Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Drugo Hormonske motnje Tolmačenje izvida

Tolmačenje izvida

UZ:levi reženj meri 43,5×16,8×19,9 mm, zgornjo polovico zavzema nodus mešane strukture velikosti 25,4×14,9mm, delno cistično degeneriran. Levo spodaj medialno 19,4x10x10 mm velik nodus multiokularna cista z manjšimi izrastki v cistične predele. Desno istmično hipoehogen nodus 6,6mm, desno spodaj anehogena lezija 5,6mm. Desni reženj meri 41,7×17,2×15,2 mm. Lokalne bezgavke niso povečane. Žleza je primerno prekrvavljena, ravno tako nodusi, razen gomolj levo spodaj.
S-TSH:0,5(0,46-4,68) S-anti-TG:<20(do 40) S-anti-TPO:29(do 35) S-TG:24,8(1,6-60) S-TG %rec.:124%(70-130)
Scentiografija: primerno velika žleza. Levi reženj je nekoliko večji v primerjavi z desnim. Kopičenje radiofarmaka je intenzivno v spodnjih dveh tretinah levega režnja. Preostali del ščitnice šibko nehomogeno kopiči radiofarmak. Prisotno kopičenje tudi v istmusu. Žleza ne sega substernalno.
Čakam še na biopsijo gomolja levo zgoraj.
Drugače stanje kronične preutrujenosti. Kaj lahko pričakujem ? Zdravnica je omenila da bo potrebna omejitev dela. Ali lahko pričakujem kakšno podporo z njene strani?

Spoštovani!

Glede na navedeno gre za evtirotično nodozno golšo (gomoljasto golšo, ki deluje normalno). Vzrok za kronično utrujenost je iskati drugje. Večino golš ne zdravimo ampak samo spremljamo. V primeru suma na malignost ali rasti golše pa se navadnon odločimo za kirurško odstranitev ščitnice.

Lp

************************** Asis.dr. Edvard Pirnat, dr. med., spec. internist - tirolog

Spoštovani,

moja diagnoza je hipotiroza po terapevtski dozi joda. Na zadnjem izvidu sem imela rahlo znižan TSH – 0,292 (0,55-4,78), ostale vrednosti pa normalne. Zaradi znižanega TSH so mi tudi nekoliko spremenili odmerek Euthyroxa. Zanima pa me, ali je lahko to razlog za težave, ki se mi pojavljajo in sicer utrujenost, znižana koncentracija, izredno povečano potenje, anksioznost.

Zahvaljujem se za Vaš odgovor in Vas lepo pozdravljam,
Manca

Spoštovani!

Glede na navedne izvide gre za blago prekomerno nadomeščanje tiroksina (latentno jatrogene hipertirozo), ki lahko povzroči težave, ki jih navajate. Priporočam ponovno kontrolo TSH dva do tri mesece po spremembi odmerka.

Lp

************************** Asis.dr. Edvard Pirnat, dr. med., spec. internist - tirolog

New Report

Close