Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Drugo Hormonske motnje Tolmačenje izvida

Tolmačenje izvida

Pozdravljeni!

Lepo prosim za mnenje glede vrednosti TSH-ja. Torej sem v 24. tednu nosečnosti in pred dvema tednoma, sem testirala ščitniški hormon (imam hipotorozo po vnetju). Vrednost TSH-ja je bila nekoliko nad 4 (točne vrednosti žal ne vem, ker je izvid pri mojem osebnem zdravniku), prav tako je bil “čudno” povišan tudi T3. Zaradi “čudnega” labaratorijskega rezultata mi je osebni zdravnik svetoval, da še enkrat opravim testiranje. Tokrat so bile vrednosti boljše (verjetno tudi zaradi tega, ker sem bila tokrat pred testiranjem ravno na dopustu), in sicer:
THS – 3,89 (zgornja referenčna vrednost je 3,74)
T3 – 3,97
T4 – 15,03

Mnenje osebnega zdravnika je bilo (po posvetu s tirologom), da nadaljujem z dosedanjo terapijo, in sicer izmenično 2x po 75 mg in 1x 100 mg Euthyroxa ter da imam naslednji pregled šele 6 tednov po porodu. Moram priznati, da me je njegov odgovor nekoliko presenetil, sploh ker je bil THS že v sredini nosečnosti mejno povišan. Predvidevam, da se bo ob dosedanji terapiji v zadnjem tromesečju še povišal. Prosim za vaše mnenje. Ali bi bilo smiselno, da dozo Euthyroxa povečam? Kakšen vpliv ima lahko povišan THS na potek nosečnosti (sploh, če se bo še kaj zvišal)? Naj omenim še to, da sta za mano že 2 splava in seveda si želim, da bi bilo tokrat vse v redu.

Hvala za vaš odgovor in lep pozdrav.

Spoštovani!

Nekoliko višje vrednosti TSH so fiziološke v drugem predvsem pa v tretjem trimesečju nosečnosti. Glede na to, da je pT4 povsem v mejah normale in, da ima otrok že lastno ščitnico, zvečevanje odmerka Euthyroxa ni potrebno. Vseeno pa priporočam kontrolo TSH in hormonov čez 6 tednov.

Lp

************************** Asis.dr. Edvard Pirnat, dr. med., spec. internist - tirolog

New Report

Close