Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Drugo Otorinolaringologija Tonzilarni kamni in piskanje v ušesu – povezava?

Tonzilarni kamni in piskanje v ušesu – povezava?

Pozdravljeni, upam da mi vi lahko nekako pomagate, ali vsaj pojasnite situacijo.

Stara sem 21 let, 172cm, 54kg. Aprila letos, mi je začelo piskati v desnem ušesu. Prvi teden ali dva je bilo tako glasno, da sem slišala piskanje kadarkoli, zdaj pa se je ustalilo pri tem, da piskanje slišim le ponoči ko je tišina, vendar me vseeno grozno moti in moram zaspati ob televiziji. Zaradi tega sem šla dvakrat k zdravnici, ki je pogledala v ušesa in je rekla da ne vidi nič nenavadnega, ko pa mi je pogledala v usta, je rekla da imam vneto grlo (ali nekaj podobnega). Vendar simptomov vnetega grla nisem imela (ne kašljam, ne smrkam, nimam zadelanega nosu). Čez kakšen mesec sem šla zaradi piskanja spet k njej, in je povedala enako, ko mi je pogledala v usta je rekla, da imam verjetno kronično vnetje žrela, in me napotila k otorinolaringologu, a sem na vrsti šele avgusta. Zadnji teden ali dva, sem malo raziskovala na internetu, glede grla in pa tudi mojim mandljev, ki so se mi zdeli nekoliko veliki (takšni so bili že sigurno več mesecev). Takrat sem prvič preletela tudi tonzilarne kamne. Nekaj dni po tem, sem opazila belo piko na mojem levem mandlju (ki je ves čas 1x ali 2x večji od desnega), in se mi je takoj zazdelo kaj bi to lahko bilo. Vzela sem palčko za ušesa, jo zmočila in pritisnila na mesto ob njem. In tako sem si iz mandlja spravila prvi tonzilarni kamen. V tednu za tem sem si iz njega spravila še tri, vendar ostaja večji od desnega. Zdaj pa sem na internetu prebrala, da je možna povezava med tinitusim in tonzilarnimi kamni, zaradi živčevja, ki naj bi si ga delila.
Dodala bi še, da nobeden od mojih bližnjih ni opazil slabega zadaha, in pa zobno higieno jemljem zelo resno, zobe si zvečer umijem dvakrat, enkrat s trdno ščetko, enkrat z mehkejšo in nitkam si prostore med vsemi zobmi.

Zanima me, kaj si mislite vi? Ali bi lahko obstajala povezava med levim mandljem (verjetno polnim tonzilarnih kamnov) in piskanjem v desnem ušesu? (Glede desnega madlja ne vem ali so v njem tudi kamni, saj se nobeden še ni pokazal.)
Kaj naj naredim ali h komu naj grem po pomoč?

Prilagam tudi slike, da bi mi lahko povedali ali grlo izgleda normalno, in če mandlji izgledajo normalno po vaših izkušnjah, in pa kamen, ki sem si ga danes komaj spravila iz ene globoke luknje v levem mandlju.[attachment=0]tonsil 1-min.jpg[/attachment]

Iz dna srca se vam zahvaljujem za kakršno koli razlago, da bi si lahko pojasnila to piskanje v ušesu, saj me ta mora spremlja že skoraj pol leta.

Lep pozdrav,
Amadeja.

Spoštovani,

povezave med mandlji in piskanjem v ušesih znanstveno niso dokazane. Čepki, ki jih iztiskate, so odluščene mrle celice površine mandljev in niso bolezenski (detritusni čepi). To nikakor niso kamni.

*** asist. dr. Tanja Soklič Košak, dr.med., spec. ORL, ORL Klinika, UKC Ljubljana *** ORL SOKLIČ KOŠAK, Vilharjeva 50, LJUBLJANA *** m: 041 45 22 88 *** e: [email protected] *** https://www.orlsoklickosak.si ***

Hvala za odgovor.

A še vedno imam tri vprašanja za vas.
Ali se vam zdi moje grlo vneto, oz ali je normalno da je mandelj na eni strani skoraj neviden in nima nič belega na sebi, drug pa je 2x večji, bolj rdeče barve in ima detritusne čepe, ter na spodnji strani proti grlu in malo pod jezikom sta belkasti piki, spodnja pa je začela krvaveti ko sem se jo dotaknila z zaobljeno (nikakor špičasto) platično palčko (da bi videla ali gre ta bela snov iz mandljev)? Ali je možno imeti (ang. izraz) tonsiliitis na samo enem mandlju?

Trikrat sem že bila pri zdravnici (ki je rekla da imam “verjetno” kronično vnetje žrela) in me je po tretjem obisku zaradi piskanja poslala kar na otorinolaringologijo , in si zelo želim izvedeti ali je kaj narobe z mojimi mandlji in grlom ali ne, da ne bom šla spet k njej “brez” razloga.

Najlepša hvala za odgovore.

Spoštovani,

desni mandelj je pač bolj pogreznjen med nebna loka (notranjega dela ne vidite). Na skliki vašega žrela ni nič bolezenskega.

*** asist. dr. Tanja Soklič Košak, dr.med., spec. ORL, ORL Klinika, UKC Ljubljana *** ORL SOKLIČ KOŠAK, Vilharjeva 50, LJUBLJANA *** m: 041 45 22 88 *** e: [email protected] *** https://www.orlsoklickosak.si ***

Živjo Amadeja.
Mene zanima če si že kaj izvedela na to temo? Obstaja povezava?
Pri meni se dogaja nepojasnjeno piskanje pri katerem mi 3-je obiski otolaringologa niso pomagali in sem obupala… Sedaj se mi dogaja še to z žepki…
Vsekakor bi mi bilo v pomoč, da izvem ali že imaš kak odgovor.

New Report

Close