Najdi forum

Naslovnica Forum Življenjski slog Spolnost Kontracepcija Topamax in Harmonet

Topamax in Harmonet

Pozdravljeni!
Sem nova na forumu, stara 18let. Imam vprašanje. Pred tremi dnevi sem pričela z jemanjem tablet Topamax. Uporabljam jih zaradi zelo pogostih in močnih glavobolov. V navodilih pa sem zasledila da te tablete lahko zmanjšajo učinek kontracepcijskih tablet. Sama namreč že približno tri leta redno jemljem tabletke Harmonet. Z njimi sicer nisem imela nobenih težav, me pa zdaj zanima ali bi mogla tabletke zamenjati, saj me je malo strah glede učinkovitosti za zaščito s kombinacijo tablet Topamax. Ginekologa imam šele čez en mesec zato bi prosila za čimprejšnji odgovor.
Najlepša hvala že vnaprej.
Lp,Tjaša

Če so glavoboli migrene, se ob uporabi kombinirane Kc lahko še poslabšajo. Posvetujte se z vašim ginekologom o menjavi za eno od gestagenskih vrst kontracepcije.

dr. med., specialistka ginekologije in porodništva

Najprej se Vam zahvaljujem za odgovor.
Zanima me še samo kako je glede zaščite?
Hvala,Lp

topamax je novejši antiepileptik, ki naj ne bi bistveno zmanjševal učinkovitosti kontracepcijskih tabletk. Proizvajalec navaja možno spremembo v absorbciji kontracecijskih tabletk iz prebavil v kri in zato več vmesnih krvavitev in seveda slabše učinkovitosti kontracepcije. Da bi se temu izognili smo včasih imeli na voljo tabletke z večjo dozo hormonov, ki pa jih nimamo več. Zaradi vaše osnovne bolezni in možnosti slabše zaščite, je bolje preiti na gestagensko kontracepcijo, kjer ni težav s poslabšanjem bolezni in ne z učinkovitostjo zaščite.

dr. med., specialistka ginekologije in porodništva

New Report

Close