tolmačenje izvida – ščitnica
Pozdravljeni,
prosim, če mi lahko razložite izvid.
Ščitnica je normalne velikosti, neenakomerno hipoehogena, bolj prekrvavljena. V desnem ščitničnem režnju je dorzalno izoehogen nodus, grobe strukture, velik 1,1 cm. V levem ščitničnem režnju je kranialno hipoehogen nodus velik 6mm, kavdalno dorzalno pa hipoehogen nodus 9mm. Nodusi so enako prekrvavljeni kot ščitnica.
TSH 4,05 ( 0,27-4,2)
Hvala
Lp
Tatjana
Spoštovani,
stara sem 56 let in imam diagnozo hipotiroza in hašimoto ( 5let).
Na kontrolnem pregledu mi je zdravnik pregledal ščitnico z UZ.
ščitnica je normalne velikosti , neenakomerno hipoehogena, bolj prekrvavljena. V desnem ščitničnem režnju je dorzalno izoehogen nodus, grobe strukture, velik 1,1 cm. V levem ščitničnem režnju je karnialno hipoehogen nodus velik 6mm, kavdalno dorzalno pa hipoehogen nodus velik 9mm. Nodusi so prekrvavljeni enako kot ščitnica.
Poslal me je na scintigrafijo ščitnice.
Prikažeta se oba ščitnična režnja. Ščitnica relativno slabo in neenakomerno kopiči radioizotop v celoti nakopiči 0,2% injiciranega pertehnetata.
V grlu imam občutek cmoka, občutek imam kot , da mi sapnik zapira gosta sluz, kašljam in občasno me v predelu ščitnice boli.
Prosim za razlago izvidov
Hvala
lp
Tatjanuska
Spoštovani “Tatjanuska”!
Glede na navedeno gre za manjše vozliče v ščitnici in Hashimotov tiroiditis (avtoimunsko vnetje ščitnice). Delovanje ščitnice je normalno. Zdravljenje ščitnice ni potrebno, priporočam po spremljanje, občasne kontrole TSH in UZ.
LP
Spoštovani!
Glede na navedene izvide gre za normalno delovanje ščitnice in nizke vrednosti pT3. Vzrok je lahko neščitnična bolezen, vpliv zdravil, laboratorijska napaka pri določitvi pT3, hujšanje oz. podhranjenost…
Lp
Pozdravljeni!
Lepo prosim za pojasnilo. Pred leti sem prejela radiojod, sedaj hodim na redne kontrole na polikliniko in konstantno imam na izvidu povisan TSI. Sicer jemljem dnevno 100 euthyrox in 1 x tedensko 75. Diagnoza: bazedovka. Zadnji izvid pa tak:
Tsh: 2,21
Ft4: 16,3
Ft3: 4.2
Tsi: 14,8 e/l (do 1,8)
Kaj pomeni ta tsi?
Najlepsa hvala za odgovor.
Lepo pozdravljeni!
Diagnoza-hipertiroza z difuzno golšo.Prvi izvid pred pol letaTSH=0,005
aTg=434
aTPO=113
TSI=5,2
Ft4=98,65
Ft3=41,40
Gre zaMb.Bazedow?Začela sem z 2X2 tbl ATHYRAZOLA TER 20 mg Propranolola na 12ur.Po 14 dneh sem do danes prešla na 2X1 tbl,sedaj pa imam izvid:
TSH=0,165
FT4=8,69
FT3=3,18
Tg=38,17
Moje počutje je bistveno boljše.Zanima pa me ali so izvidi vredu in ali bom vseeno morala “na jod”?Z današnjim dnem sem prešla na 1 tbl Athyrazola zjutraj in polovičko zvečer.IN ALI DRŽI DIAGNOZA Mb..Bazedov?-kateri rezultat nakazuje nato?
Za odgovor se najlepše zahvaljujem in vas lepo pozdravljam.
Spoštovani!
Glede navedene izvide gre za bazedovko z izrazito hipertirozo. Zvišane so ravni TSI, kar potrjeju diagnozo. Za zdravljenje z radiojodom se odločamo, kadar zdravljenje z zdravili ni uspešno ali v primeru ponovitve bolezni.
Lp