tolmačenje izvida – ščitnica
Spoštovana “Tina82”!
Zvišana vrednost TSH 7,5 mE/L pomeni, da gre pri vas verjetno za blago premajhno delovanje ščitnice (latentno hipotirozo). Kadar sta vrednosti pT4 in pT3 v mejah normale ni nikaršne nevarnosti za plod. Tudi sicer latentna hipotiroza v zgodnji nosečnosti navadno ne povzroča posebnih težav.
Lp
Spoštovana marenka,
če jemljete zdravila redno, potem je poslabšane lahko odraz poslabšanja osnovne bolezni in s tem poslabšanja hipotiroze, kar je naravni potek bolezni. Potrebno bo nadomeščanje z višjim odmerkom Euthyroxa, najbolje bo, da se vaš izrani zdravnik s tirologom posvetuje glede odmerka zdravila.
Lep pozdrav
Spoštovani,
najprej lepo pozdravljeni. Zanima me kaj pomenijo naslednji rezultati laboratorijskih preiskav na pregledu ščitnice in kakšne so na splošno mejne vrednosti:
S-TSH:1,42 S-fT3:4,1; S-fT4:13,5; Ft3,Ft4 v mejah normale, S-anti TG-0,9 S-anti-TPO:0,0, protitelesa negativna.
Mnenje:gre za funkcijsko in morfološko ščitnico. Diagnoza: evtiroza, Z01.8
Že v naprej se vam najlepše zahvaljujem za vaš odgovor in mnenje.
Lep pozdrav,
Pozdravljeni
Prosim vas za razlago izvida
THS 5,175 mU/L
T3 5,15 pmol/L
T4 14,05 pmol/L
S-TG-recovery test 68%
S-anti-TG 500,0 IU/mL
S-anti-TPO 1300,0 IU/mL
S-TG 1.9 ng/ml
Diagnoza difuzna evtiročna golša E01.0 Kaj to pomeni, je ozdravljivo ali bom mogla jemati zdravila trajno, trenutno mi je predpisano euthyrox 50mcg
Prosim razlago izvida urina:
Volumen dU 1,35 L
dU-Kreatinin 8,1 ref.vred. 7,5 – 18,0
dU-Adrenalin/krea. 7,4 ref. vred. do 13,9
dU-Noradrenalin/krea. 23,3 ref.vred. do 66,1
dU-Metanefrin/krea. 29 ref.vred. do 200
dU-Normetanefrin/krea. 68 ref.vred. do 400
dU-VMA/krea. 4,2 ref.vred. do 4,2
Prosim, če mi lahko razložite kaj predstavljajo vrednosti produktov z izvida – čez teden dni imam 24-urni EKG holter – aritmija, tahikardija, miokarditis. Zanima me, kaj izvid 24-urnega urina kaže glede morebitnega tumorja nadledvične žleze oz.česar drugega…
Za odgovor se najlepše zahvaljujem.
Lep pozdrav!
Stara sem 29 let, mama dveh otrok. in prosim za nasvet ( ker sem izvid dobila po pošti).
UZ ščitnice: desni reženj normalne velikosti, rahlo lisaste strukture z nekoliko valjastih formacij, hipoeh. strukture. Levi reženj je nekoliko povečan, 2/3 levega režnja zavzema gomolj, ki je pretežno kompakten, v njem je videti nekaj drobnih kalcinacij, vezivnih trakcev in anehogenih področij. Levo na vratu so tipne bezgavke velikosti do 5,5 mm. Levi ( nekoliko povečan) reženj kopiči radioizotop v spodnjem delu, preostali del l. režnja kopiči izotop šibko in nehomogeno. Gomolj meri 3 cm.
Citol. izvid
Obilen, gost razlit koloid, pa tudi plaki le tega, vmes posamezne skupine, skupki in dosocirane folikularne celice z vakualizirano citoplazmo, ponekod jasno vidni eozinofilnimi jezičastimi plamenčki ob periferiji, ter jedri, ki so deloma drobna, normokromna, posamezna pa nekoliko aktivnejšega videza.. Med strukturami je tudi nekaj reaktivno spremenjenih folikularnih celic. Zaslediti je tudi par siderofagov.
Hormonski izvidi ščitnice S-TSH 0,97mlU/L ( 0,46-4368), S-anti-TPO 13 IU/mL ( do 35)
Skrbi me ker gre tukaj za le en gomolj, ki ga sama ne otipam, me ne boli, pa bezgavke povečane. Mi pa povzroča hripavost, nizek glas, občasno pa tudi slabše slišim..na levo uho.
Je to za operirat?
( prebrala sem tudi, da so nekaterim potrdili tumor po operaciji/ čeprav tega biopsija ni pokazala,… to me bolj skrbi).
Hvala za vaš odgovor.
Nina
Spoštovani “lunasonce113”!
Glede na navedene izvide gre pri vas za latentno hipotirozo (blago premajhno delovanje ščitnice) zaradi kroničnega limfocitnega tiroiditisa Hashimoto. Verjetno bo potrebno trajno nadomeščanje ščitničnih hormonov.
Lp
Spoštovani
Na sistematskem pregledu pred petimi leti so mi povedali, da imam povečano delovanje ščitnice vendar, ker sem bila noseča je bilo rečeno, da je to zaradi nosečnosti. Te dni sem (samoplačniško) dala narediti krvno analizo in rezultati o delovanju ščitnice so seldeči:
TSH = 2,27 mIU/L (normalno med 0,27-4,20)
FT3 = 4,91 pmol/L (normalno 3,1 -6,8)
FT4 = 16,83 pmol/L (normnalno12,0 -22,0)
A-TG 203,7 kIU/L H (normalno 0-115)
A-TPO 16,68 kIU/L (normalno 0-34)
Mi lahko prosim napišete kaj bi povišan A-TG lahko pomenil. Kako hudo je povišan, ali moram še na kakšno preiskavo. Pri svojemu zdravniku sem naročena šele drugi mesec zaradi cepljenja.
Hvala in lp
Spoštovani!
Glede na navedene izvide gre pri vas za kronično avtoimunsko vnetje ščitnice (kronični limfocitni tiroiditis Hashimoto). Delovanje ščitnice je trenunto normalno. Poterbno bo spremljanje iin kontrola TSH enkrat letno.
Lp
Spoštovani “natasako”!
Glede na navedene vrednosti TSH in hormonov je pri vas odmerek Euthyroxa prevelik. Niste navedli kakšen odmerek prejemate. Priporočam zmanjšati odmerek za 25 ug dnevno in kontrolirati TSH čez šest do osem tednov.
Lp
Spoštovani!
Že dolgo časa opažam, da sem velikokrat slabe volje, brez energije in interesov in slabe volje. Z veliko muko sem se prisilil, da sem sploh kaj dosegel. Med drugimi sem se v 1 letu zredil iz že tako previsoke teže 90 na 125 kilogramov. To je bilo do lani, potem sem pričel s hujšanjem. Z veliko truda sem shujšal na 80 kilogramov, 2x na dan cardio 3x na teden fitness in zelo striktno dieto. Pričakoval sem, da bom bolj energetičen in bolj vesel, vendar sem stalno slabe volje in opažam, da kljub normalni prehrani nimam energije. Veliko težavo mi naredi že sama hoja po stopnicah ali nošenje česar koli. Nimam nobene volje in ker sem zmanjšal cardio in trening ter malce povišal hrano se mi je teža že v parih dneh dvignila za nekaj kilogramov. Imam občutek, kot, da se mi voda nabira v trebuhu in nogah, zelo sem napihnjen. Zjutraj sem si zmeril telesno temperaturo, ki je bila 35,5 stopinj celzija. Tudi moja mama je imela težave s ščitnico in sicer, hipotiroidizem. Imam namen iti k zdravniku v čimprej, vendar ker bom po vsej verjetnosti čakal na pregled sem se odločil, da že tukaj vprašam za kakšen nasvet.
Spoštovani,
prosila bi za vaše mnenje glede izvida. Stara sem 33 let. 2 otroka, 3. noseča (36. teden). 1 nosečnost 1 x kontrola – vse bp, 2. nosečnost brez kontrole, 3. nosečnost strogo vodena (na 2 meseca – vse bp).
Leta 2001 sem po nasvetu prijateljice (po videzu se ji je zdelo, da bi lahko imela povečano ščitnico) šla na pregled ščitnice (težav nisem imela). Takrat je bila diagnoza: ščitnica je palpatorno difuzno povečana, na otip ni občutljiva, je elastične konsistence. Povečanih bezgavk na vratu ne otipljem. UZ vratu: difuzno povečana ščitnica grobe strukture. Istmus je ozek. Traheja ni utesnjena. Povečanih bezgavk na vratu ne najdem. Vene so ozke, normalnih pulzacij.
Izvid krvi: TSH 9.19, TT4 101, aTg 1724, a TPO 1152. Preiskave potrjujejo kronično imunsko vnetje ščitnice, ki je vzrok popuščanja ščitnične funkcije in razvoja golše (Hashimoto=. Predpišem Eltroxin 50 1/2 tbl zjutraj 14 dni, nato 1 do kontrole.
Tablete sem jemala ca. 1 teden, ter se po njih začela počutiti zelo slabo (prej počutje bp) zato sem jih nehala jemati.
Kontrola krvi 2003 TSH 4,29, FT4 19,49 – potrebna je redna terapija s ščitničnim hormonom – 1/4 tbl Vobenola.
Kontrola 2011 TSH 2,35 – UZ desni re
enj meri 11 mm x 15 mm, levi 12 mm x 16 mm. Ščitnica je grobe, nehomogene strukture, brez nodusov. Traheja ni dislocirana ali utesnjena. Bolnica je evtireotična. Terapija ni potrebna.
Kontrola jan 2012 (nosečnost) – TSH 1,30. Ščitnica ni palpatorno povečana, je trša, pomična, na otip neboleča, bulbomotorika b.p., veznice niso vnete, bolnica je evpnoična in normokardna ter evtrireotična. Terapija ni potrebna.
Kontrola maj 2012 TSH 2,40. Ščitnica ni palpatorno povečana, je trša, pomična, na otip neobčutljiva. Bulbomotorika je b.p., veznice niso vnete. Bolnica je evpnoična in normokardna ter evtireotična. Terapija ni potrebna.
Kontrola julij 2012 TSH 1,25. Ščitnica ni palpatorno povečana, je trša, pomična, na otip neobčutljiva. Bulbomotorika je b.p., veznice niso vnete. Bolnica je evpnoična in normokardna ter evtireotična. Terapija ni potrebna.
Prosim vas za obrazložitev mojega stanja.
Počutje skozi vsa ta leta vse b.p., brez kakršnihkoli simptomov težav s ščitnico. Otroci normalno donošeni, brez težav zanositve.
Hvala in lp