tolmačenje izvida – ščitnica
Spoštovani!
Danes sem prejela izvid prvega pregleda ščitnice iz Poliklinike Lj.: TSH in FT3 sta normalna, FT4 pa je znižan na 10,7.
UZ: normalno velika šitnica. V desnem režnju je manjša cista. V spodnjem levem režnju je hiperehogeni modus, velikosti 0,98×1,31×0,73 cm. Sicer je ščitnica v celoti hipoehogene UZ strukture.
Tga in TPO protitelesa so v mejah normale. TT
TG v mejah normale.
Mnenje: blaga hipotiroza, ki je verjetno posledica avtoimunske bolezni ščitnice.
Terapija:Euthyrox 50 mg dnevno. Kontrola čez 2 meseca.
Ker bom letos stara 52 let in je to moj prvi pregled ščitnice, me zanima, kaj sedaj vse to pomeni: predvsem cista in hiperehogeni modus. Ali je to lahko že kaj hujšega, kot npr. rak? Ali bo potrebna odstranitev ciste in modusa?
Že nekaj let imam preveliko težo (93 kg pri 163 cm višine), ki jo poizkušam zniževat, vendar bi to uspešno lahko delala samo, če bi bila že v penziji, kar pa še 7 let ne bo mogoče. Vzrok prekomerne teže je neredna prehrana, prihod domov pozno popoldne, zjutraj ne morem zajtrkovati – hrane ob 6.30 – enostavno ne morem jesti, ker je prezgodaj. Pred dobrim letom mi je za novoletne praznike uspelo shujšati 10 kg, potem pa sem jih v enem vikendu v toplicah takoj dobila nazaj.
Prosim za laično razlago, ali izvid kaže na kaj hujšega. Drugače ne jemljem nobenih zdravil, imam pa običajno prenizek krvni pritisk – če namerim 120/70 je to že velik uspeh. Drugače sem imela do sedaj samo operacijo slepiča pred 35 leti in odstranitev žolčnika klasično pred 10 leti. Poleg tega pa sem tudi 2x rodila in sem sedaj tudi že srečna babica 3 vnukov.
Prav lepa hvala za vaš odgovor in lepe praznike vam želim,
Martina M.
Spoštovani!
Glede na navedeno gre pri vas za manjši nodus, ki je hiperehogen (bolj odbojen od normalnega tkiva ščitnice),kar z veliko verjetnostjo govori za benigno spremembo.Tudi ciste so večinoma nenevarne, tako, da je verjetnost rakave bolezni zelo, zelo majhna. Če se spremembe v ščitnici ne bodo večale odstranitev ne bo potrebna. Mejno znižana vrednost pT4 ob normalnem TSH ne govori za hipotirozo. Trajno zdravljenje z Euthyroxom verjeto ne bo potrebno.
Lp
Spoštovani,
pišem prvič in me zanima nekaj informacij. Ker sem posumila, da nekaj ni uredu s ščitnico (obolenje ima tudi moja sestra) sem samoplačniško opravila teste TSH, T3 in T4.
Rezultati so sledeči:
S-TSH: ›100.0 H
S-T4: 6,27 L
S-T3: 3,40 L
Prosim vas za pomoč pri razlagi teh izvidov krvnih preiskav. Pri svoji zdravnici trenutno še nisem bila, na obisk k njej pa grem predvidoma ta teden.Muči me stalna utrujenost (spala bi po 15 ur), nemoč v mišicah, bolečine v vratu, prebavne težave, vid se mi je v kratkem času izredno poslabšal…
Lep pozdrav.
Iris
Spoštovani!
Pred letom in pol so mi ugotovili avtoimunsko vnetje ščitnice.
Tirolog mi je predpisal 25 ug euthyroxa dnevno. Nato so sledile kontrole:
– 26.2.2008
tsh: 3.11; fth: 15.25; ft3: 5.22
Nadaljevati sem morala s 25 ug euthyroxa dnevno.
– 14.10.2008
tsh: 9.68; fth: 13.50; ft3: 4.05
Vsak 1. dan sem morala jemati 25ug dnevno, vsak 2. dan pa 50ug dnevno.
– 20.4.2009
tsh: 7.76; fth: 12.83; ft3: 4.03
Vsak dan moram jemati 50ug euthyroxa.
Zanima me sledeče:
1. Glede na to, da mi pri vsaki kontroli zvišajo odmerek,se mi zdi čas med eno in drugo kontrolo zelo dolg. Ko mi odmerek zvišajo, se nekaj časa (kakšen mesec) počutim bolje, nato se mi vrne na staro stanje (imam vse tipične znake hipotiroze). Menite, da bi morale biti konrole bolj pogoste?
2. Kdaj lahko pričakujem, da bo odmerek tisti pravi? Skušam zanositi, pa se bojim, da odmerek v času zanositve ne bi bil pravilen.
Hvala za odgovore!
Spoštovani,
TSH je običajno potrebno preveriti 3 – 4 mesece po spremembi terapije, ko se odmerek ustali, pa zadostujejo letne kontrole TSH. Vaš odmerek bo pravi, ko bo izvid TSH ob tem odmerku ustrezen – če 50 mcg ne bo zadostovalo, bo potrebno dvigniti odmerek na 75 mcg. V času nosečnosti (predvsem v zgodnjem obdobju) je za normalen razvoj ploda še posebno pomembno, da je preskrba s ščitničnimi hormoni ustrezna, zato v primeru zanositve takoj preverite TSH in dvignite odmerek zdravila, če bo potrebno.
Lep pozdrav
Pozdravljeni!
Imam avtoimunsko hipertirozo z blago endokrino orbitopatijo. 20.4. sem prejela 638 MBq I 131. Izdvid pred jodom je bil TSH pod 0.005 ; FT4 10.7.
Mesec dni po jodu je rezultat TSH 0.014 FT4 6,8. Tirolog mi je tudi zmanjšal zdravila in sicer iz 2 tablet Athyrazola dnevno na 0.5/ dnevno in popolnoma mi je ukinil Propranolol.
Zanima me ali mi morda lahko poveste, če se iz zgornjih vrednosti vidi, ali je jod dobro deloval ali pač ne? Vem, da je preuranjeno govoriti o dokončnem stanju a vseeno me zanima, kajti izvid sem dobila po pošti kontrolo imam pa 15.6.09.
Hvala lepa in lep dan vam želim.
Spoštovani,
zgornje vrednosti verjetno ne držijo (domnevam, da je FT3 (in ne FT4) 6,8), saj bi ob opisanih vrednostih potrebovali drugačno zdravljenje. Ne glede na to je mesec dni po radiojodnem zdravljenju absolutno prezgodaj za oceno učinka zdravljenja, ki se najpogosteje pokaže 3 mesece po zdravljenju, lahko pa tudi kasneje. Ob kontroli 15.6. bo morda učinek viden, ni pa nujno.
lep pozdrav
Spoštovani,
potem je vrednost T4 znižana, kar pomeni, da bi bilo potrebno ukiniti tudi Athyrazol in v kratkem kontrolirati ščitnične hormone, saj je možno, da je začela ščitnica zaradi učinkovanja radiojoda že manj delovati.
lep pozdrav
Pozdravljeni!
Tudi jaz imam nekaj vprašanj v zvezi z laboratorijskimi vrednostmi.
9.6.2008 mi je bila postavljena diagnoza Eutiroza ob znanem kroničnem avtoimunem tiroiditisu (takrat sem bila v 3.mesecu nosečnosti). Zaradi nosečnosti sem imela vsake 3 mesece kontrolo in vrednosti TSH so bili vedno v mejah normale. 3.12.2008 (še v času nosečnosti) je bila vrednost S-TSH 3,53 (0,27-4,2); 21.4.2009 (4 mesece po porodu) pa so bile vrednosti: S-TSH 0,042 (0,27-4,2)
S-FT3 4,75 (3,95-6,8)
S-FT4 13,87 (12-22) in diagnoza latentna hashitoksikoza. Zanima me kaj to pomeni? In ali je sprememba vrednosti lahko tudi posledica kontracepcijskih tablet Cerazette-te sem začela jemati marca in od takrat opažam tudi druge težave: pridobitev teže (10 kg), utrujenost, manjša zbranost, pozabljivost, mravljinci v rokah… Verjetno vse ni povezano med sabo ali pa tudi?
Za vaš odgovor se vam najlepše zahvaljujem in vas lepo pozdravljam,
Katja
Spoštovani,
vaši izvidi TSH in ščitničnih hormonov 4 mesece po porodu kažejo na blago prekomerno delovanje ščitnice, ki pa zaenkrat še ne zahteva zdravljevnja, pač pa le spremljanje (kontrolo čez 1-2 meseca). Sprememba v delovanju ščitnice je pogosta v poporodnem obdobju pri bolnicah z avtoimunsko boleznijo ščitnice in nastane zaradi sprememb v imunski odzivnosti v tem obdobju. V prihodnjih mesecih se lahko delovanje ščitnice spontano normalizira, lahko pa se bo zvečano delovanje poslabšalo, ali pa se bo pojavilo celo zmanjšano delovanje, ki bo zahtevalo zdravljenje.
Kakorkoli – sprememba v hormonih ni povezena s Cerazette, prav tako je ob trenutno blagi motnji malo verjetno, da povzroča ostale težave.
Lep pozdrav
Spoštovani,
izvidi so nekoliko pomanjkljivi. TSH kaže, da ščitnica deluje preveč – za oceno, koliko preveč, bi bilo potrebno določiti še prosta hormona. Tg pa je normalen. Vsekakor bi bilo dobro, da obiščete tirologa, da oceni ščitnično bolezen in svetuje zdravljenje.
Lep pozdrav