tolmačenje izvida – ščitnica
Spoštovani “Anajiluj”!
Glede na navedene izvide gre pri vas lahko za blago premajhno delovanje čitnice (latentno hipotirozo). Možni pa so tudi drugi, t.i.neščitnični vzroki za zvišan TSH. TSH se iz hipofize izloča v pulzih ima pa tudi svoj dnevni ritem izločanja. Najvišje vrednosti doseže v zgodnjih jutranjih urah najnižje pa v zgodnjih popoldanskih urah. Zaradi tega priporočamo odvzem krvi za TSH med 9 uro zjutraj in 16 uro popoldan. Tudi zdravila lahko vplivajo na izločanje in določitev TSH. V vašem primeru priporočam ponovni odvzem TSH čez 6 do 8 tednov med 9 in 16 uro.
Lp
Pozdravljeni,
grem prvič na postopek IVF in sem morala oddati kri za hormone, rezultat je:
THS – 0,32
pT4 – 16,1
pT3 – 5,0
Ginekologinja pravi, da je THS prenizek in me napotila k tirologu na dodatne preiskave, češ da s to stopnjo THSja, IVF postopek ne bo uspešen. Stara sem 40 let. Ali ta stopnja THSja pomeni, da je zanositev po naravni poti izključena? Do sedaj sploh namreč nisem vedela, da bi karkoli bilo narobe z mano in mojo ščitnico.
Hvala lepa za odg.
LP
Pozdravljeni,
grem prvič na postopek IVF in sem morala oddati kri za hormone, rezultat je:
THS – 0,32
pT4 – 16,1
pT3 – 5,0
Ginekologinja pravi, da je THS prenizek in me napotila k tirologu na dodatne preiskave, češ da s to stopnjo THSja, IVF postopek ne bo uspešen. Stara sem 40 let. Ali ta stopnja THSja pomeni, da je zanositev po naravni poti izključena? Do sedaj sploh namreč nisem vedela, da bi karkoli bilo narobe z mano in mojo ščitnico.
Hvala lepa za odg.
LP
Spoštovani!
Vsak laboratorij ima nekoliko drugačne meje normalnih vrednosti, glede na metodo določevanja hormonov, ki jo uporablja. TSH in pT3 sta za većino laboratorijev v mejah normale, pT4 pa je lahko že nekoliko znižan. Vsekakor gre za normalno delovanje ščitnice.
Lp
Spoštovani!
Prosim,da mi razložite izvid krvi,ki sem ga opravila na Kliniki za nuklearno medicino v LJUBLJANI v zvezi z delovanjem ščitnice.
S-TSH-0.32Me/l
S-pT4-12pmol/l
S-pT3-5.5pmolL
S-anti TG- 25ke/L
S-anti TPO<28KE/l
S-Vitamin B 12-396pmol/L
Prosim za razlago izvida,ter da mi svetujete prehrano in važna prehranska dopolnila ter vitamine.Se je pri meni pojavilo avtoimuno vnetje?
Lp
Pozdravljeni,
zaradi težav s ščitnico sem obravnavana od leta 2010, kjer so mi kot diagnozo postavili avtoiumuno vnetje ščitnice, “verjetno nehashimotovega tipa”, vendar pa se je zdravnik odločil, da zdravljenje še ni potrebno.
Leta 2013 so izvidi pokazali naslednje:
S-TSH III gen: 4,39 mE/L, S-T3 prosti: 6,39 pmol/L, S-T4 prosti: 16,14 pmol/L ob tem da lobusa nista bila povečana (prav tako obravnava zaradi avtoimnune ščitnice nehashimotovega tipa). Zdravljenje tudi še ni bilo potrebno.
Septembra 2016 pa sem ob zadnje pregledu dobila diagnozo, da je Hashimotov tiroiditis na prehodu v hipotirozo, kar me je malce zaskrbelo, saj o Hashimotovem tiroiditisu pred tem nikoli ni bilo govora. Prav tako pa sem nekoliko presenečena nad diagnozo tudi zato, ker imam vse simptome hipertiroze: izgubljanje teže, močna palpitacija srca ob že manjših fizičnih naporih, pogosto tudi ko telo miruje, bitje srca po zaužitju hrane, hitra zadihanost (čeprav se s športom ukvarjam redno vsaj 3-krat na teden), močno potenje, izredno hitra prebava in močan apetit, …
Zadnji izvid laboratorijskih preiskav (september 2016):
TSH: 3,120 mUL
anti-TG <20,0 kE/L
anti-TPO: 16,8 kE/L,
s tem da sta bila oba režnja primerne velikosti, hipoehogena in nehomogena. Formiranih nodusov ni bilo. Zdravnik je tudi tokrat podal mnenje, da zdravljenje ni potrebno, sama pa sem malce zaskrbljena, saj svoje telo poznam, in vem, da nekaj ni v redu, saj takšnih težav, kot jih imam zadnje čase, nisem imela nikoli.
Rada bi vas torej vprašala, ali je mogoče, da po 6 letih obravnavanja zaradi avtoimnune ščitnice nehashimotovega tipa preidemo na diagnozo Hashimotov tiroiditis ter ali je vseeno mogoče, da se ob vseh znakih, ki jih imam, nekako spregleda hipertirozo? Ali ste tudi vi mnenja, da zdravljenje ob vseh teh znakih ni /bilo/ potrebno?
Že v naprej se vam zahvaljujem za vaš čas in vaš odgovor.
Lep pozdrav,
Karolina
Pozdravljeni,
Stara sem 38 let in se od septembra 2016 zdravim za bazedovko. Po slabem mesecu dni jemanja Athyrazola in Propranolola sem šla na pregled krvi in rezultati so bile sledeči:
29.9.2016
TSH: 0,01 (0,55-4,78)
T3: 9,76 (3,50-6,50)
T4: 24,39 (11,50-22,70).
Danes sem spet preverila hormone in rezultati so naslednji:
27.10.2016
TSH: 0,12 (0,55-4,78)
T3: 3,62 (3,50-6,50)
T4: 30,91 (11,50-22,70).
Vesela sem, da se je TSH začel premikati in da je T3 v mejah, vendar pa se je sedaj malo povečal T4. Kaj to pomeni?
Moje počutje je sicer dobro. Prej sem imela povišan srčni utrip in “hitrejšo” prebavo, zdaj se mi je utrip umiril in tudi prebava je u redu. Ostalih težav nisem imela. Naslednji teden imam kontrolo pri tirologu.
Hvala za odgovor.
Tadeja
Spoštovani dr. Pirnat!
Prosim vas za mnenje o mojem laboratorijskem izvidu (v priponki).
Do zdaj nisem imela težav s ščitnico. Stara sem 42 let. Po zelo stresnem obdobju so mi zadnjih nekaj mesecev zelo izpadali lasje, 4 mesece nisem imela menstruacije, zelo slabo sem se počutila. Zato sem se odločila za pregled krvi.
Test je pokazal premalo TSH. Ali menite, naj grem k osebni zdravnici? Ali je možno, da je to posledica stresa, in naj čez čas spet preverim TSH?
[attachment=0]FullSizeRender.jpg[/attachment]Hvala in lepo vas pozdravljam.
C.
Pozdravljeni,
fant je bil na ultrazvoku ščitnice in nadledvičnih žlez. Pregled je opravil zaradi velike izgube teže v zadnjem letu, skoraj 20 kg, močnih bolečin v trebuhu, izčrpanosti.
Po pošti je dobil izvide kjer piše: Reaktivne mezenterialne bezgavke v ileocekalnem področju.
Kaj to pomeni?
Hvala za odgovor in lep pozdrav.
Pozdravljeni!
Stara sem 46 let. Novembra mi je narastel pritisk in zdravnica me je poslala na pregled krvi, kjer je bilo vse ok razen izvida za ščitnico.
Rezultati so bili:
S-TSH 5,19
S-Prosti T3 5,5
S-Prosti T4 15,2
Dobila sem zdravila za znižanje pritiska in napotnico za UZ ščitnice.
KOnec decembra sem šla v laboratorij na ponovem odvzem krvi, rezultati so sledeči:
S-TSH 4,22
S-prosti T3 4,8
S-protsti T4 14,2
Včeraj sem opravila UZ in se vrnila domov vsa prestrašena, kajti zdravnik je na UZ odkril vozlič v velikosti 2 mm.
Poslal me je še na dodatno slikanje in dodatne preiskave krvi.
Sedaj prestrašena čakam na izvide.
Kaj lahko pričakujem, oziroma kakšne preiskave bi še morala opraviti in kakšno je zdravljenje. Samo kiruruška odstanitev, ali mogoče tudi tablete.
Moje počutje je na splošno v redu, so mi pa lani januarja odstranili matrnico in jajčnike, tako da me mučijo vročinski valovi.
Hvala.