Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Drugo Hormonske motnje tolmačenje izvida – ščitnica

tolmačenje izvida – ščitnica

Pozdravljeni!

Prosim vas za razlago izvida pregleda v ambulanti za bolezni ščitnice (klinični center Ljubljana), dne 19. 2. 2013:

TSH: 3,916 mE/L (0,35-5-5)
FT4: 11,3 pmol/L (11,5-22,7)
FT3: 4,23 pmol/L (3,5-6,5)
antiTg: 304,9 KE/L (do 60)
anti TPO: 1252 KE/L (do 60)

klinično evtirotična, ščitnica palpatorno normalna. Ugotovljen kronični limfocitni tiroiditis (Hašimoto). Svetuje Eutirox 25, 1 tableta dnevno. Čez tri meseci so bili izvidi normalni. Pred enim mesecem sem prenehala z jemanjem tablet in se počutim tako kot prej oz nič slabše, občasno me boli v predelu ščitnice oz imam občutek vnetja vendar vedno manj. Zanima me kakšne so lahko posledice nejemanja tablet in v kakšnem času se pokažejo.

hvala za odgovor in lep pozdrav

Spoštovani!

Glede na navedene izvide gre pri vas za kronični limfocitni tiroiditis Hashimoto in normalno delovanje ščitnice. Glede na to, da ob jemanju Euthyroxa niste opazili sprememb v počutju priporočam spremljanje in kontrolo TSH čez tri mesece.

Lp

************************** Asis.dr. Edvard Pirnat, dr. med., spec. internist - tirolog

Leta 1997 ste mi ugotovili, da imam papilarni carcinom ščitnice in sem bila na onkološkem tudi operirana. Odstranjena mi je bila cela ščitnica, 27 bezgalk, tri so bile pozitivne. Imela sem terapijo z radioaktivnim jodom. Izvid pred enim letom je na krvi pokazal, da je TSH 8,52 , Tg pa 0,1.

Izvid pred nekaj dnevi pa je TSH 1,86 kar je ok. Je pa Tg 0,04 kar je pa premalo.

Mi je pa zdravnik otipal na vratu povečane bezgalke, ker sem mu rekla, da me sedaj bolijo podpazdušne bezgalke. Sedaj imam napotnico za ultrazvok. Me pa skrbi, da se je bolezen ponovila, ker mi je omenil terapijo z radioaktivnim jodom, seveda mora biti prej izvid ultrazvoka.
Kaj je vzrok, da se je Tg tako nizek.

Pozdravljeni,

Stara sem 31 le, že skoraj 1 leto jemljem Euthirox 25mg. Ker sem se v dobrem mesecu zredila za 4 kg sem šla danes na krvne preiskave. Zanima me ali so vrednosti vredu:
S-TSH 1,72 (0,27-4,20)
S-T4 Prosti 13,5 (12,00-22,00)
S-T3 Prosti 4,88 (3,1-6,8).

Najlepša hvala za odgovor.

Spoštovani!

Navedene vrednosti TSH in hormonov so v okviru normalnih vrednosti. Odmerek Euthyroxa je ustrezen.

Lp

************************** Asis.dr. Edvard Pirnat, dr. med., spec. internist - tirolog

Spoštovani,

Sem v 16. tednu nosečnosti in sem si prejšnji teden dala pregledati vrenost TSH, hormone ter protitelesa.

Izvid:
S-TSH (0,27-4,20) 4,87
S-T4 Prosti (12,00-22,00) 14,80
S-T3 Prosti (3,1-6,8) 5,98

TAK/abs proti tireoglobulinu (do 60) 663
MAK/TPO-abs (do 60) 64
Zraven pa je bil še podan komentar: Povišane vrednosti peroksidaznih protiteles in protiteles proti tireoglobulinu so značilne za avtoimunski tireoiditis.

Zanima me kaj to pomeni za moj plod?

Za vaš odgovor se vam že vnaprej zahvaljujem!

Pozdravljeni,

po izredno slabem nekajdnevnem počutju ( izredni psihični napor v službi) tj. vrtoglavice in glavoboli, sem se odločila obiskati osebnega zdravnika. Ta mi je pregledal celotno krvno sliko, vse b.p., edino ščitnica je nekaj nakazala:

S-TSH 0.444 (0.55-4.78)
S-T3 prosti 5.12 (3.5-6.5)
S-T4 prosti 17.87 (11.5-22.7)

Zdravnica mi je predlagala naj opravim UZ ščitnice samoplačniško, na podlagi znižane vrednosti TSH, torej podajam vam izvid UZ ščitnice, ki sem ga opravila včeraj in prosim za razlago:

RADIOLOŠKI IZVID:

Na vratu ne najdem patološko povečanih bezgavk.

Podčeljustna in obušesna žleza obojestransko UZ strukturno primerne.

Ščitnica je normalne metuljaste oblike, je povečana (16 – 18 ml) in je UZ strukturno primerna. V desnem lobusu droben hipoehogen nodus.

Na doplerju je v ščitnici povečan pretok.
Vratno žilje b.p.

MNENJE:
Povečana ščitnica s povečanih pretokom, najverjetneje eden izmed tiroiditisov v zafazi. Nodularna hiperplazija desno.

Radiolog mi je rekel, da nic posebnega ni videti, le rahlo povečano ščitnico. Naj omenim, da je imela moja mami punkcijo golše pri 40 letih.

Že vnaprej se vam zahvaljujem za odgovor ter vas lepo pozdravljam.

Barbara

Spoštovani,

star sem 33 let in imam naslednje težave: pomanjkanje energije, zelo hitro se utrudim, tudi daljše stanje na nogah mi predstavlja napor, kar posledično privede do nemoči-oslabelosti , slabosti, tresenja rok in rahle vrtoglavice . Še najbolj me ovira to, da me utrudijo že lažje fizične aktivnosti (bolj izrazito v dop. času, pop. in proti večeru se stanje delno izboljša). S telesno težo nimam težav (ektomorf). Težave se pojavljajo in poslabšujejo zadnja 3-4 leta. Pred tem sem brez težav opravljal večino del.
Osebni zdravnik je posumil v nepravilno delovanje ščitnice in sem opravil lab. preiskave.

Izvid Oktober 2013
S-TSH: 5.55
S-T3, prosti: 4.62
S-T4, prosti: 15,56

Na podlagi izvida me je napotil k tirologu. Izvid je sledeč (November 2013)
TSH: 4,46
FT4: 18,0
FT3: 5,04
antiTg: 15
anti TPO:36,5
Ščitnica palpatorno povečana prve stopnje.
UZ ščitnice: oba režnja sta nekoliko povečana, izoehogene strukture.
Mnenje: zdravljenje ščitnice zaenkrat ni potrebno.

Med pogovorom pri tirologu, mi je doktor omenil, da v kolikor bo TSH višji od vrednosti 3 mi bo predpisal zdravljenje, mnenje v izvidu pa ne predpisuje zdravljenja.

Ker je moje počutje še vedno zelo slabo sem prejšni teden samoplačniško obiskal laboratorij in dobil naslednji izvid:
S-TSH: 4.47
S-T3, prosti: 4.75
S-T4, prosti: 16.34

Ali je na podlagi navedenih rezultatov možno, da so moje težave povezane s ščitnico?

Hvala za odgovor.

Lep pozdrav, Simon

Pozdravljeni,

prosim vas za razlago naslednjega izvida pregleda v ambulanti za bolezni ščitnice:
TSH 4,901 mE/L (0,55-4,78), FT4 10,9 pmol/L (11,5-22,7), FT3 5,37 pmol/L (3,5-6,5), antiTG 30,2 KE/L (do 60), antiTPO 367,4 KE/L (do 60). ščitnica primerno velika, hipoehogene strukture. Mnenje: kronični avtoimunski tiroiditis z začetno hipotirozo. Terapija: Euthyrox 50.

Stara sem 30 let in 10 mesecev po porodu 2.otroka. Čutim stalno utrujenost, slabokrvna sem praktično že celo življenje, težav s preveč kilogrami nimam, prej nasprotno. Prejšnji izvidi ščitnice so bili bp. Mama ima enako diagnozo. Zanima me predvsem ali je možno, da gre v mojem primeru zgolj za neko prehodno okvaro, kot posledico poroda? Ali je smiselno začeti z jemanjem tablet v nižji dozi, npr. 14 dni po 25 ali kar takoj 50? Kako je s prehrano pri takšni diagnozi, ali je smiselna kakršnakoli dieta ali je to takšna okvara, ki je ni moč ozdraviti in je doživljenjska?

Najlepša hvala za odgovore in lepo pozdravljeni,

Tea

Spoštovani “Žogica”!

Glede na navedene vrednosti TSH in hormonov gre za zelo blago (latentno) hipotirozo in nosečnost. Vrednosti pT4 so povsem normalne, tako, da škodljivega učinka na plod ni pričakovati. Kljub temu priporočam opraviti takojšen pregled pri tirologu, ker bo verjetno potrebno nadomestno s tiroksinom.

Lp

Spoštovani!

Glede na navedene izvide gre za blago (latentno) hipertirozo – prekomerno delovanje ščitnice. Glede na UZ je možno, da gre za avtoimunski tiroiditis ali avtonomno tkivo v ščitnici. Priporočam opraviti pregled pri tirologu. Zdravljenje šščitnie sicer trenunto ni potrebno.

Lp

Spoštovani “Kragulj1980”!

Glede na navedene vrednosti gre za normalno delovanje ščitnice. Vzrok za težave je zelo verjetno iskati drugje.

Lp

Spoštovani “**tea**”!

Glede na navedeno gre pri vas za blago hipotirozo, ki je lahko tudi v sklopu t.i. poporodnega tiroiditisa. Trenutno priporočam Euthyrox 50 ug dnevno in kontrolo TSH in pT4 čez dva meseca. Sicer se pri hipotirozi v sklopu poporodnega tiroiditisa v približno 30% delovanje ščitnice po kakem letu normalizira in jemanje Euthyroxa ni več potrebno.

Lp

Pozdravljeni

Prosim za razlago izvidov. 20.11.2013 sem prejela terapijo z jodom 732. Sedaj pa so izvidi sledeči

S-kreatinin 93 (44-80)
S-TSH 2.99 (0.27-4.20)
S-FT3 4.0 (3.1-6.8)
S-FT4 11.4 (12.0-22.0)
S-Tg 234.2 (3.5-77)

Nimam dobene terapije

hvala Nataša

Spoštovani!

Glede na navedeno gre pri vas za normalno delovanje ščitnice. Nekoliko nižja vrednost pT4 je verjetno neščitnično pogojena.

lp

Pozdravljeni

Zanima me kakšno zdravljenje je pri vnetju ščitnice? Vsi krvni izvidi so ok ultrazvok pa je pokazal vnetje ščitnice.

hvala

Naty18

Vam zdravnikom je vsem to tako, ah sj ni nič, ni nobeno vnetje, ni treba zdraviti…Da vam povem 2 leti so mi odkrival od sinusne tahikardije do diabetesa, zmučili so me do kraja…in ne pa ne me dati na ultrazvok ščitnice…zdaj ko je tudi ta preiskava narejena je itak potrjen ta Hashimoto. To za zdravnike ni nič…
Nabijanje srca, da te kar prsni koš boli, težko dihanje, težko goltanje, da ne govorim o utrujenosti in nihanju teže, nizek krvni pritisk,..kot cunja..a to ni nič?!?! Za vas zdravnike res ne, za nas paciente je pa to zelo težko se sprijazniti pa živeti s tem….

imam izvid iz laboratorija naročena sem k tirologu čakalna doba je 6 mesecev.prosim za razlago izvida:
S-TSH 5,670
S-PROSTI T3 5,51
S-PROSTI T4 13,28
S-GAMA-GT 0,69

HVALA

Spoštovani!

Glede na navedene izvide je možno, da gre za zelo blago (latentno) hipotirozo. Sicer so mejno zvišane vrednosti TSH lahko tudi posledica drugih stanj (fiziološkega nihanja zaradi dnevnega ritma izločanja, vpliv zdravil, laboratorijska napaka….

Lp

Spoštovani!

Prosim za Vaše mnenje in razlago mojega izvida:
TSH-0.007
T3-8.45
T430.13
Večkrat čutim močan utrip srca,včasih enkrat na dan,včasih po več dni nič,drugič pa spet večkrat na dan.
Do sedaj nisem imela nobenih zdravil,ker je bil prejšnji izvid v mejah normale.
Že vnaprej se Vam zahvaljujem za odgovor.

New Report

Close