako porabo samo 42 x 0,0346 EUR/kWh = 2,56 EUR/dan, oz. 580 EUR z DDV/sezono.
Če je v izračunu kaj narobe, me prosim popravite.
LP, Tomek
Izračun po 1.11.2008
Poprečna dnevna poraba je znašala VT 15,000 KWh in MT 15,164 KWh, skupaj torej 30,164 KWh. Faktor cene ob taki porabi je 1,38.
Ta faktor se upošteva samo pri ceni električne energije, ne pa tudi pri ostalih postavkah cene (omrežnina, trošarina, obračunska moč in mesečno nadomestilo). Letni strošek za celotno porabo v hiši po tem obračunu znaša za 250 EUR več ali procentualno 19 % (samo za toplotno črpalko pa 112 EUR).
Tako, da bo ogrevanje na ta način še vedno veliko ceneje kot pa z ostalimi energenti.
Predlani smo montirali toplotno črpalko Mitzubishi Zubadan 8kW[/url] in imamo po računih 50% prihranka pri ogrevanju (prej ogrevali hišo z električnim bojlerjem). Investicija nas je stala 5.500 eur (brez zalogovnika), kar pomeni, da se nam povrne investicija nekje v roku 7 let. Več kot 10.000 eur se sploh ne splača investirati za toplotno črpalko, ker se investicija povrne malo pred koncem življenjske dobe toplotne črpalke – če imamo srečo in se pred tem nič ne pokvari. To pomeni, da so vse toplotne črpalke voda-voda in zemlja-voda pod vprašajem, saj je investicija avtomatsko nad 10.000 eur.
Še informacija: serviser po letu dni ni imel kaj delati, pogledaj jo je, izmeril in ugotovil da dela odlično!
No, to so naše izkušnje.
Pozdravljeni,
zanima me mnenje nekoga z izkušnjami, namreč nabaviti nameravamo toplotno črpalko Buderus LOGATHERM WPL AR – zrak/voda, 11KW. Ta zadeva ima baje najvišji COP na trgu, ogrevali pa bi 3 etaže po 100 kvadratov, skupaj torej 300 kvadratov hiše, obložene s stiroporom 8 cm (demit), podstrešje izolirano z 10 cm stiropora, okna dvoslojna.
Cena je 6600 brez ddv (sejemski popust)… Zadeva bi samo ogrevala radiatorsko, brez talnega gretja, za saniatrno vodo pa že imamo toplotno črpalko Buderus in smo zelo zadovoljni…
Ali ta črpalka ki bi ogrevala bajto preko radiatorjev potrebuje zalogovnik ali ne?
Izračunal sem da bi z njo prišparali najmanj 1000 evrov letno…Sedaj imamo ogrevanje na olje…
Hvala za mnenja 
Za 300 kv bo 11 kW za moje pojme pemalo. Morate preveriti tudi ali dobite 11kw, ko je zunaj +2 ali -2C. No, pa regija je tudi pomembna, Gorenjska ni isto kot Kras ali Obala. Drugače pa res rabite zalogovnik, če je tč Z/V in se ogrevate z radiatorji.
Katera toplotna črpalka se najbolj splača?
Toplotna črpalka zrak voda, voda voda ali zemlja voda?
Gledam jih pri ponudniku Inštalacije Štrus, ki nudijo tudi vgradnjo toplotnih črpalk.
Trenutno gledam to http://www.instalacije-strus.si/toplotna-crpalka-zrak-voda zrak voda.