tolmačenje izvida – ščitnica
Pozdravljeni,
prosim za pojasnitev današnjega laboratorijskega izvida:
S-TSH: 2 (0,35-5.5)
S-T3: 5,8 (3,5-6,5)
S-T4: 35,5 (11,5-22,7)
Pred nekaj leti so mi diagnosticirali avtoimuno tireopatijo. Sprva sem jemala Euthyrox 25, sedaj že nekaj let Euthyrox 50. Konstantno sem utrujena, spala bi lahko cele dneve, mišice bolijo kot da bi vsak dan tekla maraton, zelo hitro se utrudim, imam precej nizek pritisk, težave s koncentracijo in nihanjem razpoloženja.
Zanima me kaj pomeni zvišan T4 v mojem primeru?
Lp in že vnaprej hvala za odgovor.
Prosim za tolmačenje izvida, saj je dr., ki mi pomaga, ko imam težave do sredina avgusta še na dopustu: imam vrtoglvice, glavobole, slabšo koncentracijo, na nohtih so se mi pojavile bele lise, pred dnevi me je v mišici na nogi zgrabil krč, da skoraj drugi dan nisem mogla hodit, hemoglobina imam 119, težave z nizkim pritiskom, tudi prebava ni najboljša, skratka počutim se obupno
TSH 3,52
T4 11,63 ta je znižan
T3 4,42
Kaj menite, je problem ščitnica ali mogoče pomanjkanje magnezija v telesu?
Hvala za odgovor
Spoštovani,
normalen TSH kaže na normalno delovanje ščitnice, mejno nižje vrednosti T4 ob poplnoma normalnih koncentracijah TSH in T3 največkrat pomenijo prenizko laboratorijsko določitev. Zanesljivo pa zaradi tega nimate težav, saj je T3 tisti, ki učinkuje v telesu, T4 pa je le prohormon, ki predstavlja neke vrste skladišče za ščitnične hormone.
Lep pozdrav
Pozdravljeni,
S-TSH: 2 (0,35-5.5)
S-T3: 5,8 (3,5-6,5)
S-T4: 35,5 (11,5-22,7)
Pred nekaj leti so mi diagnosticirali avtoimuno tireopatijo. Sprva sem jemala Euthyrox 25, sedaj že nekaj let Euthyrox 50. Konstantno sem utrujena, spala bi lahko cele dneve, mišice bolijo kot da bi vsak dan tekla maraton, zelo hitro se utrudim, imam precej nizek pritisk, težave s koncentracijo in nihanjem razpoloženja.
Zanima me kaj pomeni zvišan T4 v mojem primeru?
Lp in že vnaprej hvala za odgovor.
Spoštovani!
Normalna vrednost TSH in tudi pT3 pomeni, da je nadomeščanje hormonov (odmerek Euthyroxa) ustrezno. Zvišana vrednost pT4 gre verjetno na račun laboratorijsko določene previsoke vrednosti. Morda gre za prisotnost specifičnih protiteles ali drugih dejavnikov, ki motijo določitev pT4. Priporočam ponoviti določitev TSH in pT4 čez štiri do šet tednov, morda v laboratoriju, ki uporablja drugačno metodo za določitev pT4. Sicer menim, da je vzrok za težave, ki jih navajate: utrujenost, zaspanost, bolečine po mišicah…, iskati drugje.
Lp
Spoštovani!
Lepo bi vas prosila za razalago izvidov.
Obvčasno imam tahikardijo (150 utripov), zato sem buila prejšni teden na urgeci. Svetovali so mi pregled holesterola in ščitnice. Holesterol je v mejah normale, razev HDL je 1,0. Povečan je bil crp 24 in pa povečani trombociti 441. Drugače hemogram in biokemija v mejah normale. Dali so mi tudi Con-cor.
Danes sem dobila izvid ščitničnih hormonov, pa me zanima komentar izvida:
TSH-1,214
T4 15,97
T3 5,08
TgA PROTITELESA 26,1
TPO PROTITELESA 51,6.
Naj povem še, da je bila babica operirana za Bazedo (ne vem če sem prav napisala), mami pa je imela zmanjšano delovanje ščitnice in je dobila radioakt.jod.
Hvala za odgovor in lep dan,
Mateja
Prosim za tolmačenje izvida in za mnenje o datumu kontrolnega pregleda.
Pred mesecem dni sem imela izvid ščitničnih hormonov :
TSH 3.62
FT3 3.50
FT4 20,82 ( H)
Jemljem Euthyrox 100 mikrogramov dnevno.
Stara sem 71 let.
Ker se izredno slabo počutim, bolijo me vsi udi , shujšala sem 3 kg, močno se potim sem zaprosila za kontrolni pregled v tireološki ambulanti. Dobila sem datum 07.12.2011.
Ali smatrate da je količina zdravila primerna glede na izvid in pa ali bi morala opraviti kontrolni pregled prej ( na primer samoplačniško ) .
Hvala lepa in lep pozdrav !
Spoštovani!
Glede na vrednost TSH in ščitničnih hormonov je odmerek Euthyroxa 100 ug dnevno primeren in ga ni potrebno spreminjati. Vzrok za težave je verjetno iskati drugje. Priporočam obisk pri izbranem zdravniku družinske medicine. Glede ščitnice lahko počakate do datuma kontrole v decembru.
LP
Pozdravljeni,
S-TSH: 3,67
trioglobulin (TG) 42,7
protitelesa TPO 127,3
protitelesa TG 537,7
Moje počutje je kar nekaj mesecev zelo slabo ,zbujam se utrujena in nekako ne morem se spočiti ali pridobiti na energiji.
Za odgovor se vam lepo zahvaljujem.
Pozdravljeni,
prosim za razlago izvida;
UZ: ščitnica je normalne velikosti, blago hipoehogena, le nakazano bolj prekrvavljena. v levem režnju je kavdalno hipoehogen nodus velik 1,3 cm, prekrvavljen le nekoliko bolj kot ostala ščitnica.
TSH; 2,48 mE/l
DIAGNOZA: kronično vnetje ščitnice z evtirozo
nodus v ščitnici
Zahvaljujem se vam za odgovor, lep pozdrav
Polona
Spoštovani!
Glede na zvišane vrednosti Tg in TPO protiteles gre pri vas za kronični limfocitni tiroiditis ( avtoimunsko vnetje ščitnice). Vrednosti TSH so v mejah normale, kar pomeni, da ščitnice deluje normalno. Vzrok za utrujenost in pomanjkanje energije je verjetno iskati drugje. Vsekakor pa priporočam pregled pri tirologu, če ga še niste opravili, in kontrole TSH enkrat letno.
Lp
Pozdravljeni,
lepo bi vas prosila, če lahko podate svoje mnenje, kajti sama sem zelo zmedena…Stara sen 21 let in pred približno pol leta sem obiskala splošno zdravnico, ker sem v kratkem času pridobila nekaj kg, že kar nekaj časa pa imam probleme tudi z odsotnostjo menstruacije. Napotila me je na pregled ščitnice in rezultati so bili sledeči:
S-TSH: 1,70 mlU/L (0,46 – 4,68)
S-Prosti T3: 4,32 pmol/L (4,26 – 8,10)
S-Prosti T4: 10,50 pmol/L (10,0 – 28,2)
”Gre za evtireotično delovanje ščitnice, ki je imunsko spremenjena. Zaenkrat zdravljenje ni potrebno. Kontrola v ščit. ambulanti enkrat na 2 leti.”
Naj omenim, da sem v času pregleda krvi jemala kontracepcijske tablete (Diane 35), ki jih jemljem še zdaj. Težava pa je v tem: v zadnjih nekaj tednih se izredno slabo počutim, neprestano sem utrujena, brez volje, pekoče in boleče oči, bolečine v sklepih in mišicah, glavoboli, vrtoglavice, povečano izpadanje las, povečan apetit, pridobila sem 3kg v nekaj dneh (kljub temu, da se s športom redno rekreativno ukvarajam in se normalno prehranjujem), dobila sem glivično vnetje nožnice…
Na forumih sem zasledila, da bi vse to lahko bili znaki prenizkega delovanja ščitnice, zato me zanima, če mi lahko svetujete, kaj naj storim, ker tako počutje postaja nevzdržno?
Naj se ponovno naročim za pregled ščitničnih hormonov?
Najlepša hvala že vnaprej za odgovore in lep pozdrav.
Spoštovana ven!
Glede na navedeno gre pri vas za kronično avtoimunsko vnetje ščitnice, ki deluje normalno in manjši (1,3 cm) gomolj v levem režnju. Lahko, da gre za pravi gomolj ali le lokalno intenzivnejše avtoimunsko vnetje. Priporočam spremljanje z UZ na 6 do 12 mesecev. V primeru rasti pa tankoigelno biopsijo.
Lp
Spoštovani!
Težave, ki jih navajate so nespecifične. Glede na to, da pri vas “gre za evtireotično delovanje ščitnice, ki je imunsko spremenjena”, kar verjetno pomeni, da gre za kronični limfocitni tiroiditis Hashimoto, je možno, da se je razvila hipotiroza. Vsekakor priporočam obisk pri izbranem zdravniku družinske medicine in določitev TSH.
LP
Pozdravljeni.
Imam hipertireozo, rodila sem pred tremi meseci (14.06.) in dojim. Diagnoza je avtoimunska tireopatija – hipertireoza. Zanima me ali lahko preneham z jemanjem tablet propiltiouracil glede na stanje razvidno iz izvida z dne 13.09.
1. izvid 11.08. (ker se je sestri po porodu pojavila hipotireoza sem zdravnico preventivno prosila za pregled krvi):
TSH: 3000 lU/mL (do40); Anti-TPO: 410 lU/mL (do35)
Lok. Status: ščitnica je palp. primerne velikosti, elastična. Srčna frekv. Je normokardna, ritmična.
Lab. Izvidi: bazalna vrednost TSH in prosti ščit. Hormoni potrdijo izvid hipertireoze, ščit. Avtoprotitelesa so zelo izrazito povečana. Izvid TSI sledi.
UZ ščitnice: ščitnica je primerne velikosti, hipo do mestoma anehogena, zelo nehomogene strukture. Je primerno prekrvavljena. Ni videti jasnih gomoljev.
Terapija: Propiltiouracil 3 x 2 tableti dnevno dva tedna, nato 2 x 1 tableta dnevno.
2. Zaradi zapleta z zdravili sem propiltiouracil začela jemati šele 25.08. in ga jemala po predpisani terapiji.
3. Izvid tirologa 13.09.: S-Prosti T3: 3,8 pmol/L (4,26-8,1); S-Prosti T4: 8,75 pmol/L (10,0-28,2); Gospa je v remisiji, odmerek propiltiouracila naj zmanjša na 2 tbl dnevno. Kontrola cez tri mesece.
4. Dne 14.09. mi je prvič v življenju izbruhnila urtikarija, zato sem na predlog osebnega zdravnika in tirologa za 5 dni prekinila z jemanjem tablet. Ker se stanje urtikarije ni izboljsalo, sem po predlogu tirologa in osebne zdravnice ponovno zacela z jemanjem propiltiouracila (2 tbl dnevno).
Hvala za odgovor in lepo pozdravljeni.
Spoštovani!
Pri vas bi bilo potrebno vedeti kakšna je raven TSI. Če so TSI negativna lahko zmanjšate odmerek Propiltiouracila na 2 x 1/2 tbl., oziroma z jemaanjem zdravila prenehate. Vsekakor pa priporočam kontrolo TSH in ščitničnih hormonov čez 4 do 6 tednov.
Lp
POZDRAVLJENI,
mene pa zanima zdravljenje povečanega delovanje ščitnice.
Ali imajo tablete hude stranske učinke oz. ali po vaših izkušnjah vedno izboljšajo stanje?
sama imam namreč težave predvsem z razpoloženjem, nemirnost, živčnost….in sem vse to predpisala depresiji in že skoraj začela jemati AD-je?
Hvala za pomoč.
Spoštovani,
predvidevam, da govorite o Athyrazolu. Ta učinkovito umiri hipertirozo, kadar je le ta posledica prekomerne sinteze hormona, na primer pri bazedovki. Manj učinkovit je takrat, kadar je hipertiroza posledica prekomernega izplavljanja hormona, na primer pri hipertirotični fazi Hashimotovega tiroiditisa ali pri poporodnem tiroiditisu, zato takrat običajno ne zdravimo z njim. Možni stranski učinki so alergija, bolečine v mišicah in sklepih, vnetje jeter, zelo redko pa so tudi učinki na kostni mozeg, ni mi pa znano, da bi vplival na razpoloženje.
Lep pozdrav