topinambur
Ta rastlina raste tudi divje, zraste do 2 metra, ima rumene cvetove, vendar je ne poznam, da bi jo šla nabirat. Gomolji so podobni ingverju, le bolj debeli in ne tako sive barve. Je kot sladki ameriški krompir. Priporočajo ga tudi sladkornim bolnikom namesto krompirja, ker je bolj zdrav.
Ker ga v nakupovalnih centrih nisem zasledila, sem mislila, da mogoče katera ve, kje ga kupiti. O njem je veliko napisanega, tudi v reviji Zdravje, vendar več ne vem, kdaj. Že kakšno leto ali dve nazaj, samo do sedaj me ni zanimal. Baje se ga da gojiti na njivah, če imate to možnost. Ne pozebe, tako da je lahko v zemlji – ga ni treba pobirati kot navadni krompir.
Mogoče bi se dobil na eko tržnici, samo zame je to vseeno daleč – v soboto na lj osrednjo tržnico.
V Mecatorjevih trgovinah v Ljubljani in Mariboru. Ni pa niti malo podobno krompirju, ko se skuha postane mehak, sive barve, komaj se da olupit, za pojest pa je ogaben. Našo tamalo so s tem silili na PK na alergo odd. 10 dni, pa niti probat ni hotela. Doma sem ji ga pripravila na “boljši” način, pa ni bilo uspeha. Sicer pa, ko sem ga jaz poskusila, sem vedela zakaj.
Lahko ga narocis v DG69 (ali 96) se ne spomnim in gres iskat kamor dobavljajo. Topinambur je baje zelo zdrav, spada v skupino soncnic. Najboljsi je, ce ga samo malo skuhas, dobro zacinis ali celo speces npr. v aluminijasti folji v pecici. Dober je tudi z petersiljem. Samo moras paziti, da ga ne razkuhas.
Škoda!
Me zanima, če ti je soseda posodila ionizator in kako se je obnesel? Sama razmišljam o nakupu le-tega, če bo potem res kaj bolje. Sicer sem upala, da bo matični mleček pomagal imunskemu sistemu, pa ima danes 39 vročine in lička kot opečena.
Ne vem več, kaj naj še delam. Kot da ni dovolj alergija, so pa še viroze, vnetja ušesa in bronhitis.
Jo pa moram pohvaliti, čeprav bo verjetno to prvič in zadnjič: PRVIČ se je prejšnjo noč samo enkrat zbudila za dojenje ob 2.30, ostalo pa prespala.
Čudovit občutek je bil. Upam, da bomo mame in otročki kmalu kaj več spali.
Če bom dobila kvinojo, bom to poskusila.
Lep začetek delovnega tedna.
Ne, 100 % matični mleček ne vsebuje nič cvetnega prahu, medu. Je tudi specifičnega, meni neprijetnega okusa, vendar ga moja prenaša. Je pa res, da ga matice pridelujejo samo od pomladi do septembra, da so določeni čebelarji usmerjeni samo v pridelavo le-tega, ker je to popolnoma nekaj drugega kot pridobivanje medu. Jedo ga ljudje po raku, kemoterapijah, ker obnavlja celice.
Da se pa dobiti cenejša varianta, mešanica cvetnega prahu, matičnega mlečka in medu.
Baje pravijo, da kdor uživa matični mleček, umre zdrav in lep (hahaha).