tolmačenje izvida – ščitnica
Spoštovani!
Glede na navedeno gre pri vas za blažji recidiv (ponovitev) bazedovke. Verjetno bo trenutno potrebno le spremljanje in kontrola pri tirologu ćez 6 do 8 tednov. V primeru izrazitejše ponovitve bolezni pa zdravljenje z radiojodom.
Lp
Pozdravljeni!
Leta 2002 so mi ugotovili da mi ščitnica ne deluje pravilno.. Takrat sem jemala tablete katerega imena se ne spomnim.Kasneje so mi dali Eltroxin 50 mg. Te tablete naj bi imele enak vpliv kot tiste prej.Zamenjala naj bi se samo farmacevtska znamka.
Po letu 2002,torej od takrat ko so mi diagnozo postavili,nisem niti enkrat oddala kri za pregled ščitnice. moj osebni zdravnik se ni spomnil,jaz pa tudi ne. No in sedaj sem dobila izvid ki je takšen:
S-TSH je 20,02
S-T4 prosti je 13.29
S-T3 prosti je 3,71
Sedaj imam napotnico za pregled.
Sicer imam tudi depresijo,anksijoznost…itd. Antidepresive,antipsihotike jemljem že od leta 2002
Ker sem pogosto grozno utrujena to prepisujem psihičnemu stanju,samo mogoče pa ni samo to.. Imam težave z želodcom.Napihnjenost,slabost..V zadnjem času me obhaja huda slabost. Predvsem zjutraj. Včasih ko vstanem me kar zanaša in komaj pridem k sebi.zdi se mi da bom padla v nezavest.Včasih je tako hudo da ne morem v službo saj ne morem biti pokonci..Pečejo me oči,pogosto imam glavobole.Včasih me celo boli koža,ko se recimo mažem z kremo. Imam tudi težave z kostmi,sklepi….
Zanima me kaj ta izvid pomeni?? Hvala za vaše mnenje…LP taja
Pozdravljeni!
Rezultati izvida:
TSH 4,368 mE/L (0,35-5,5)
prosti T4 14,69 pmol/L (11,5-22,7)
prosti T3 7,07 pmol/L (3,5-6,5)
Osebna zdravnica me je preventivno napotila k tirologu, ki ga še nisem obiskal (pregled imam čez 5 mesecev).
Vse skupaj se je začelo zaradi prekomernega potenja, tudi v mirovanju…to potenje je postalo zares neznosno. Napotil sem se k dermatologu, ki pa je navedel nekaj alternativnih rešitev, vendar je prej odredil pregled ščitnice.
Zadnje čase občasno opažam siloviteje utripanje srca.
Splošna zdravnica mi je glede na izvide odredila abstinenco alkohola, češ da je prosti T3 običajno rahlo povečan pri prevelikem doziranju alkohola ( enkrat na dva tedna 3 redbull vodke). Prav tako mi odsvetuje proteinski napitek, ki ga spijem po treningu v fitnesu.
Zanima me, ali imam glede na prebrano po internetu in glede na izvide utemeljen sum hipertiroze, ali mogoče kakšne druge motnje v delovanju ščitnice. Prav tako me zanima vaše mnenje o abstinenci alkohola in jemanju proteinskih napitkov.
Lp Tiroksin
Pozdravljeni!
Dr. Pirnat prosim vas za tolmačenje mojega izvida, upam da mi boste odgovorili, zelo se mudi, ker sem dobila izvid spodaj in zdravnica je predlagala, da začnem zdravljenje z zdravili. oz. tabletami. Ker sem skeptik zaradi tablet (oz. sem tip osebe, kateremu se jemanje kakršnihkoli tablet malce upira, z razumevanjem) sem se obrnila na vas. Poskušala sem tudi priti v stik z vami na Polikliniki in sem sestri povedala, da si želim pregleda pri vas, pa me žal ni napotila k vam…zato rabim in vas prosim, da mi podate drugo mnenje. Namreč, moje vprašanje je naslednje glede na moj zadnji izvid spodaj:
– ali moram začeti z jemanjem predlaganih tablet PROPILTIOURACIL in sicer 3x 1tableta dnevno en teden, nato 3x pol tablete dnevno? Koliko časa jih moram jemati oz. tako dozo? in ali je odmerjena doza tablet uredu?
– kakšno je vaše strokovno mnenje glede na moj izvid spodaj?
IZVID:
Dne 21.4.2011 sem dobila izvid in sicer: TSH 0,009 mE/L (0,35-5,5), FT4 18,4 pmol/L (11,5-22,7), FT3: 6,83 pmol/L (3,5-6,5) TSI: 3 E/L (do 1,5).
Klinično je evtirotična, laboratorijsko rahlo hipertirotična. TSI je zvišan. Ščitnica je palpatorno povečana do prve stopnje. Ker še doji, naj prične jemati Propiltiouracil 3x 1tbl.dnevno en teden, nato 3x pol tablete dnevno.
Svetujem počitek, v primeru febrilnega stanja (KAJ POMENI FEBRILNO STANJE?) pa kontrolo hemograma. DIAGNOZA: Bazedovka
p.s. Omenim naj še da še dojim. Rodila sem pred enim letom.
Iskreno se vam zahvaljujem za vaš odgovor.LP
Spoštovana “enasimpl”!
Glede na navedeno je pri vas odmerek Eltroxina premajhen. Priporočam zvišati odmerek na 75 ug dnevno. Glede na navodila proizvajalca se tablet ne sme lomiti na pol. Priporočam jemanje izmenoma 100, oziroma 50 ug, ali zamenjavo zdravila za Euthyrox 75 ug dnevno in kontrolo TSH in hormonov čez tri mesece.,
Lp
Spoštovani “tiroksin”!
Glede na normalne vrednosti TSH in pT4 gre za normano delovanje ščitnice. Nekoliko višji pT3 je povsem normalen pri otrocih in mladih ljudeh. Proteinsko bogata prehrana in alkohol ne vplivata na raven pT3 v serumu. Vsekakor ni potrebna popolna abstinenca, priporočam pa zmerno uporaba alkohola (1 merica dnevno).
Lp
Spoštovani “jassica 1”!
Gre za bazedovko (avtoimunsko hipertirozo). Glede an to, da dojite je ustrezno zdravilo Propiltiouracil, ker manj prehaja v mleko kot Athyrazol. Glede na laboratorijske izvide je svetovan odmerek zdravila ustrezen. Febrilno stanje pomeni povečano telesno temperaturo.
LP
Spoštovani,
To je moj izvid:
TSH: 2,775 mE/L (0,35-5,5)
AntiTg: 211 KE/L (do 60)
AntiTPO: > 1300 KE/L (do 60)
Tg: 0 ug/L (do 70)
Recovery: 86 % (70-130)
Diagnoza: Kronični limfocitni tiroiditis (Hashimoto)
Moje vprašanje pa je sledeče: že 1 leto poskušam zanositi. Bi lahko te vrednosti ali diagnoza bili razlog za moje težave z zanositvijo? Poleg tega me zanima kaj pomeni da je toliko presežen AntiTPO?
Naj še povem da imam prolaps mitralne zaklopke in trombofilijo. Stara sem 24 let.
Najlepša hvala za odgovore,
Antea
Spoštovani,
prosim vas za razlago naslednjega izvida:
TSH: 18.72 oz. 12.63
FT4: 12.8, FT3: 4.63
anti Tg: 96.9, anti TPO: > 1300.
“Ščitnica je palpatorno čvrsta. UZ: žleza je difuzno povečana, hipoehogena in nehomogena. Terapija: Euthyrox 25 ug dnevno 14 dni, nato 50 ug dnevno. Diagnoza: Hipotiroza po vnetju.”
Različni vrednosti TSH: vrednost 12.63 so izmerili na Njegoševi, vrednost 18.72 pa v zdravstvenem domu, in sicer le dva dni prej – zato me zanima, zakaj je takšna razlika, kaj lahko vpliva na to. (V obeh primerih so mi kri vzeli v dop. času). Kaj pa pomeni znak >1300?
Stara sem 29 let.
Najlepša hvala za vaš čas in odgovor, lep dan želim,
Vesna.
Spoštovani!
Gre za kronični limfocitni tiroiditis Hashimoto in normalno delovanje ščitnice. Visoke vrednosti anti TG in antiTPO protiteles so označevalci avtoimunskega vnetja ščitnice in nimajo drugih učinkov. Vzrok za težave pri zanositvi je iskati drugje.
Lp
Draga Vesna 29!
Pri vas gre za hipotirozo (premajhno delovanje ščitnice) zaradi kroničnega avtoimunskega vnetja žleze. Vrednosti TSH nihajo, tako,da ni nič nenavadnega da so izmerili različne vrednosti v samo parih dneh. Več kot 1300 enot pomeni, da so ravni antiTPO močno zvišane, kar potrjuje avtoimunsko vnetje ščitnice.
Lp
Pozdravljeni,
prosim za pojasnitev izvida.
TSH= 6,76
FT4=25,56
FT3= 8,6
UZ šitnice normalen. EKG je pokazal sinusno tahikardijo, tahikardije imamo v družini (ventrikularno – mama). Se ne potim prekomerno, ne hujšam, dobro spim. Razen povišanega utripa nobenih težav. Starost 32 let. Od 1. porod je 2 leti. Ali je možno, da se ti hormoni povišajo zaradi stresa? Zadne dni sem bila res pod ekstremnim stresom.
Hvala za odgovor.
Hvala za odgovor.
Poznate mogoče kak razlog zaradi katerega bi lahko prišlo do takšne spremembe v hormonskem ravnovesju? Skrbi me namreč, da je bil rezultat v mejah normale naključje, čeprav nimam nobenih drugih težav. Čeprav dvomim, če pomislim na svoje počutje. Kaj bi se lahko zgodilo, da sem imela tako povišane hormone????
Pregled imam čez 3 mesece. Že prej načrtujem zanositev. Je to smiselno??
Spoštovani!
Vzroki za blago zvišanje TSH ,pT4, pT3 so različni: Sekundarna hipotiroza, avtoimunska bolezen ščitnice, stanje po subakutnem tiroiditisu, laboratorijska napaka….
Glede na to, da so bili kontrolni izvidi normalni ne gre za sekundarno hipertirozo, ostale možno pa ostajajo odprte.Nosečnost priporočam odložiti do kontrole pri tirologu.
Lp
Lep pozdrav,
preden vas obiščem, me vendarle zanima, kaj pomenijo izvidi:
S-THS 5,667
S-FT3 4,37
S-FT4 13,07
Diagnoza je hipertiroza, neopredeljena.
Sem povsem zmedena, ker imam znake premalo delujoče ščitnice. Stara sem 37 let, sem zelo aktivna rekreativna športnica, vendar sem sem v letu dni zredila za 17 kg. Navkljub vsakodnevnemu teku ali aktivnemu planinarjenju. Nohte imam izredno izredno lomljive, lase suhe. Noge bolijo, kot da bi vsak dan pretekla maraton. Nimam pa slabe volje ali depresije. Boli me grlo, vsak dan. Če zdaj seštejem ena in ena, imam te težave 3 leta. Srce včasih bije hitreje, nato se umiri. Vsake toliko me stisne/zabode pri srcu. Kadila sem 20 let (navkljub športu, žal), zadnjih 5 mesecev ne kadim, ker sem se ustrašila rpedvsem težav s srcem. Kot rečeno, pošiljam izvide na kliniko, ampak če me vaše besede doletijo prej, bom izredno hvaležna.
Pozdravljam, Nina
Spoštovani!
Izvidi, ki ste jih navedli govorijo za blago premajhno delovanje ščitnice (latentno hipotirozo). Najpogostejši vzrok je kronični avtoimunski tiroiditis Hashimoto. Potrebno je opredeliti stanje, opraviti klinični pregled, UZ ščitnce, ponovno določiti TSH in ščitnične hormone, morda tudi antiTg in antiTPO protitelesa. Verjetno bo potrebno zdravljenje s tiroksinom.
Lp