Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Drugo Hormonske motnje tolmačenje izvida – ščitnica

tolmačenje izvida – ščitnica

Spoštovani!

Glede na navedeno ni nikakršnega razloga za preplah. Delovanje ščitnice je normalno, vozlič pa majhen (2 mm) in ne potrebuje zdravljenja.

LP

************************** Asis.dr. Edvard Pirnat, dr. med., spec. internist - tirolog

Pozdravljeni!

Danes sem dobila izvid iz UZ pregleda ščitnice, pa bi vas prosila še za vaše mnenje.
TSH 4,22
FT3 4,8
FT4 14,22
S-protitelesa TG 54,4
S-protitelesa TPO 52,0
S- tiroglobulin 46,8

UZ ŠČITNICE: Blago povečana režnja neenakomernih odbojev, v desnem režnju se nahaja hipoehogen nodus, meri 1,8×1,6×2,2 cm.
SCINTIGRAFIJA ŠČITNICE: Žleza ohranjene metuljaste oblike s skromnejšim kopičenjem radioindikatorja v področju desnega režnja, UZ vidni nodus se ne diferencira.

MNENJE:
Pacienta ima kronični avtoimuni tiroiditis (KAIT), ki poteka z uninodozno golšo, ter še vedno latentno hipotirozo. Ob tem se vrednost TSH spontano približuje normali. TG ni zvišan. Ker se utegne hormonsko stanje normalizirati, zaenkrat ne uvajam substitucije.
Naročena sem še na aspiracijsko biopsijo.

Kaj vse to pomeni – ali imam dve bolezni ščitnice – KAIT in golšo?
glede na to, da so me naročili še na biopsij, ali to pomeni, da sumijo na raka? V izidu sicer piše da je maloverjetno, ampak dvom vseeno ostaja….

Stara sem 46 let. Razen visokega krvnega tlaka nimam problemov. Lani pa so mi ginekološko odstranili maternico in jajčnike, tako da sem v menopavzi. Ali bi tudi to vplivalo na delovanje ščitnice?

Za odgovor se vam najlepše zahvaljujem.

Pozdravljeni.

Prosila bi za tolmačenje izvida:

TSH – 0,006
FT – 4,8
FT3 – 29,76
FT4 – 80,99

Naj še omenim, da imam zadnjih nekaj mesecev težave z utrujenostjo in kondicijo, tresenjem rok in nog, ves čas mi je vroče, prav tako se več let soočim z vitiligom, ki pa je v zadnjih mesecih zelo napredoval.

Hvala, AnaM

Spoštovani.

Prosila bi za tolmačenje izvida:

TSH – 0,006
FT – 4,8
FT3 – 29,76
FT4 – 80,99

Naj še omenim, da imam zadnjih nekaj mesecev težave z utrujenostjo in kondicijo, tresenjem rok in nog, ves čas mi je vroče, prav tako se več let soočim z vitiligom, ki pa je v zadnjih mesecih zelo napredoval.

Hvala, AnaMM

Spoštovani!

Navedeni izvidi so nekoliko diskrepantni, verjetno pa gre za hipertirozo. Priporočam čim prejšnji pregled pri tirologu.

LP

************************** Asis.dr. Edvard Pirnat, dr. med., spec. internist - tirolog

Pozdravljeni!

Danes sem dobila izvid iz UZ pregleda ščitnice, pa bi vas prosila še za vaše mnenje.
TSH 4,22
FT3 4,8
FT4 14,22
S-protitelesa TG 54,4
S-protitelesa TPO 52,0
S- tiroglobulin 46,8

UZ ŠČITNICE: Blago povečana režnja neenakomernih odbojev, v desnem režnju se nahaja hipoehogen nodus, meri 1,8×1,6×2,2 cm.
SCINTIGRAFIJA ŠČITNICE: Žleza ohranjene metuljaste oblike s skromnejšim kopičenjem radioindikatorja v področju desnega režnja, UZ vidni nodus se ne diferencira.

MNENJE:
Pacienta ima kronični avtoimuni tiroiditis (KAIT), ki poteka z uninodozno golšo, ter še vedno latentno hipotirozo. Ob tem se vrednost TSH spontano približuje normali. TG ni zvišan. Ker se utegne hormonsko stanje normalizirati, zaenkrat ne uvajam substitucije.
Naročena sem še na aspiracijsko biopsijo.

Kaj vse to pomeni – ali imam dve bolezni ščitnice – KAIT in golšo?
glede na to, da so me naročili še na biopsij, ali to pomeni, da sumijo na raka? V izidu sicer piše da je maloverjetno, ampak dvom vseeno ostaja….

Stara sem 46 let. Razen visokega krvnega tlaka nimam problemov. Lani pa so mi ginekološko odstranili maternico in jajčnike, tako da sem v menopavzi. Ali bi tudi to vplivalo na delovanje ščitnice?

Za odgovor se vam najlepše zahvaljujem.

Spotovani “AnaMM”!

Glede na navedene izvide gre za hipertirozo. Potreben je takojšni pregled pri tirologu.

LP

Spoštovani “rumenka003”!

Glede na normalne vrednosti protiteles ne gre za avtoimunsko vnetje ščitnice ampak gomolj desnega režnja ščitnice. Verjetnost, da je gomolj rakav je sorazmerno nizka priporočam pa opraviti tankoigelno biopsijo.

LP

Spoštovani!

Hvala za odgovor. Bila sem na pregledu pri tirologu, diagnosticirana je bila hipertiroza – Basedowa bolezen. Zanima me še drugo mnenje. Je res edini način za ozdravitev operacijski poseg oz zdravljenje z radioaktivnim jodom?
Stara sem namreč 27 let, brez otrok. Tirolog pravi, da lahko imam po porodu velike težave in da skorajda ni druge rešitve.

Hvala, AnaM

Spoštovani!

Bazedovko (avtoimunsko hipertirozo) pričnemo zdraviti z zdravili, ki blokirajo proitvodnjo ščitrničnih hormonov. V primeru nesuspešnega zdravljenja, ponovitve bolezni ali težav z očmi (ščitnične orbitopatije), ki pogosto spremlja bazedovko pa prihaja v poštev aplikacija radiojoda ali kirurška odstranitev ščitnice.

LP

Pozdravleni!Prosila bi za razlago izvida

TSH-0,362
FT-412,51
FT-34.62
aTg-363
aTPO-63,4
Zadnje čase se mi na koži pojavlja močna alergija(ne glede na hrano ki jo zaužijem,že samo tuširanje z mlačno vodo je dovolj da sem cela otečena in rdeča)Je to zaradi ščitnice?Čakam na pregled pregled pri alergologu.
Lepo pozdravljeni in hvala za odgovor.

Spoštovani!

Glede na navedene izvide gre pri vas za vtoimunsko vnetje ščitnice. Včasih se pri avtoimunskih boeznih ščitnice vzporedno pojavijo tudi druge avtoimunske bolezni.Osebno menim, da ščitnica ni vzrok za alergijo.

lp

Spoštovani,

pred časom sem vam pisala glede izvidov ščitnice (spodaj je navedeno moje vprašanje in vaš odgovor). V tem času sem bila pri svojem osebnem zdravniku, ki pa mi ni dal napotnice za naprej, saj meni da je vse vredu in da to niso zaskrbljujoči izvidi.

Kri za ščitnico sem dala samoplačniško, potem pa sem z izvidi odšla do svojega osebnega zdravnika. Ali lahko zahtevam napotnico? Naj povem, da se že dolgo časa počutim konstantno utrujeno, že ob najmanjšem naporu občutim utrujenost in vrtoglavico, skrbno moram paziti na vsak grižljaj, stalno me zebe, skratka ne zdi se mi normalno, da se tako počutim pri 29 letih. To vse sem zaupala zdravniku, ki pa mi je dal občutek, da naj si uredim stvari v glavi, pa čeprav nisem hipohonder in zelo redko obiščem zdravnika. Kaj lahko storim?

Hvala, lep pozdrav.

Spoštovani,

prosim za tolmačenje izvida.
S TSH 0,472 (0,55-4,78)
S T3 4,54 (3,5-6,5)
S T4 12,15 (11,5-22,7).

Kri sem dala ob 14.00, stara 29 let.

Lep pozdrav.

27 Sep 2016 22:33
Spoštovani “izvid”1!

Navedena vrednost TSH je prenizka glede na vrednosti pT4 in pT3, ki so v spodnje območju normale. Potrebno je izključiti morebitno okvaro hipofize (sekundarno hipotirozo).

p

Asis.dr. Edvard Pirnat, dr. med., spec. internist – tirolog

Spotovani!

Morda bi bilo koristno ponovno določiti TSH in ščitnična hormona.

LP

Pozdravljeni,
prosil bi vas za razlago izida
S-TSH 0,00
S-FT3 11,85
S-FT4 28,25

Spoštovani!

Navedeni izvidi pomenijo, da gre za prekomerno delovanje ščitnice (primarno hipertirozo), ki jo je potrebno opredeliti. Najpogostejši vzrok je bazedovka (avtoimunska hipertiroza), sledijo avtonomno tkivo v ščitnici, obremenitev z jodom, virusni tiroiditis…Potreben je pregled pri tirologu.

LP

Spoštovani!

Zanima me ali kje opravljate samoplačniški pregled ščitnice ?

LP

Samoplačniške pregled ščitnice opravljam v ZZ Revita Peričeva 31, centru Cardial Zaloška 69 in Kliniki Doktor 24 Savska 3.

Lp

Spoštovani !

Imam bolezen hipertiroza z difuzno golšo in sem dobil izvide krvi in me zanima kaj to pomeni :
S-TSH 0,01
mlU/I; S-FT3 6,15
pmol/l; S-aTg 10
IU/ml; S-aTPO 19
IU/ml; S-TSI 3,2

Pacient naj nadaljuje z Athyrazol 20+10+20 mg tbl dnevno. Kako je pa z zdravilom Propranolol ki ga jemljem 2x polovico tbl. dnevno, ali naj jemljem naprej ali ne srčni utrip je od 50 do 70 pritisk pa nekje 130/90 imam pa občasne bolečine okrog srca podnevi in ponoči ( bolečina, smicanje ) drugi simptomi so tudi potenje rok in nog, občasna vrtoglavica, utrujenost. Tirolog mi je tudi povedal naj razmislim o radioaktivnem jodu, in me zanima ali se samo z zdravili ne da uspešno pozdraviti bolezni ?
Star sem 28

Hvala, lep pozdrav

Spoštovani!

Bazedovko (avtoimunsko hipertirozo) navadno pričnemo zdraviti s tirostatiki. Kadar zdravljenje ni uspešno, če se bolezen ponovi ali se pridruži ščitnična oftalmopatija se odločimo za aplikacijo radiojoda ali kirurško odstranitev ščitnice.

New Report

Close