Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Drugo Hormonske motnje tolmačenje izvida – ščitnica

tolmačenje izvida – ščitnica

Spoštovani!

Prosila bi za razlago izvida,dermatološke ambulante, saj imam probleme z kožo (Acne faciei in Melasma). Stara sem 34 let in se mi vedno bolj pojavljajo mozolji, kljub pravilni prehrani in redni in pravilni negi kože. Za odgovor se vam naprej zahvaljujem. Napotena sem k tireologu, a me zanima od česa nastane takšen izvid, kaj je lahko vzrok, kakšne so lahko posledice in če je lahko s tem povezano tudi, to da se mi počasi nabirajo kilogrami?
Izvidi ščitničnih hormonov :
TSH nekoliko povišan (4,89)
T3 v mejah normale
T4 v mejah normale
od ščitničnih protiteles nekoliko povišana a-TPO (197)
Upam, da mi boste odgovorili čimprej.
Hvala Angie

Spoštovani!

Glede na navedeno gre pri vas za blago premajhno delovanje ščitnice (latentno hipotirozo) zaradi kroničnega avtoimunskega vnetja žleze. Bolezen je v pretežni genetsko pogojena. Verjetno bo potrebno nadomeščanje ščitničnih hormonov. Sicer menim, da je vzrok za mozoljavost iskati drugje.

Lp

************************** Asis.dr. Edvard Pirnat, dr. med., spec. internist - tirolog

pozdravljeni,

morem povedat ,da sem stara 38 let in se zdravim za ščitnico že 18 let. 7. 10.2011 sem bila nazadnje pri tireologu. izvidi so bili:
-TSH 0,59
-TSI 1,0
dobila sem terapijo 125mg eutiroxa.diagnoza-evtireotična

sedaj (18. 12. 2011)sem bila pri osebnem zdravniku, ki me je poslal na kontrolo krvi.izvidi so bili:
-TSH 0,30
-T3 3,58
-T4 25,97
os. zdravnik mi je sedaj rekel naj zmanjšam na 100mg. tako da sem trenutno na terapiji 100 mg euthyrox. počutim se še vedno zelo slabo. sem zelo utujena ampak vseeno zelo težko zaspim.
malo sem tudi razdražljiva , depresivna… imam težave s požiranjem (knedel v grlu). blato odvajam redno….je pa bolj mehko kot ponavadi.apetit je bolj slab in tudi nekaj kilogramov sem izgubila. imam tudi težave z očmi. moti me svetloba. večkrat sem omotična in pred kratkim sem zopet izgubila zavest. bila sem na urgenci,kjer so mi ugotovili nizek kalij in nizek krvni tlak. večkrat me tudi zebe.telesna temperatura je okrog 35-36 stopinj C. mož pravi da sem kot kača 😉
zdravim se tudi za astmo in dispepsijo .sedaj hodim tudi v revmatološko ambulanto, kjer so še preiskave v teku…do sedaj so ugotovili sindrom suhih ust in oči.

pri tireologu sem naročena šele marca 2012.
ali vas lahko prosim za vaše mnenje….

najlepša vam hvala in lep pozdrav iz štajerske

Spoštovani!

Glede na lab. izvide z dne 18.12. je pri vas odmerek Euthyroxa nekoliko prevelik, morda na račun izgube telesne teže. Priporočam jemanje izmenoma 125 oz. 100 ug Euthyroxa dnevno. Vzrok za slabo počutje, omotice in izgubo zavesti pa je verjetno iskati drugje.

LP

************************** Asis.dr. Edvard Pirnat, dr. med., spec. internist - tirolog

Pozdravljeni,

tudi jaz vas prosim za komentar izvida.

V septembru me je osebna zdravnica napotila na pregled ščitničnih hormonov (zaradi zatekanja noge). Vrednost TSH je bila rahlo zvišana zato se je odločila, da me napoti k tireologu, datum za pregled imam v marcu. Mislim, da je bila vrednost okoli 4,89 mlU/L, zgornja referenčna vrednost pa 4,2 mlU/L. (Težave za zatekanje iščeva tudi drugje, dobila sem tudi napotnico za angiologa.) Ves ta čas imam povečano sedimentacijo (med 40 in 54 enot) in nizek hemoglobin, pri zadnji kontroli je še enkrat preverila raven ščitničnih hormonov. Rezultat je: S-TSH 6,27 mlU/L (referenčna vrednost 0,27 – 4,2 mlU/L), S-T3 prosti 5,84pmol/L (2,8 – 7,1), S-T4 25,83 pmol/L (12 – 22). Je taka sprememba v 3 mesecih običajna? Če prav razumem, bi morala imeti pri povečanem TSH znižan, in ne povišan T4.
Tudi mami ima podobne izvide (do zdaj ni imela težav s ščitnico). Njen TSH je 4,98 mlU/L, prosti T4 pa 23,07 pmol/L. Preiskave so bile opravljene v istem laboratoriju.

Za odgovor se vam najlepše zahvaljujem.

Vesele praznike in srečno v novem letu,

Ela

Pozdravljeni!

Prosim Vas za tolmačenje in nasvet. Sem 27 let stara športnica. Zadnje mesece se nisem počutila nič kaj dobro, zmankovalo mi je energije in volje do treningov, ko pa sem se že končno spravila na kako kolesarsko ali tekaško tura pa mi nekako ni šlo, nisem več uživala v tem kot ponavadi….bilo je bolj matranje kot pa uživanje. Zato sem šla dati kri. Ostalo se mi zdi vse ok., razen pri ščitnici je vse nekoliko nizko:
S-TSH = 0,90 (0,35-5,50)
T3 = 4,15 (3,50-6,50)
T4 = 9,95 (11,50-22,50)

Hvala za odgovor in nasvet, sem pa danes dobila datum za pregled pri dr.Pustovrhu ampak je konec marca, mene pa že mal zanima kak vaš nasvet oz. analiza rezultatov.

Spoštovani,

izvid je normalen, izolirano blago znižana koncentracija T4 je običajno laboratorijsko pogojena. Največkrat se ob pregledu izkaže, da je ščitnica normalna. Predvidoma bolste opravili ultrazvok in določitev ščitničnih protiteles, če bo izvid normalnen, razlogov za skrbi ni.

Lep pozdrav

******************************************* doc. dr. Katja Zaletel, dr. med.

Spoštovana “Ela”!

Laboratorijski izvidi, ki jih navajate so diskrepantni -TSH 6,27 mlU/L , S-T3 prosti 5,84pmol/L (2,8 – 7,1), S-T4 25,83 pmol/L (12 – 22). Ob blago zvišani vrednosti pT4 je pričakovati normalen ali znižan TSH in ne zvišane vrednosti. Možno je, da gre za laboratorijsko pogojene vrednosti. Priporočam opraviti pregled pri tirologu, ki bo opravil UZ ščitnice, ponovno določitev TSH in hormonov in protiteles. Vzrok za otekanje noge je verjetno iskati drugje.

Lp

Pozdravljeni.
Imam 31 let in zdravim se zaradi neplodnosti.

Izvdi:
TSH , 6,178 mE/L (0,35-5,5)
prosti T4 14,34 pmol/L (11,5-22,7)
prosti T3 5,2 pmol/L (3,5-6,5)
antiTg 7,4 kE/L (do 60)
antiTPO kE/L (do 60)

Ugotavljena blago latentna hipotiroza.
Dobila sem Eutyrox 50 mcg 1/2 tbl 10 dni, nato 1 tbl.
Eutyrox začela jemati 28,10. 2011.

Zdaj pa sem spet naredila preiskavo krvi in izvidi zdaj kažejo:
S-TSH 0,042 (0,27-4,2)
S-T3 prosti 5,18 (2,8 – 7,1)
S-T4 prosti 24,21 (12-22)

Kaj zdaj pomenijo izvidi? Lepo prosim za odgorvor.

Najlepše se zahvaljujem.

lepo pozdravljeni.
dobila sem izvide za scitnico,zdravljenje se ni potrebno.
vendar me zanima kaj pomeni,da sem evtireoticna…
jaz imam ze od malega golso,in nimam nikakrsnih znakov ki bi bili znacilni za bolezni scitnice…

moj izvid je naslednji aTg57, aTPO301
avtoimunsko vnetje scitnice E 06.3

hvala za odgovor
nina

Spoštovani!

Glede na navedene izvide:(S-TSH 0,042 (0,27-4,2), S-T3 prosti 5,18 (2,8 – 7,1), S-T4 prosti 24,21 (12-22, je pri vas odmerek Euthyroxa prevelik in bi zadostovalo 25 ug dnevno in kontrola TSH in hormonov čez dva meseca.

Lp

Spoštovani!

“eutirotična” pomeni, da vam ščitnica deluje normalno.Imate pa avtoimunsko vnetje žleze, tako, da bo potrebno spremljanje in kontrola TSH enkrat na leto.

LP

Lepo pozdravljeni g. Pirnat,
Pred enim letom so mi odkrili nodus velik kot breskvo,
takrat je bilo delovanje ščitnice, predvidevam še normalno:
TSH 2,9
T4 14.6
T3 5,21
TG 36
po posegu čez tri mesece:
TSH 4,306
T4 14,7
T3 3,95

najnovejši izvid februar 2012
TSH 7,245
T4 13,35
T3 4,33
Moje počutje je utrujenost, izpadanje in tankost las, hitro slabšanja vida, suha koža…
skratka kot , da to nisem ista kot pred letom dni!
Predpisali ste mi Eltroxin 50, 1x na dan.
Kaj pravite na izvide in kaj priporočate.?
Iskrena hvala za vaš pričakovani odgovor in lep pozdrav!
Branka

Spoštovani!

Glede na izvide TSH 7,245, T4 13,35, T3 4,33 je pšotrebno zvišati odmerek Eltroxina na 75 ug dnevno in kontrolirati stanje čez tri mesece.

LP

Pozdravljeni!

Še jaz bi rada vaše mnenje:

Tsh 0,01mlU/l – 0.27-4.20
T3 22,41pmol/L – 3,10-6,8
T4 52,75 pmol/L – 12-22

Vem da bi naj to pomenilo preveliko delovanje,ampak ali mi lahko poveste kaj več o tem…. Hvala in Lep pozdrav!

Pozdravljeni!

Moji izvidi so TSH 5.92 (0,27-4,2) , T3 in T4 normalno, imela se tudi povečan srčni utrip zato so mi naredili pregled krvi za ščitnico.

Lp

Pozabila sem omeniti da imam grozno alergijo na pršice, bi bil to lahko vzrok povečanega ths

Lp

Pozdravljeni,

zanima me kaj pomenijo naslednji izvidi.
TSH 5.0
fT4 13.89 – napisano je,da je TSH nekoliko povišan ob mejno znižani koncentraciji ščitničnega hormona T4.

Zanima me še kaj pomeni infekcija s HP

hvala za odgovor ter lep večer še naprej

Pozdravljeni!

Prosim vas za razlago izvida pregleda v ambulanti za bolezni ščitnice (klinični center Ljubljana), dne 1.2. 2012:

TSH: 6,380 mE/L (0,35-5-5)
FT4: 14,3 pmol/L (11,5-22,7)
FT3: 5,56 pmol/L (3,5-6,5)
antiTg: 15 KE/L (do 60)
anti TPO: 30,8 KE/L (do 60)

Opomba: Večkrat je bil že določen TSH mejno povišan. Ob današnjem pregledu je TSH ponovno povišan na zgornji meji normale, ob povsem normalni koncentracijah ščitničnih hormonov. Proti ščitnična protitelesa so negativna. Ščitnica je palpatorno in ultrazvočno v mejah normale. Bolnica bo poklicana na krajšo hospitalizacijo.

Stara sem 25 let. Za kakšne preiskave gre? Bi me morali rezultati izvida skrbeti? Načeloma nimam vidnih težav (že nekaj let sem bolj občutljiva na mraz, rahlo povečanje teže v zadnjih mesecih, kljub zmanjšani količini hrane).

Hvala za odgovor in lep pozdrav.

Spoštovani sonček 89,

TSH 5 pomeni mejno višjo koncentracijo, zato je priporčljiva obravnava pri tirologu za opredelitev morebitne ščitnične bolezni. Okužbas s HP pomeni okužbo s Helicobacter pylori, bakterijo, ki povzroča okužbo želodčne sluznice.

lep pozdrav

******************************************* doc. dr. Katja Zaletel, dr. med.

New Report

Close