Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Pediatrija Neonatologija TOKSOPLAZMOZA!

TOKSOPLAZMOZA!

O tem, kaj so spregledali, kaj pozabili, kaj zamolčali ipd. ne morem komentirati, poznam premalo podatkov. Vsekakor pa je moje mnenje, da je na področju okužbe s toksoplazmozo precej več panike kot dejanskih nevarnosti. Čeprav delam v porodnišnici, kjer se celo zbirajo najbolj ogrožene nosečnice in novorojenčki (zaradi premestitev iz regijskih porodnišnic), sem se v 30 letih dela s pravo prirojeno okužbo s toksoplazmozo srečala le dvakrat, v času, ko še ni bilo presejanja. Odkritje pri enem (nedonošenček) je bilo zgolj slučajno, v iskanju razloga za odlaganje kalcija v možganih. Pri drugem je okužbo odkrila okulistka – in je bila prizadetost žilnice edini znak okužbe.
Pač pa sem se soočala s paniko nosečnic, porodnic in staršev novorojenčkov, pri katerih je bil postavljen sum na toksoplazmozo. Morda je prav dejstvo, da še vedno premalo vemo o tej okužbi, ki pogosto poteka nemo, neopazno (in se ugotovi, da smo jo nekoč preboleli, samo po določitvi protiteles v krvi), eden od razlogov strahu. K sreči so se tudi zgodbe ob sumu na prirojeno bolezen ali celo ob potrjeni okužbi pri otroku dobro končevale, vsaj brez vidnih posledic toksoplazmoze pri otroku.
Verjamem, da bo tudi v vašem primeru tako.
Srečno,

****************************************** Dr. Lilijana Kornhauser Cerar, dr. med.

Spoštovani!
Soočam se s hudim strahom pred okužbo s toksoplazmozo in morebitnih posledicah pri dojenčku. Strah je sedaj, ko sem v 35. tednu nosečnoti opravila še zadnji test, ki je sicer negativen, še večji, saj od sedaj dalje, morebitne okužbe, ki bi nastala v času po testiranju, ne bodo več odkrili. Pogosto se kaj spozabim in naredim kakšno neumnost, ki bi lahko ogrozila otroka. Tako sem npr. prestavljala lončnice, pri čemer sem prišla v stik z zemljo, nato pa se z umazanimi rokami dotaknila kljuke v kopalnci. Kasneje sem z sicer umitimi rokami prijela taisto kljuko in se veselo lotila sendviča in si celo obliovala prste. Šele kasneje sem pomislila, da sem morada tako s kljuke v usta zanesla parazita. Zelo me skrbi, da bi neodkrita okužba škodovala dojenčku, saj sem na Pušejakovem forumu prebrala, da lahko celo okužba v prvih dveh letih po rojstvu pusti posledice. Zanima me, kako hude bi posledice lahko bile in če mi svetujete kakšno ukrepanje?
Drugo, kar me še zanima pa je morebitni stik s 5. ali 6. boleznijo v prvem trimesečju. Ker nisem poznala nevarnosti teh dveh bolezni za plod, se nisem takoj testirala, nato pa je bilo že prepozno za teste. Skrbi me, da bi se lahko po rojstvu pokazale kakšne prizadetosti. Pušenjak prvi, da 6. bolezen lahko pusti posledice na živčevju, 5. pa slabokrvnost. Bi se to do sedaj že kaj videlo, glede na to, da je od tedaj minilo že res veliko časa?

Lep pozdrav!

Vedno mi je tesno pri srcu, ko berem takšna sporočila – ker gre za strah, paniko, ki nimata prav nobenega razloga, podlage in sta zato še toliko težje obvladljiva. In ju je zelo težko umiriti, obvladati.
Vaši strahovi so približno podobni, kot če bi vas bilo strah v trgovino, saj se je nekje nekoč na enega od kupcev sesul strop. Pa na cesto tudi ne bi šli, ker je nevarnost, da vas zbije avto, ki mu bo odtrgalo kolo, na vlak pa ne bi šli, ker bo zagotovo iztiril.
Tveganja, da se vam zgodi nekaj takega so v približno istem razredu kot tveganje, da ravno sedaj dobite takšno obliko okužbe s toksoplazmozo, ki bo povzročila bolezen ploda (čeprav okužbe s toksoplazmo blizu termina itak niso nevarne za otroka). Ali pa, da zbolite s 5., 6. boleznijo ravno sedaj – in bo pri plodu prišlo ravno pri vas do slabega izida (ki je tudi po literaturi redek).
Obenem ima telo ogromno obrambnih mehanizmov – in zna “opraviti” z množicami klic, ki jih vdihnemo in zaužijemo vsak dan (saj vendar ne mislite, da je zrak, ki ga dihamo, povsem brez delcev in da je hrana, ki jo jemo, sterilna?).
Ker imam občutek, da postajate “nanašalni” (da v vsem, kar preberete, vidite grozeče nevarnosti zase in za vašega otroka), poskusite čim manj brati forume in črne kronike v časopisu. Pojdite raje na krepek sprehod v naravo, čas doma pa porabite za branje kakšne dobre slovenske “klasične” knjige in za udejanjanje kuharskih receptov zdrave prehrane. Tudi priročniki za nego novorojenčka bodo odlično branje.
Pozdrav,

****************************************** Dr. Lilijana Kornhauser Cerar, dr. med.

Spoštovani!
Zahvaljujem se vam za hiter odgovor. Glede toksoplazmoze ste me pomirili. Kar pa se tiče okužbe s 5. in 6. bolezen pa me skrbi, da je morebiti do te prišlo v prvi in drugi tretinji nosečnosti, ko je za neko izpuščanjo boleznijo 2x obolel moj prvi otrok. Ker se nisem zavedala nevarnosti takšne okužbe in nanjo nisem bila opozorjena, nisem pravočasno opravila testiranja na protitelesa, kasneje pa je bilo že prepozno. Takrat so mi testiranje odsvetovali, ker se ne bi dalo ugotoviti, če sem bolezen prebolela pred ali med nosečnostjo, videli bi le, če je morda še nisem. Vem tudi, da večino ljudi te bolezni preboli v otroštvu, vendar me skrbi, da jih jaz nisem, saj sem negativna tako na toksoplazmozo kot tudi citomegalovirus, pa jih tudi večina preboli v otroštvu. Sem bolj “čiste sorte” človek, ki si že od nekdaj pogosto umiva roke, tudi v vrtec sem začela hoditi pozno in sem se morda tako izognila takšnim okužbam. Lep pozdrav!

Kljub temu, da niste hodila v vrtec, je malo verjetno, da niste prebolela vsaj katero od naštetih otroških bolezni. Za katere je značilno, da v odrasli dobi potekajo bistveno burneje in težje. Kar pomeni, da bi presneto opazila, če bi zbolela za katero koli od naštetih bolezni v nosečnosti, celo okužba s CMV v odrasli dobi praviloma ne poteka “nemo”. Zato kar mirno 🙂

Pozdravljeni!
Sem noseča približno v 4 tednu,prvega pregleda se nisem imela… sem pa ze mamica 3 in pou letni punčki ko sem bila prvic noseča sem bila celo nosecnost negativna na toksoplazmo ze takrat je bila toksoplaza zame strah in trepet postala sem obsedena z dolocenimi stvarmi umivanje umivanje in se 1x pretirano umivanje…sedaj sem v drugo noseca doma pa imamo na sveze mucka… je pa najdencek 6 tednov star sedaj je pri nas ze mesec dni in izkljucno samo hisni…moram priznati da zganjam totalno paniko sedaj ko sem prebrala da so mucki koncni gostitelji…danes smo imeli tudi manjsi incident zaradi zacetne utrujenosti sem zaspala moja hcerka pa se je odlocila da bo ta cas kar se da dobro izkoristila in z rokami pobrskala po macjem wc ( redno cistim wc ampak nas mackon je med tem ko sem spala ze zasvinjal wc) sama tega nisem opazila ona pa me je z rokami slatala po obrazu sele kasneje sem videla da nekaj ne stima kar mi je tudi priznala da je malo raziskovala…mene pa ubija negotovost kaj sedaj ce bi bila pozitivna kaj bi to pomenilo z mozem sva se tako dolgo trudila za drugega dojencka, da panicarim v sebi… kaksno je vase strokovno mnenje.
Hvala in lep vecer

Ja, res paničarite.
Ubogi mački so vedno krivi za prenos toksoplazmoze, pa čeprav je večina negativnih (še zlasti hišni) in se veliko več ljudi okuži preko hrane, ki je bodisi slabo oprana ali pa surova (kar velja za meso, tatarski biftek iz mesa “sumljivega” izvora).
Seveda vas moj odgovor ne bo pomiril – zato svetujem, da svoje strahove poveste ginekologu ob prvem pregledu – in se testirate.

Umivanje in še enkrat umivanje rok? Odlično. Pa ne le zaradi toksoplazmoze, večino mikrobov (bakterij, virusov, gliv) prenašamo z neumitimi rokami, torej vključno s povzročitelji prehladnih obolenj, ki so že tu. In ki so bistveno bolj verjetni razlog za kakšne težave nosečnice kot zloglasna, precenjena in napihnjena toksoplazmoza.

Sicer pa sodobna dognanja itak kažejo, da imajo otroci, “ki malo svinjarijo”, bistveno boljši obrambni sistem in manj alergij, saj je človeška imunost naravnana na dozorevanje ob stiku s takšnimi packarijami. Tudi kakci v mačjem stranišču (kjer so pesku lahko dodane snovi, ki delujejo protibakterijsko; ki jih pa v peskovniku, kjer otroci z užitkom rijejo in delajo potičke, ni…), ki ga je raziskovala vaša prvorojenka.

Lepo se imejte, crkljajte hčerkico in mucko ter glejte pozitivno (pa čeprav zmešani hormoni v začetku nosečnosti poleg zaspanosti delajo tudi prekomerno zaskrbljenost),

Pozdravljeni,
Jaz sem ena od tistih, ki imajo velik strah pred toxoplazmozo. Dvakrat sem že bila na testiranju negativna. Zdaj v 26 tednu nosečnosti. A je res, da okužba v drugem trimesečju je najbolj nevarna za plod? Kako hude so posledice če se plod okuži po 20 tednu? Ali je res smiselna prekinitev nosečnosti???(kot včasih svetujejo ginekologi).

Pri toksoplazmozi v nosečnosti imajo tudi mnogi ginekologi (ne le njihove varovanke) pretiran strah. Prekinitev nosečnosti je potrebna le izjemoma – le ko pri potrjeni bolezni ploda (z določitvijo protiteles v plodovi krvi ali v plodovnici, za kar je potrebna amniocenteza) ugotovijo posledice pri plodu (ultrazvočno premajhna rast možganov, kalcinacije). Bolj ko se zgodi sveža okužba zgodaj v nosečnosti, več škode lahko naredi. Drži pa, da je večina svežih okužb ugotovljena prav v 2. tromesečju nosečnosti, zato je to obdobje še posebej omenjeno kot “nevarno”.
Večina novorojenčkov, katerih matere so zbolele v nosečnosti in so dokazali okužbo že pri plodu, nima prav nobenih težav – zaradi varnosti pa pri njih nadaljujemo antibiotično zdravljenje (spiramicin – Rovamycin) do kontrolnega pregleda pri infektologu, kar je okrog 4-8 tedna starosti.
Pozdrav, čim manj stresov in (prenapihnjenih) skrbi.

Najlepša hvala za vaš odgovor.

Pozdravljeni,
Okužila sem se s toksoplazmozo v začetku nosečnosti.. V tretjem mesecu sem začela z zdravljenjem z antibiotiki rovamycin. Zdaj, po treh mesecih jemanja me je začel strašno boleti želodec in peči zgaga.. Grozno, res je že nevzdržna situacija… Zdaj pa me zanima kaj lahko vzamem kot zaščito želodca? Nolpazo ali kaj drugega?

Hvala za odgovor in lep pozdrav, katja

Seveda lahko vzamete Nolpazo, začnite s 40 mg. Če ne bo bolje, pa vseeno stopite do ginekologa, da preveri, kaj je pravi razlog za bolečine in vam predpiše prava zdravila – ni nujno, da je za težave kriv (samo) Rovamycin.
Pozdrav,

Pozdravljena,
v 7 tednu sem dobila izvid toksoplazmoze.
IgM: POZITIVNO
IgM: POZITIVNO 104 IE/ml
Avidnost IgG protiteles je: NIZKA
Ponovno so me testirali cez tri tedne.
IgM: POZITIVNO
IgG: POZITIVNO 130IE/ml
Avidnost IgG protiteles je: NIZKA
Zdravnica v patoloski ambulanti mi je ob prvem pregledu v 12 tednu rekla (prej ne narocajo?), da je sigurna, da gre za okuzbo pred nosecnostjo in da me bodo se enkrat testirali, da se prepricajo. Cez teden dni sem prisla nazaj v ambulanto in mi je rekla, da na institutu za mikrobiologijo ne zelijo napisati, da gre za okuzbo pred nosecnostjo (dobesedno). Napisali so le, da je potrebno test ponoviti cez tri tedne. Zdravnica mi je napisala recept za Rovamycine za en mesec do ponovnega izvida. Zanima me se vase mnenje, kaj pravite na izvide? Zakaj se toliko caka vse skupaj, zakaj potemtakem nisem prejela zdravil ze v 7 tednu ob prvi potrditvi, ce se sedaj v 13 tednu ne vedo, kdaj sem se okuzila? Je mozno, da se toxa prenese na plod v tem vmesnem casu od 7t do 13t, ko ne ukrepajo nic? Najbolj me namrec skrbi, da mi ni bila s tem storjena skoda. 4 krat bom testirana in 3 mesece traja ze vse skupaj.. Je to normalen postopek? In se nekaj.. Grozno se bojim Amniocinteze, saj sem slisala ze za slabe izide.. Je v mojem primeru neobhodna?

Hvala lepa.

Spet zamujam z odgovorom v forumu – in upam, da so vam medtem na vprašanja že odgovorili tisti, ki vodijo vašo nosečnost in so edini “pooblaščeni” za komentarje in mnenja.

Vseeno na kratko: kot že večkrat poudarjeno, se pri vsaki okužbi – z virusi, bakterijami, glivami ali paraziti – sproži obrambni sistem. Tim. humoralni odziv poteka preko protiteles, ki jih izločajo obrambne celice in ki se med seboj razlikujejo v sestavi, mestu in načinu delovanja. Najbolj zgodnja so protitelesa iz razreda M (IgM) – ta porastejo že v nekaj dneh, dosežejo vrh v nekaj tednih in potem izginejo. Ponovno lahko porastejo ob “reaktivaciji” okužbe, kar pa se zgodi predvsem pri ljudeh z motnjami imunosti. Protitelesa iz razreda A (IgA) prav tako sodijo med zgodnejša, večinoma pa je njihovo delovanje omejeno na sluznice – npr. dihal, prebavil, rodil. Bolj kasno začno naraščati protitelesa G (IgG), vendar so to tista, ki so najbolj zaščitna, ki edina prehajajo posteljico (in s tem ščitijo plod in novorojenčka) in ki nam ostanejo vsaj malo prisotna vse življenje. Na nastanku IgG temelji tudi večina cepiv proti nalezljivim boleznim.
Tole je zapisano samo zato, da boste lažje razumeli, zakaj je potrebno v določenih časovnih razmakih teste ponavljati in zakaj iz enega ali dveh izvidov lahko le nekaj sklepamo, nikakor pa ne moremo potrditi datuma ali vsaj približnega časa sveže okužbe.
Pri toksoplazmozi je še marsikaj nepojasnjenega – med drugim tudi način in stopnja okužbe ploda. Ne vemo, zakaj pri nekaterih pride do bolezni še v maternici, čeprav matere niso imele v nosečnosti nobenih težav in zelo nizke vrednosti Ig, ki bi govorile za svežo okužbo. In zakaj nekateri kljub visokim koncentracijam protiteles, tudi iz razreda M in A, nimajo prav nobenih težav – in prav ti (k sreči) pomenijo večino.
Zdravljenje nosečnice z zdravili (kamor sodi tudi spiramicin) je varno, a vseeno ni povsem brez tveganj stranskih učinkov antibiotika in vpliva na prisotnost dobrih, zaščitnih bakterij. Zato se zanj odločamo po premisleku, ponovljenih izvidih materine krvi – in včasih izvidih plodovnice, ki pa edini dokazujejo ali izključijo prenos toksoplazme na plod. In sam postopek AC ter tveganja niso tako zoprna ali nevarna, da bi zato oklevali, kadar je to v interesu otroka.

Kaj lahko povzamem za vas: najverjetneje ste se res okužili tik pred ali v začetku nosečnosti. Najverjetneje obremenitev s parazitom ni bila visoka – ali vsaj ne toliko, da bi se plodu slabo godilo. Za še dodatno zmanjšanje obremenitve s parazitom skrbi sedaj rovamicin. Zato vas ne bi smelo pretirano skrbeti, ali bo z otrokom vse v redu. V prid tej trditvi gredo tudi moje izkušnje – v zadnjih dveh desetletjih smo obravnavali kar nekaj novorojenčkov, katerih mame so šle v nosečnosti po enaki poti kot vi. In prav pri obenem nismo našli nič bolezenskega, nobenih posledic. Več kontrol po rojstvu pa seveda lahko pričakujete – v porodnišnici verjetno UZ glave, kasneje pregled pri infektologu in oftalmologu. Možno je tudi nadaljevanje spiramicina, če bi bili tudi testi ob AC sumljivi na svežo okužbo v nosečnosti.

Za sklep: način vaše obravnave (torej samo spremljanje na vsakih nekaj tednov) je natanko tak, kot je priporočen oz. naveden v priporočilih, tako pri nas kot v tujini. Pričakovan je zdrav novorojenček. In nosečnica, ki bo vse dvome in vprašanja poskusila razrešiti v pogovoru z ginekologinjo, ki jo vodi.
Na spletu je lahko veliko ugibanj, tudi pretiravanj. Zaskrbljene nosečnice pa med vrsticami praviloma izberejo samo slabe novice, pomirljivim ne najdejo mesta v svoji tesnobi.

Srečno, vesela bom sporočila, kako vam gre…

New Report

Close