Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Pediatrija Neonatologija Toksoplazmoza- novorojenček

Toksoplazmoza- novorojenček

Spoštovani,

Veliko sem že prebrala, ampak vseeno bi vas prosila za odgovor.

Torej noseča sem- teden dni pred porodom 01.08.2012 (rok). V prvih dveh mesecih sem imela test na tokso. negativen, 18.06.2012 sem imela sum IGM mejno poitiven, IGG negativen. Ginekolog mi je pojasnil da gre verjetno za “lažno pozitiven test”…18.07. so mi ponovno vzeli kri in izvid je identičen prejšnjemu. Torej se IGG niso (še) razvila ali pa sploh nisem okužila. Ginekologinja mi je na pregledu dejala, da me zdaj tik pred zdajci nima smisla zdravit (v kolikor sem okužena), ampak da bodo testirali otroka ob rojstvu.Od tu naprej sem z znanjem “bosa” Zanima me kako poteka testiranje in kdaj lahko dokočno potrdijo ali je otrok kužen ali ne.

Hvala za odgovor že vnaprej.

Lep pozdrav,
s.

Draga s.,

če pri ponovnem testiranju še vedno ni bilo porasta Ig iz razreda G (ta se pojavijo v zamiku 1-2 tednov po porastu IgM), bi se strinjala z vašo ginekologinjo, da gre za lažen = laboratorijski porast IgM na račun kakšnih drugih Ig, ki dajejo pozitiven rezultat testa. Da ob pravi okužbi IgG ne bi porasli, je praktično nemogoče.

Pri materah, ki se jim v nosečnosti titri presejalnega testa na toksoplazmozo spreminjajo (ali so pozitivni), vedno vzamemo vzorec krvi iz popkovnice (ki je pravzaprav otrokova, a ostane v prekinjeni popkovnici in posteljici in jo sicer po porodu zavržemo) in ga pošljemo v laboratorij, kjer določijo IgG, M in A na Toxoplazmo. Druge preiskave ali zdravila niso potrebna, še zlasti ne, če so testi negativni (dovoljen je le poz. IgG, kjer gre za pasivno prenešena = vaša protitelesa). Za izvid je sicer treba počakati nekaj dni (večinoma vas obvestijo po pošti ali telefonsko), saj preiskave ne izvajajo vsak dan.

Pozdrav,

****************************************** Dr. Lilijana Kornhauser Cerar, dr. med.

Spoštovana,

Najlepša vam hvala za odgovor, zelo ste me “potolažila”. Popkovnično kri sem oz. bom sicer darovala v javno banko, tako da bodo najbrž že tam videli če je primerna za shranitev in ali je okužena.

Lep pozdrav,
S.

Draga S.,
prisotnost protiteles ne moti matičnih celic, zato takšne krvi na Zavodu za transfuzijsko medicino na toksoplazmozo verjetno niti ne testirajo…
Vzorček za laboratorijsko določitev protiteles (2 mililitra) bodo odvzeli ločeno – in gre praviloma na Inštitut za mikrobiologijo Medicinske fakultete v Ljubljani.
Pozdrav,

****************************************** Dr. Lilijana Kornhauser Cerar, dr. med.

Najlepša vam hvala za vse obrazložitve, zelo ste prijazna.
Uspešno delo še naprej,
lps

New Report

Close