Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Drugo Hormonske motnje tolmačenje izvida – ščitnica

tolmačenje izvida – ščitnica

Iskrena hvala za odgovor.

Spremljajo me vsi simptomi obolele ščitnice a najbolj me skrbi blato, ki je že več mesecev tekoče, pogosto imam drisko zdaj pa me spremljajo še močni trebušni krči, barva blata je enkrat bleda, drugič temna vselej pa je blato mehko. Ali je tudi to posledica okvare ščitnice ali se z mano dogaja še kaj hujšega. Pregled pri tirologu pa imam jutri.

hvala

Spoštvani!

Pri hipertirozi lahko blato postane mehko, spremembe barve pa so predvsem odvisne od hrane, ki jo zaužijete. Glede na to, da ste že opravili pregled pri tirologu se je verjetno zdravljenje tudi že začelo.

Lp

************************** Asis.dr. Edvard Pirnat, dr. med., spec. internist - tirolog

Pozdravljeni,

Dve leti po jodu imam prvič vse vrednosti normalne, razen ft4 povišan (33). Kaj to pomeni?

Za odgovor se vnaprej zahvaljujem.

Spoštovani!

Če je vrednost TSH in pT3 v mejah normale je zvečana vrednost pT4 verjetno posledica laboratorijske napake.

Lp

************************** Asis.dr. Edvard Pirnat, dr. med., spec. internist - tirolog

Pozdravljeni !

Prosim za razlago izvida

S-TSH – 13,450
S-T3 – 5,02
S-T4 -13,76
Moje počutje je zelo slabo, sem utrujena, brez volje večkrat sem bila pri zdravniku zaradi suma aritmije preden so ugotovoli ščitnico.
Hvala in lep pozdrav.

Pozdravljeni

Zaradi močno povišane sedimentacije v krvi (61), sem bila napotena na različne preiskave (ultrazvok trebušne votline, 24urno spremljanje tlaka, preiskava mozga, celotna preslikava okostja, pregled prsi – vsi izvidi so bili v redu, le pri kostnem mozgu so ugotovili neznani izvor). Zadnja preiskava katero sem opravila je bila temeljit pregled ščitnice od katere izvid prepišem spodaj.

IZVID:
Vse vrednosti so v mejah normale, le TG je močno povišan 492.

V preparatu je kri in večji delci ščitničnega tkiva. Ob trakovih vezivne strome so tirociti v nakazanih različno velikih nesuspektnih foliklih in večjih enoslojnih skupinah. Jedra so manjša do zmerno velika, homogene zgradbe. Citoplazma je obilna, neostro omejena. Posamezno so kosmiči ščitničnega koloida.

Mnenje: elementi fibroziranega ščitničnega tkiva z različno velikimi folikli ter pravilno zgradbo tirocitov. Nesuspektna citološka slika.

Klinično je bolnica evtirotična , levi reženj ščitnice je palatorno povečan 2.stopnje.
UZ ščitnice: Desni reženj je normalne velikosti, izoehogene strukture, v spodnjem delu sta 2 majhna cistična gomoljčka. Levri reženj je precej povečan, s srednjem delu se nahaja hipoehogen gomolj, ki meri 2,3×2,2 cm. Izvedemo diagnostično punkcijo. Citološki izvid nesumljiv. V spodnjem delu levega režnja je velika kalcinacija. V levem režnju je še nekaj drugih nehomogenih področij.

Scintigram ščitnice: prikažeta se oba režnja ščitnice, levi je precej večji od desnega. Kopičenje v desnem režnju je homogeno, srednje intenzivno. Levi reženj skoraj v celoti slabo kopiči radioindikator

Mnenje: povečan levi reženj ščitnice je scintiografska hladen, ob tem je tiroglobulin povišan, zato priporočam kirurško resekcijo levega režnja ščitnice.

Diagnoza: nodozna evtirotična golša

Zanima me ali je možno, da imam tako visoko sedimentacijo zaradi te diagnoze?
V preteklosti so mi ugotovili nabiranje kalcija v sklepih, je to povezano tudi s ščitnico, saj se v izvidu omenja kalcinacija?
Ali se pri operaciji odstrani le gomolj ali cel levi del ščitnice? Kako je potem po operaciji, so potrebna zdravila?

Za odgovor se Vam že vnaprej zahvaljujem!

Spoštovani,
Prosim za razlaho izvida ščitnice:
TSH 1,98
T4 prost 16,95
T3 prost 5,26
TAK/abs to thyreoglobulin 15
MAK/TPO- abs manj kot 28
Ne znakov za avtoimunski thyroiditsi. V primeru suma na Morbus Basedow ali endokrinega orbitpathia priporočamo preiskavo protiteles receptorja TSH.
Hvala in lep pozdrav, Maja

Pozdravljeni, prosim za razlago izvida z dne 21.11.2013

UZ: videti je primerno velik levi reženj, nekoliko hipoehomogen z dvemi manjšimi hipoehogenimi nodusi velikosti 4,5 mm in 4 mm, podoben istmično meri 3 mm, hiperehogen odboj. Desni reženj praktično v celoti zavzema gomolj mešane strukture, delno cistično degeneriran, bolje prekrvavljen, meri 33 x 22 x 17 mm.
Bazalna vrednost TSH v območju normale, ravno tako avtoprotitelesa, blago povišan tiroglobulin:
S-TSH: 1,32mIU/L
S-anti-TG:20IU/mL
S-anti-TPO:17IU/ml
S-TG:64,0 ng/ml
S-TG%rec:80%

Scintigram ščitnice: prikaže se nekoliko zadebeljena žleza. Kopičenje radiofarmaka, nekoliko šibkejše in in nehomogeno v levem režnju ter istmično primerno v zgornjem delu desnega režnja. V spodnjem delu desnega režnja v področju večjega nodusa je scintigrafsko hladno področje.

Izvid aspiracijske biopsije: V ozadju vzorca je debel plak koloida. Med koloidom pa so številne večje in manjše skupine folikularnega epitela. Skupine so zaradi koloida nekoliko slabše pregledane, prav tako so v vzorcu številni siderofagi.

Diagnoza: Ščitnica, nodus v desnem režnju, aspiracijska biopsija:Koloidni nodus ščitnice z elementi stare krvavitve. (klasifikacija po Bethesdi-skupina II).

Mnenje: citološki izvid je nesuspekten. Gomolj ščitnice desno je citološko nesuspekten, scintigrafsko hladen.

Zanima me ali je na velikost gomolja smotrno razmišljati o sami operaciji in odstranitvi ščitnice (delno ali v celoti)? Kolikšna je verjetnost da se s časom razvijejo rakave celice glede na to da je trenuten izvid negativen?

Hvala lepa in lep pozdrav!

Spoštovani “Majaaaa”!

Pri vas gre za golšo s citološko nesusupektnim gomoljem v levem režnju. Vzrok za zvišano SR je iskati drugje. Glede na velikosti gomolja, ki je scintigrafsko hladen in visoke vrednosti tiroglobulina pa je dejansko verjetno najprimernejši način resekcija levega režnja ščitnice.

Lp

Spoštovani “54321”!

Glede na navedeno gre pri vas za povsem normalno delovanje ščitnice.

Lp

Spoštovani!

Glede na navedene izvide gre za citološko nesusupekten gomolj ščitnice, ki je scintigrafsko hladen, velikosti 3 x 2 cm. V vsakem primeru je potrebno spremljanje v primeru rasti pa odstranitev desnega režnja.

LP

Spoštovani!

Tudi sama bi prosila za razlago izvida. Danes sem opravila UZ ščitnice in na izvidu je zapisano slednje:

“Oba režnja ščitnice sta mejno povečana, volumsko znaša izmerjen parenhim desnega režnja ščitnice cca. 4,7 cm3 in levega 5 cm3.

Ehostruktura parenhima obeh režnjev ščitnice je rahlo difuzno heterogena in mikronodozno transformirana. “

Hvala za pojasnilo in lep pozdrav.

spoštovani ,

sem zaskrbljena mati 17 letne hčerke. Zaradi večje otekline na vratu (golša) je težko dihala zato so ji pregledali ščitnico:
TSH 248,25
pT4 3,38
pT3 2,75
Tg 52,98
rec 82,87
proti TG 15
proti TPO 1300

potrjujejo izrazito hipotirozo kot posledico avtoimunskega obolenja ščitnice – hashimoto tiroiditis.

zdravljenje Euthyrox 100 mg dnevno.

Hčerka je še vedno utrujena (če je le mogoče dan prespi) , pozablja , težko se uči, počasen govor (čeprav je bila vedno zelo zgovorna ter polna energije)…Tablete jemlje 2 meseca vendar imamo občutek da smo na isti točki kakor na začetku.Prosim vas za mnenje če je mogoče premajhna doza oz kaj naj storimo ter kam naj se obrnemo da bi se ji stanje vsaj malo normaliziralo.

Za odgovor se Vam že vnaprej najlepše zahvaljujemo,

Spoštovani “soad”!

Glede na UZ izvid gre lahko za kronični limfocitni tiroiditis Hashimoto. Priporočam določiti TSH in ščitnična protitelesa, oziroma opraviti pregled pri tirologu.

Lp

Spoštovani!

Glede na navedeno gre pri vaši hčerki za izrazito hipotirozo po kroničnem limfocitnem tiroiditisu. Odmerek Euthyroxa se mi zdi primeren. Navadno kontroliramo stanje po približno treh mesecih. Normalizacijo hormonov in počutja je pričakovati po približno 6 mesecih.

Lp

Pozdravljeni,

pred desetimi leti so mi postavili diagnozo hashimoto. Pred 2 leti sem začela jemati euthyrox 50. V vsem tem času mi nikoli niso kontrolirali anti TG in anti TPO, zato sem jih sedaj preverila samoplačniško.

Vrednosti so anti TG >500 in anti TPO >1300. Zanima me, kaj to pomeni in ali lahko te vrednosti vplivajo na moje počutje? V zadnjem času se kljub normalnemu TSH-ju počutim slabo, čutim tudi pogosto tiščanje v grlu. Kako lahko sama vplivam na zmanjšanje prisotnosti protiteles? Te vrednosti se mi namreč zdijo zelo visoke?

Najlepša hvala za odgovor in lep pozdrav,
Staša

Spoštovani,

Imam Hashimoto in že skoraj 2 leti jemljem Euthyrox 50. Zaradi slabega počutja v zadnjem mesecu sem dala pregledati vrednosti TSH in proste T4 in T3. Vsi so znotraj normalnih vrednosti, vendar je TSH 3,43 (0,27-4,2 so referenčne vrednosti).
Zanima me, ali bi bilo smotrno malo povečati količino Euthyroxa, saj se mi zdi vrednost TSH-ja kar visoka. Običajno sem jo imela med 1,2 in 1,4, takrat sem se tudi dobro počutila. Sedaj pa ponovno pogosto čutim tudi tiščanje v grlu, sem utrujena, zaspana,…. Bi morda z majhnim zvišanjem količine Euthyroxa lahko izboljšala počutje?

Če bi priporočili zvišanje doze Euthyroxa, vas prosim, da mi svetujete tudi, za koliko naj ga povišam?

Najlepša hvala in vse dobro v prihajajočem letu,
Staša

Spoštovani!

Protitelesa antiTg in antiTPO so označevalci avtoimunskega vnetja ščitnice (kronični limfocitni tiroiditis Hashimoto). Sama vrednost protiteles ni v korelaciji s klinično sliko. Sama protitelesa ne povzročajo težav. Vrednost TSH 3,43 mE/l je v okviru normalnih vrednosti, je pa nekoliko višja. Priporočam 50 ug dnevno, dvakrat tedensko (npr. ponedeljek in petek pa 75 ug).

Lp

Pozdravljeni !

Ponovno vas prosim za razlago mojega izvida
S -TSH – 13.4 (0.5-4.7)
S-T3 – 5.2 (3.5-6.5)
S-T4 – 13.7 (11.5-22.7)

Najlepša hvala in lep pozdrav, Milii

Spoštovani!

Glede na navedene izvide gre pri vas za premajhno delovanje ščitnice (hipotirozo). Verjetno bo potrebno zdravljenje s ščitničnim hormonom tiroksinom. Priporočam pregled pri tirologu.

Lp

New Report

Close