tolmačenje izvida – ščitnica
Spoštovani,
01.03.2013 so mi na KNM naredili preisavo ščitničnih hormonov. Izvidi so sledeči:
TSH 4,40
prosti t4 13,43
prosti T3 5,80
protitelesa proti TG 162,90
protitelesa proti TPO 413,40.
Prosim vas za razlago izvida. Naj povem, da se že dlje časa počutim utrujeno, brezvoljno,zbujam se zabuhla v obraz, imam bolečine v sklepih in mišicah. V zadnjem letu sem se zredila 15 kg, čeprav imam režim prehranjevanja enak kot prej. Imam 43 let.
Hvala za odgovor.
Linda
Spštovani!
Glede na navedeno gre pri vas za kronični limfocitni tiroiditis Hashimoto (avtoimunsko vnetje ščitnice), ki deluje normalno. TSH je na zgornji meji normale. Glede na težave, ki ih navajate bo verjetno potreben manjši odmerek Euthyroxa.
Lp
Spoštovani!
Glede na navedeno gre pri vas za ščitnico, ki deluje normalno in noduse (vozliče, gomolje) v ščitnici. Niste navedli za kakšne citološke spremembe gre. Velika večina vozličev v ščitnici je benignih (nenevarnih). Pri citoloških spremembah, ki so sumljive za karcinom ščitnice je potrebna kiruruška odstranitev celotne ščitnice.
Lp
Pozdravljeni!
Prosila bi vas za mnenje na podlagi sledečega izvida Uz ščitnice..
s-tsh 1.32
Desni lobus šč. in istmus sta normalne velikosti in ehogenosti parenhima. Fokalni patamorfoloških posebnosti ne vidim.
Levi lobus je nekoliko večji zaradi centralno locirane anehogene formacije premera 18x14mm. Sprememba je doplersko avaskularna, v njej je nekaj hiperehogene vsebine (kalcinacije?).
Drugih posebnosti ne vidim.
Mnenje: Kompleksna ščitnica v levem lobusu ščitnice, konzultacije s tirologom in ponovitev Uz cez cas..
Ker so seveda čakalne vrste za pregled pri Tirologu dolge bi vas prosila še za vaše mnenje, saj je v izvidu precej neznanih pojmov
Hvala in veliko zdravja vsem!
Pozdravljeni!
Prosila bi vas za mnenje na izvid:
Levi lobus ščitnice le nekoliko večji zaradi centralno locirane anehogene formacije premera 18x14mm. Sprememba je doplersko avaskularna, v njej je nekaj hiperehogene vsebine (kalcinacije?).
Drugih posebnosti ne vidim.
Tore ve levem reznju imam cisto in čakam na vsrto za pregled pri tirologu.. a zadnje čase s emi dogaja, da me kar malo tišči oz boli v predelu ščitnice-levem delu. prosila bi za vaše mnenj in ali je bolečina znak, za večji alarm?
lep pozdrav!
Pozdravljen!
Jaz bi vprašala za moj izvid se ne spoznam prav nič…prvi izvid kvi sem imela te rezultate…TSH 0,00; FT3 13,40; FT4 28,32;
Nato mi je zdravnik za ščitnico naredil UZ p piše…Desni reženj meri 17 mm X 15 mm, levi 18mm X 16 mm. ščitnica je grobe, nehomogene srukture, brez nodusov. Trahea ni dislocirana ali utesnjena.
Koža je topla, suha. Dlani so vlažne. Tremorja rok ni. ščitnica ni palmatorno povečana, je trša, pomična, na otip ni boleča. Penbertonov znak je negativen. Bulbomotorika b.p., venice niso vnte, širša desna očesna reža. Bolnica je evpnoična innormokardna 93/min., RR 117/83.
očutim e nervozno, utrip srca imam preko 100 na min, zelo utrujena brez volje, potim sev glavo nenormalno, hujšam nič, zelo semi tresejo roke.
Pozdravljeni!
Jaz bi vprašala za moj izvid se ne spoznam prav nič…prvi izvid kvi sem imela te rezultate…TSH 0,00; FT3 13,40; FT4 28,32;
Nato mi je zdravnik za ščitnico naredil UZ p piše…Desni reženj meri 17 mm X 15 mm, levi 18mm X 16 mm. ščitnica je grobe, nehomogene srukture, brez nodusov. Trahea ni dislocirana ali utesnjena.
Koža je topla, suha. Dlani so vlažne. Tremorja rok ni. ščitnica ni palmatorno povečana, je trša, pomična, na otip ni boleča. Penbertonov znak je negativen. Bulbomotorika b.p., venice niso vnte, širša desna očesna reža. Bolnica je evpnoična innormokardna 93/min., RR 117/83.
očutim e nervozno, utrip srca imam preko 100 na min, zelo utrujena brez volje, potim sev glavo nenormalno, hujšam nič, zelo semi tresejo roke.
Pozdravljeni! Jaz bi vprašala za moj izvid se ne spoznam prav nič…prvi izvid kvi sem imela te rezultate…TSH 0,00; FT3 13,40; FT4 28,32; Nato mi je zdravnik za ščitnico naredil UZ pa piše…Desni reženj meri 17 mm X 15 mm, levi 18mm X 16 mm. ščitnica je grobe, nehomogene srukture, brez nodusov. Trahea ni dislocirana ali utesnjena. Koža je topla, suha. Dlani so vlažne. Tremorja rok ni. ščitnica ni palmatorno povečana, je trša, pomična, na otip ni boleča. Penbertonov znak je negativen. Bulbomotorika b.p., venice niso vnte, širša desna očesna reža. Bolnica je evpnoična innormokardna 93/min., RR 117/83. očutim e nervozno, utrip srca imam preko 100 na min, zelo utrujena brez volje, potim se v glavo nenormalno, hujšam nič, zelo semi tresejo roke in sem dobila hripav glas kater traja okrog dva meseca. Najlepša vam hvala za odgovor.
Spoštovani “niki44”!
Navadno ciste v ščitnici velikosti 18 x 14 mm ne povzročajo težav. Če se pojavi izrazitejša bolečina pa je potreben takojšen obisk pri tirologu- Bolečina navadno pomeni, da se je volumen ciste nenadno povečal. V tem primeru je potrebna evakuacijska punkcija, ki jo izvede tirolog.
LP
POZDRAVLJENI!!
Prosim vas za razlago izvida.
TSH 4,74
FT4 12,47
UZ ščitnice: Desni reženj meri 12 mm x11 mm,levi 10 mm x 10 mm.Ščitnica je grobe nehomogene strukture,brez nodusov.Traheja ni dislocirana ali utesnjena.
Pacientka je latentno hipotireotična.
Predpisano imam Euthyrox 25mg dnevno.Kakšo je delovanje moje ščitnice.
Ker se mi zdi ,da izvid ni tako kritičen,ali moram vseeno jemat tablete,ker to so vseeno hormoni.
hvala za odgovor,lep pozdrav!
Spoštovani!
Glede na navedene izvide gre pri vas za latentno (blago) hipotirozo – premajhno delovanje ščitnice. Glede zdravljenja latentne hipotiroze se odločamo individzalno. Gre za nadomeščanje hormona tiroksina. V Odmerku 25 ug dnevno ni pričakovati neželjenih učinkov.
Lp
Spoštovani,
lepo prosim za razlago izvidov:
TSH 0,143 mE/l
FT4 15,81pmol/l Abott
antiTG 176,1 IU/ml
aTPO nad 1000 IU/ml
TSI 0,8 IU/l
kronično vnetje ščitnice s hipotirozo
Gre za drugo kontrolo po porodu, do sedaj sem jemala Euthyrox 50mikrogr, od sedaj zmanjšano na 25 mikrogr. Izvide t4 in protiteles sem naročila samoplačniško, ker želim razumeti, kaj se s ščitnico dogaja, vendar sem jih dobila brez vsake obrazložitve. Težave – utrujenost, anksioznost, raztresenost in slab spomin, močno potenje in občutek vročine, hkrati pa nezmožnost izgube teže ob dieti.
Hvala!
Pozdravljeni,
stara sem 29 let, zaenkrat ne načrtujeva otrok, vendar bi jih rada imela enkrat v naslednjih 5 letih.
Konec junija 2013 mi je bila prvič postavljena diagnoza bazedovka.
Rezultati:
TSH: 100 E/L (do 1.8)
Zdravljenje z Athyrazolom (3 X 2 tabelete 5 dni, nato 2 X 2 2 tedna in nato 2 X 1) in 3 X 20mg Propanolol.
Izvidi začetek avgusta po 7 tednih zdravljenja so bili že boljši, razen TSH oz. TSI:
TSH: 100 E/L (do 1.8)
Zdravljenje z Athyrazolom 2 X 1 14 dni in nato 1X1, Propanolol 3x 20 mg nadaljuje.
Včeraj, 26. septembra sem šla na samoplačniški laboratorij AdriaLab, rezultati pa so (po zmanjašnju doze?) spet slabši:
TSH: < 0.005 mE/L (0.27 – 4.20)
FT4: 74.85 pmol/L (12.00 – 22.00)
FT3: 23.64 pmol/L (3.1 – 6.8)
Prosim za mnenje kako glede na rezultate (predvsem TSI / TSH) nadaljevati zdravljenje? Nekateri so že omenjali radio jod, drugi celo operacijo, kar je precej “dokončna” rešitev in zame res ni lahka odločitev.
Prosim za vaš komentar in se vam res najlepše zahvaljujem.
Lep pozdrav, Alenka
Spoštovani “flikca”!
Glede na navedene izvide je bil pri vas odmerek Euthyroxa nekoliko prevelik. Zmanjšanje Euthyroxa iz 50 na 25 ug dnevno je primerno. Protitelesa antiTg in antiTPO so označevalci avtoimunskega vnetja v ščitnici in jih ni potrebno ponovno določati. Težave “utrujenost, anksioznost, raztresenost in slab spomin, močno potenje in občutek vročine, hkrati pa nezmožnost izgube teže ob dieti” glede na vrednosti TSH in pT4 ne gre pripisovati ščitnici. Ob spremembi odmerka Euthyroxa je potrebno kontrolirati TSH čez tri mesece.
Lp
Spoštovani “lenci84”!
Glede na navedeno gre pri vas za relaps (poslabšanje) bazedovke ob znižanju odmerka Athyrazola. Priporočam posvet s tirologom, ki vas zdravi, sicer v terapiji Athyrazol 2 x 2 tbl. 10 dni, nato 2 x 1 tbl. Če se bolezen ne bo umirila je verjetno najprimernejši način zdravljenja aplikacija radiojoda.
Lp
Spoštovani!
Glede na navedene izvide gre pri vas za izrazito prekomerno delovanje ščitnice (hipertirozo). Potreben je urgenten pregled pri tirologu. Potrebno bo opredeliti boelzen, ki je povzročila hipertirozo. Večino je potreben bolniški stalež do normalizacije hormonskega stanja.
Lep pozdrav!