Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Drugo Hormonske motnje tolmačenje izvida – ščitnica

tolmačenje izvida – ščitnica

Spoštovani!

Glede na navedene izvide gre za hipertirozo (prekomerno delovanje ščitnice). Potreben je pregled pri tirologu.

Lp

************************** Asis.dr. Edvard Pirnat, dr. med., spec. internist - tirolog

Pozdravljeni,

prosim za komentar mojih zadnjih izvidov v mesecu avgustu 2014. Imam hashimoto od l. 2010 in se še nisem zdravila. Počutje utrujenost, težke oči (pekoče), kot ob vročini, glavoboli, vrtenje. Moja zdravnica vedno pravi, da ni hudega, jaz se pa počutim kot, da bi nosila na hrbtu beton in se že počasi navadila na utrujenost ves čas.

TSH 4,23

T3 4,06

T4 14,49

Hvala.

Katja

Spoštovani dr. Pirnat
Več časa povečan holesterol (brez zdravljenja).Pol leta bila pod hudim stresom.Pri pregledu krvi jan.2014 ugotovljeno:
SHOL 8,3
SLDL 5,5
SHDL 2,7
TSH 13,76
ST4 12,89
ST3 3,89
junija tirolog ugotovi še antitg 37o in postavi diagnozo kronično vnetje ščitnice s posledično hipotirozo. Zdravila 5omg/dan.
Januarja sem spremenila prehranjevanje(skoraj nič mlečnih izdelkov in mesa), Shujšala iz 68 na 65 kg .Počutim se dobro.
Izvidi julija (brez zdravil)
SHOL 8,o8
SLDL 5,o2
SHDL 2,73
TSH 10,28 (0,27o-4,2oo)
ST4 14,95(12-22)
ST3 4,o1 (3,1-6,8)
Lepo vas prosim, g. dr., če mi lahko pojasnite:
-kaj pomeni in, če sploh kaj pomeni spremenjena hormonska slika?
-ali lahko glede na moje izvide še počakam z jemanjem zdravil in poskusim z alternativo (1leto)
ali je bolje , da začnem takoj z nadomestnim hormonom?
-ali je 5omg/dan pravilen odmerek, ker razen holesterola nimam tipičnih težav hipotiroze?
Zahvaljujem se vam za odgovor in vas lepo pozdravljam.
PS: stara sem 6o let.

Spoštovani g.doktor
Lepo prosim za tolmačenje izvida in nasvet;
S-TSH 2,866
T3 4,63 (2,63-5,70)
T4 13,88 (9,01-19,05)
anti-TPO 1300 (do 60)
S-TG H 129,0 (1,6-60)
S-TG %rec. L 18 (70-130)
Moja diagnoza: Tiroiditis Hashimoto, nodozna struma
Naj povem še, da imam 3 manjše gomolje, ki pa so se v dveh letih povečali še enkrat toliko.
Počutje: hitro sem utrujena, anksiozna, lasje mi izpadajo, glas imam hripav posebno še če malo več govorim in
še bi lahko naštela. Zdravnik mi je rekel, da je najboljša rešitev operacija, stara pa sem 75 let.
Lepo prosim za vaš nasvet,najlepša hvala in lep pozdrav

Spoštovani dr. Pirnat
Več časa povečan holesterol (brez zdravljenja).Pol leta bila pod hudim stresom.Pri pregledu krvi jan.2014 ugotovljeno:
SHOL 8,3
SLDL 5,5
SHDL 2,7
TSH 13,76
ST4 12,89
ST3 3,89
junija tirolog ugotovi še antitg 37o in postavi diagnozo kronično vnetje ščitnice s posledično hipotirozo. Zdravila 5omg/dan.
Januarja sem spremenila prehranjevanje(skoraj nič mlečnih izdelkov in mesa), Shujšala iz 68 na 65 kg .Počutim se dobro.
Izvidi julija (brez zdravil)
SHOL 8,o8
SLDL 5,o2
SHDL 2,73
TSH 10,28 (0,27o-4,2oo)
ST4 14,95(12-22)
ST3 4,o1 (3,1-6,8)
Lepo vas prosim, g. dr., če mi lahko pojasnite:
-kaj pomeni in, če sploh kaj pomeni spremenjena hormonska slika?
-ali lahko glede na moje izvide še počakam z jemanjem zdravil in poskusim z alternativo (1leto)
ali je bolje , da začnem takoj z nadomestnim hormonom?
-ali je 5omg/dan pravilen odmerek, ker razen holesterola nimam tipičnih težav hipotiroze?
Zahvaljujem se vam za odgovor in vas lepo pozdravljam.
PS: stara sem 6o let.

Spoštovana “vstrajna”!

Glede na navedene izvide je še vedno prisotna hipotiroza. Nadomeščanje tiroksina ni ustrezno. Zaradi tega je možno, da so tudi vrednosti holesterola še vedno zvišane. Priporočam Euthyrox 75 ug dnevno in kontrolo TSH in hormonov čez dva meseca.

Lp

************************** Asis.dr. Edvard Pirnat, dr. med., spec. internist - tirolog

Spoštovani “TAJAJA”!

Glede na to, da imate Hashimotov tiroiditis in gomolje v ščitnici, ki rastejo je verjetno najboljša rešitev dejansko operativna odstranitev ščitnice.

Lp

PROSIM ZA ODGOVOR

pozdravljeni,

leta 2010 so mi odkrili hashimoto. zdravljenje vse do danes še ni bilo potrebno. Imam letne kontrole pri osebnem zdravniku. Zanima me še vaše menje glede letošnjih izvidov z dne 25.8.2014

S-TSH (0,27-4,20) – rezultat 4,23
S-T4 PROSTI (12,00-22,00) – rezultat 14,49
S-T3 PROSTI (3,1-6,8) – rezultat 4,06

Protiteles mi osebni zdravnik ne pregleda oz. jim je potrebno doplačati.

Mi prosim poveste kaj to pomeni, če sploh.

Že vnaprej hvala in lp
Katja

PROSIM ZA ODGOVOR

pozdravljeni,

leta 2010 so mi odkrili hashimoto. zdravljenje vse do danes še ni bilo potrebno. Imam letne kontrole pri osebnem zdravniku. Zanima me še vaše menje glede letošnjih izvidov z dne 25.8.2014

S-TSH (0,27-4,20) – rezultat 4,23
S-T4 PROSTI (12,00-22,00) – rezultat 14,49
S-T3 PROSTI (3,1-6,8) – rezultat 4,06

Protiteles mi osebni zdravnik ne pregleda oz. jim je potrebno doplačati.

Mi prosim poveste kaj to pomeni, če sploh.

Že vnaprej hvala in lp
Katja

Dr, Pirnat

Hvala za odgovor. Ali kljub temu, da sploh še nisem pričela z jemanjem 50 mg tablete začnem z večjim odmerkom 75 mg? Ali pa se morda nisva pravilno razumela!

Hvala in lepo pozdravljeni.

vstrajna

Pozdravljeni,

avtoimunsko vnetje ščitnice imam že 16 let (Hashimoto), skupaj z diabetesom. Na zadnji letni kontroli so bili izvidi takšni: TSH 0,05, T4 17,69, T3 4,30, anti TG 28,40, anti TPO >1300. Mnenje zdravnika: zavrt TSH, povečana ščitnična protitelesa, a izvid primerljiv s prehodnim (odvzem krvi za pregled ščitničnih hormonov imam enkrat letno). Nisem spreminjala odmerka tablet (jemljem Euthyrox 150 mikrogramov/dan), sem pa šla po štirih mesecih še na pregled krvi v diagnostični laboratorij, kjer je bil izvid takšen: TSH 0,008 (0,27-4,20), T4 26,56 (12-22), T3 5,24 (3,1-6,8). Zadnji mesec se počutim še posebej slabo, boli me zadnji del glave, zvoni mi v ušesih, rahlo sem omotična, na trenutke se mi tudi zvrti. Prosim za vaše mnenje.

Najlepša hvala že vnaprej.

Spoštovani “Katk”!

Glede na navedene laboratorijske vrednosti se pri vas postopoma razvija hipotiroza. Priporočam kontrolo TSH in hormonov čez tri do šest mesecev.

LP

Spoštovani “vstrajna”!

Priporočam, da pričnete jemati Eutyrox 75 ug dnevno.

Lp

Spoštovani “nikolina5”!

Glede na navedene izvide je odmerek Euthyroxa prevelik. Priporočam 125 ug dnevno in kontrolo TSH in hornonov čez tri mesece.

Lp

Pozdravljeni.
Predvidevam da moja scitnica deluje normalno TSH:2.22 mlU/L (0.27-4.2). Izvida za T3 inT4 nimam…ali so tudi te izvidi pomembni?
Sem 5 mesecev po porodu, tezave so: razdrazljivost, jeza, suha koza in kljub dojenju, zdravi prehrani in gibanju mi teza negre niti za pol kile dol.

Zahvaljujem se vam za vas odgovor.

Lep pozdrav,
Danijela

Pozdravljeni
Jemala sem eutyrox 25 sedaj pa imam izvid v katerem pise tsh2.70 ft417,ft35.31. Dvakrat sem i ela ze splav zato me zanima kako naprej saj si zelimo se enega otročka glede na te izvide. Naj se povem da pise naj neham jemati eutyrox.hvala za odg bojana

Spoštovani!

Glede na navedene vrednosti TSH gre za normalno delovanje ščitnice. Določitev pT4 in pT3 ni potrebna.

Lp

Spoštovani!

Pri vas je potrebno opredeliti ali gre za premajhno delovanje ščitnice ali ne? Priporočam, da prenehate z jemanjem Euthyroxa za dva do tri mesece in opravite opregled pri tirologu. V tem času odsvetujem načrtovanje nosečnosti.

Lp

Pozdravljeni,
Prosim za razlago izvida in vaše mnenje,
TSH: 7,890
FT4: 13,9
FT3. 4,73
antiTg:: 237,2
anti TPO: >1300

Rodila sem 31.07.2014 in še vedno dojim in me skrbi vpliv zdravil na hčerko.
Priporočajo mi Euthyrox50 1x dnevno.
Sem pa šla na pregled zaradi izrezitega hujšanja, kljub konkretni prehrani in celo kaloričnih dodatkov in mi je zdravnica pojasnila da bi se mogla rediti.

Lep pozdrav

zdravo. ravno sem dobila izvid UZ ščitnice. in me zanima kaj pomeni izrazito nehomogena in hipoehogena.

hvala za vaš odgovor.

New Report

Close