Najdi forum

toksoplazmoza-mačke

Pozdravljeni!

Kako lahko ugotovim, če je mačka okužena oz. je bila kdaj prej okužena s toksoplazmozo? Obstaja kakšen test? Kje ga opravljajo?

Ali mačka iztreblja ličinke ves čas, potem ko je prebolela toksoplazmozo?

LP, Romana

Najboljše je če pokličeš kakšnega veterinarinarja.
Kot je meni znano je toksoplazmoza nevarna samo za nerojene otroke.
Bom danes pogledala v eni knjigi, pa ti jutri več napišem.
LP, Manka

Hi!

Ja, toksoplazmoza je nevarna za nosečnice, lahko tudi majhnim otrokom. Rada bi se prepričala glede okuženosti mačke, še preden zanosim, da bom vedela kakšna previdnost je potrebna.

Mačka, ki je bolezen prebolela ja menda stalni vir možne okužbe (z iztrebki).

LP, Ro

Romana!

Nevarno je le, če se nosečnica prvič okuži ravno v tem času. Če se je kadarkoli prej okužila (in bolezen seveda prebolela, ker sicer ni nič takega), NI nevarnosti za nerojenega otroka. Če ima domača mačka toksoplazmozo in ji čistiš ti, si se najverjetneje ŽE okužila. Protitelesa ima približno polovica žensk. Preden preverite mačko, je bolje preveriti, če že imaš protitelesa. Če ja, potem ni noben problem. Navzven pa se mački NE vidi, da ima kakšno bolezen, zato je bilo dolgo časa uganka, kaj to bolezen povzroča. Za dokončni odgovor pa je treba k veterinarju.

Pri mačkah se toksoplazmoza kaže najpogosteje tako, da so prizadeta pljuča in oči, torej poteka kot nekakšen prehlad. Obolevajo predvsem mačke z zmanjšano odpornostjo, pri zdravih živalih pa ni nujno, da se bolezen pokaže. Ko ta faza mine, pa je mačka “zdrava” in izloča povzročitelja. Če je maka okužena se da ugotoviti s serološkimi testi, ki se ga verjetno da narediti na Veterinarski fakulteti na Kliniki za kirugijo in male živali. Če imš mačko že dolgo si verjetno res že okužena in ni več nevarnosti. Pri ljudeh se okužba kaže kot nekakšna gripa. Mislim, da je lažje in ceneje če teste opraviš pri sebi. Če pa še nisi okužena, pa nehaj čistiti stranišče in ne prihajaj v stik z iztrebki. Te pa lahko prineseš v “usta” tudi z domačo solato, ki jo je pokakal muc. Surovega mesa pa verjetno ne ješ, saj so ciste tudi tam.

New Report

Close