tolmačenje izvida – ščitnica
Spoštovani,
mejno višji TSH je lahko odraz zelo blagega pomanjakanja ščitničnega hormona, zato priporočam obravnavo pri tirologu za opredelitev morebitne bolezni ščitnice. TSH v vašem primeru ni razlog za povečan srčni utrip ali alergijo.
Lep pozdrav
Spoštovani,
pred dvema letoma so mi ugotovili zmanjšano delovanje ščitnice in zdaj že dve leti jemljem Eltroxin 50 mg po 1 tbl dnevno. Na letošnjih preiskavah so mi ugotovili povišan kalcij 2,64, ostali izvidi pa so:
pT4 13,43
pT3 5,02
IGF-I 77,9
Prosim vas za razlago izvidov. Zdravnica mi je pred preiskavo dejala, da mi bo glede na previsoko telesno težo povečala odmerek Eltroxina, vendar se zatem po prejemu izvida ni odločila za to. Zanima me tudi, ali je zvišan kalcij mogoče v povezavi s premajhnim delovanjem ščitnice? Naj še omenim, da imam bolečine v kolkih, nogah in sklepih in sem pogosto utrujena. V dveh letih sem se zredila za 15 kg, ali bi bilo za zmanjšanje telesne teže mogoče potrebno povečati odmerek Eltroxina? Pa še to me zanima: ker imam občasno tudi težave z želodcem, jemljem Ultop, vendar sem vedno v dilemi, katero zdravilo naj vzamem najprej – Eltroxin za ščitnico ali Ultop za želodec?
Hvala in lep pozdrav!
Spoštovani!
Glede na navedene izvide gre pri vas za blago hipotirozo (premajhno delovanje ščitnice). Najpogostejši vzrok je kronični avtoimunski tiroiditis Hashimoto. Priporočam opraviti pregled pri tirologu. Alergija na pršice ne povzroča sprememb ravni TSH.
Lp
Pozdravljeni,
moji izvidi s pregleda ščitnice so naslednji, zanima me
ALI JE POTREBNO V NOSEČNOSTI, SPREMLJATI DELOVANJE ŠČITNICE
UZ: ščitnica je normalne velikosti, blago hipoehogena, le nakazano bolj prekrvavljena. v levem režnju je kavdalno hipoehogen nodus velik 1,3 cm, prekrvavljen le nekoliko bolj kot ostala ščitnica.
TSH; 2,48 mE/l
DIAGNOZA: kronično vnetje ščitnice z evtirozo
nodus v ščitnici
Hvala za odgovor
Polona
Spoštovana “Nettie”!
Glede na navedeno gre pri vas verjetno za latentno primarno hipotirozo (premajno delovanje ščitnice) možni pa so tudi drugi vzroki za mejno zvišan TSH in normalne hormone. Najpogostejši vzrok za primarno hipotirozo je kronični limfocitni tiroiditis Hashimoto. Glede na to, da je pri vas UZ ščitnice v mejah normale in so negativna tudi protitelesa proti Tg in TPO bo potrebno opredeliti druge vzroke za zvišane vrednosti TSH in normalne hormone (rezistenca na ščitnične hormone). Med hospitalizacijo bo potrebno opraviti nekatere hormonske teste hipofize, izmeriti kostno gostoto in morda opraviti še nekatere druge preiskave.
Lp
Spoštovana “Ljudmila”!
Zvišana raven serumskega kalcija ni v povezavi s premajhnim delovanjem ščitnice (hipotiroze). Priporočam ponovno določitev kalcija, korigiranega in ioniziranega kalcija ter morda tudi iPTH. Eltroxin je potrebno vzeti na tešče pol ure pred jedjo in vsemi ostalimi zdravili.
Lp
Spoštovana “Ven”!
V nosečnosti je pri Hashimotovem tiroiditisu priporočljivo kontrolirati delovanje ščitnice v začetku, takoj, ko je nosečnost potrjena in nato 4 do 6 tednov po porodu. Glede na to, da imate vozlič v ščitnici je potrebno ob kontroli po porodu opraviti tudi UZ ščitnice.
Lp
Spoštovani,
glede na izvid, ki kaže na zvečano delovanje ščitnice, potrebujete nujno obravnavo v ambulanti za bolezni ščitnice. Odvzeli vam bodo kri za ščitnična protitelesa, opravili ultrazvok ščitnice ter se glede na izvide odločili za dodatne preiskave, kot je scintigrafija ščitnice. Po opredelitvi vzroka vam bodo predlagali zdravljenje.
Lep pozdrav
Pozdravljeni !
Hvala za odgovor.
Imam še eno vprašanje!
Ali pomeni to, kot ste napisali na zvečano delovanje ščitnice, potrebujete nujno obravnavo v ambulanti ali je to zelo resno.
Ko sem brskala po forumu sem zasledila jemanje tablet( zdravljenje z njimi) doživljensko me zanima ali je to sploh vredu za telo, da non-stop je odvisno od tablet. Meni namreč to ni normalno.
Ali zdravljenje ne pomeni, da se zdraviš nekaj časa in, da po nekem jemanju je potem vredu?
Mogoče imam zjutraj problem po kavi ampak, kava je mini odvajalo.
Ker namreč se počutim dobro, se ne redim ali hujšam, nisem nervozna, ne čutim pomankanja spanca, nisem utrujena, tudi telovadim skoraj vsak dan, itd. Nihče v družini ni imel težav z ščitnico.
Hvala za odgovor, ter lep pozdrav !
Spoštiovani,
preveliko delovanje ščitnice lahko predstavlja resen problem, če ni zdravljeno. Povzroča lahko motnje ritma, osteoporozo,…, pri čemer počutje včasih ni v korelaciji z dejanskim stanjem, odvisno je od časa trajanja motnje, splošnega stanja, pridruženih bolezni,… . Zdravljenje je odvisno od vzroka, v nobenem primeru pa prekomernega delovanja ščitnice ne zdravimo z doživljenjskim jemanjem tablet.
lep pozdrav
S-Tsh 4,44 mu/L (0,27-4.20)
S Prosti T3 pmol/L 6,19 (3,10-6,8)
S Prosti T4 pmol/L 17,18 (12-22)
To so moji izvidi za ščitnični hormon.
Moji simptomi so izpadanje las, zelo močno prekomerno potenje, povišan krvni tlak 160/100, pospešeno utripanje srca. Star sem 20 let. Zanima me ali mi lahko žleza ščitnica povzroči takšne simptome? Simptomi se pojavljajo že več kot 5 let, noben zdravnik ni ugotovil še ničesar.
Že v naprej se vam zahvaljujem za odgovor.
Pozdravljeni!
Že kar nekaj časa (3 leti) opažam, da imam občasno povišano telesno temperaturo (do 37,7) in da se počutim bolj utrujeno, a sem to pripisovala vsakodnevnim obremenitvam, občasno pa tudi sezonskim prehladom. Nekajkrat sem svojo zaskrbljenost nad tem omenila tudi os. zdravnici, ki pa mi je odvrnila, da navedena vročina še ni vročina in mi v slabih 2 letih ni vzela krvi. Lansko leto sem tudi prebolela norice (pri 29 letih) in tudi temu pripisovala, da se mi je najbrž malo porušil imunski sistem in da se še kar ne morem povsem sestaviti skupaj. Ker pa se moje počutje ni izboljšalo, z možem pa nekaj časa že načrtujeva prvega otroka (sicer sem zdrava), me je stvar začela skrbeti in sem si dala samoplačniško pregledati kri. Imam povišan TSH (7,5), malo pa so povišani tudi jetrni testi ALT (0,65), horesteroli so v redu. Po obisku os. zdravnice, sem dobila napotnico za tirologa, ki mi je opravil ultrazvok in na polikliniki so mi ponovno vzeli kri. Sedaj čakam na izvide in na mesečno perilo.
Zanima me, ali lahko pri navedenem THS govorimo že o visokih (zaskrbljujočih) vrednostih ter kaj lahko pričakujem v bodoče.
Kaj, če sem v tem trenutku že noseča – kako nevarno je to lahko za plod. V primeru, da nisem, ali se priporoča, da se z zanositvijo nekaj časa počaka.
Hvala za vaš odgovor.
Lp Tina
Dober dan vsem,
moj izvid me je malo presenetill, glede na to, da s terapijo imam vrednosti tsh-a ves čas normalne. Jemljem 75/100 Euthyroxa, počutje je v redu, nobenih težav z utrujenostjo, zbranostjo in z vsem kar bi lahko s Hašimotom imela.
Izvid:
TSH- 21.06 (0.27-4.20)
T4- 14.37 (12.00-22.00)
T3- 4.27 (3.95-6.80)
Enkrat na pol leta grem na kontrolo, zadnjič je bil tsh 2.4, ima kdo idejo (nasvet) zakaj je zdaj tako visok ? (hormoni so v normali)
Pozdravljeni!
Imam Hashimotov th. in jemljem Euthyrox izmenično 75/100. Do sedaj so izvidi bili vedno v redu, tsh in hormoni v mejah, zadnji izvid pa kaže takole.
(16.4.2012)
TSH- 21.06 (0.27-4.20)
T4- 14.37 (12.00-22.00)
T3- 4.27 (3.95-6.80)
Na kontroli pred tem, približno pol leta nazaj je vrednost TSH bila 2,4, t4 in t3 približno enaka kot sedaj.
Kaj je lahko vzrok viisokem tsh ?
Lep pozdrav.