TOKSOPLAZMOZA!
Spoštovana,
pozitivna IgG protitelesa so tim. pasivno pridobljena, saj gre za vaša protitelesa, ki so v nosečnosti prehajala preko posteljice – njihov namen je zaščita ploda.
IgA in IgM protitelesa so bistveno večje molekule kot IgG in zato ne prehajajo posteljice. Če so prisotna pri plodu (oz. v krvi popkovnice), kaže na okužbo ploda (in novorojenčka) – govorimo o aktivno pridobljenih, lastnih protitelesih, ki nastajajo kot odgovor na bolezen.
Glede na podatke, vaš novorojenček ni razvil niti “seroloških” (torej laboratorijskih) znakov okužbe, kaj šele, da bi imel “klinične” znake bolezni.
Infektologinja, kamor hodite na kontrole, se je odločila za “zaščito”, ne za zdravljenje (v tem primeru bi dojenček verjetno dobival antibiotik Rovamycin=spiramicin) – kako dolgo bo trajala zaščita, pa morate vprašati njo, ki ima bistveno več podatkov – tako o poteku toksoplazmoze v vaši nosečnosti kot o najnovejših smernicah glede zdravljenja – zaščite novorojenčka.
Vsekakor pa ste glede morebitnih posledic lahko brez skrbi 🙂
Pozdrav,
Pozdravljeni!
Mene pa zanima naslednje…
S hčerko sva bili od rojstva do sedaj 2x napreventivnem pregledu na inf. Kliniki LJ. V petek imava zadnjič, ker pa si nisem zapisala ure, moram poklicati. In ker se je glih zdaj kartoteka od hčerke nekam založila se ne spomnim imena dr., ki izvaja te preglede na kliniki in ne vem kam naj pokličem. ali mi lahko pomagate s kontaktom?
Najlepša hvala že vnaprej.
Neža
Kontakt je dr. Maja Arnež na Infekcijski kliniki. Njene telefonske številke sicer ne vem na pamet, lahko pa pokličete v centralo UKC 01 522 50 50 in prosite, da vas vežejo v njihovo otroško ambulanto (za kontrole, ne za sprejeme bolnih otrok…).
Pozdrav in srečno,
Lepo pozdravljeni
Sem v 27 tednu nosecnosti in sem bila v 24 tednu drugic testirana za toksoplazmozo, ki pa je bila zal pozitivna. Prvo testiranje je bilo negativno prav tako je bilo negativno na toksoplazmozo,ko sem bila noseca z mojo hcerkico pred stirimi leti.Ocitno sem se nekako okuzila sedaj v drugi nosecnosti po prvem testiranju. Zal sem mojo ginekologinjo vprasala kaj pomeni to za otrocka,kaksne so lahko posledice, kaj sedaj lahko pricakujem do rojstva, po rojstvu tega otrocka je nazalost zagnala paniko in mi povedala, da se lahko otrok rodi gluh, slep, z nevem kakimi dusevnimi ter mozganskimi napakami. Ko sem to slisala panika in strah normalno. Ali je v mojem primeru mozno da se okuzi tudi otrocek? Kaj lahko pricakujem se mogoce zdravi nosecnico ali se vse dogajo potem po porodu. Strah pa me je tudi da me zdravijo z antibijotiki ki bi lahko spet poskodovali otrocka.Mi pa je se moja gineko.dejala da mi bodo verjetno delali neki test kjer iz maternice vzamejo plodovno vodo, pa me tule samo se zanima ali to lahko kako skoduje otroku ali lahko imam kaksne posledice?kaksne so vase izkusnje glede novorojenckov z okuzeno mamo? Je res vse tako resno glede te okuzbe ali jo mogoce jemljemo malo preresno.
Zahvaljujem se vam za odgovor in upam da vam nisem prevec natvezila vsega skupaj.Ampak me res skrbi za otrocka.
Spoštovana,
že v prejšnjih odgovorih v tej temi sem poudarila, da je zelo malo verjetnosti, da bi se plod okužil med prebolevanjem sveže okužbe pri vas. Da bi izključili to verjetnost, se z zelo natančno (tim. PCR) metodo določi prisotnost parazita v plodovnici. Le če je ta test pozitiven, se nosečnico zdravi z antibiotiki, ki so potencialno škodljivi predvsem za mamo (pri nekaterih povzročijo blago vnetje jeter), bistveno manj za plod.
V Sloveniji v zadnjih 20 letih ni bilo otroka, ki bi bil zaradi okužbe tako težko prizadet, kot vam je opisala vaša ginekologinja. Predvidevam, da vas je želela s “stresom” prepričati, da je nadaljna diagnostika z amniocentezo nujna za varno nadaljevanje nosečnosti.
Amniocenteza seveda ni 100% varen poseg (takšnega pravzaprav danes v medicini itak ni), a je tveganje za zaplete (predvsem, da pride do razpoka ovojev ali do popadkov) manjše od 1%.
Zato se kar mirno prepustite nasvetom in glejte pozitivno – da bodo testi izključili okužbo bodočega potomca…
Pozdrav,
Pozdravljeni
Res vam hvala za odgovor sedaj bom lazje pocakala izvide in manj stresno prezivljala dneve. Vcasih je dovolj da si nekdo vzame cas in razlozi stvari,ker ljudje smo nazalost taksni da crpamo samo negativne informacije kljub stevilnim pozitivnim. Tako da res hvala za odgovor in sedaj pozitivno naprej pricakovat nasega srcka.
Lp Melita
Pozdravljeni,
sem v 34. tednu nosečnosti. V ponedeljek (26.1.) me je gin.klicala, da imam sum na svežo okužbo toxo. V torek je sledil pregled pri infektologu, kjer so mi okužbo potrdili in mi predpisali antibiotik Rovamycin, v sredo (28.1.) so mi naredili amniocintezo in danes (30.1.) klic iz Oddelka za rizično nosečnost, da se moram v ponedeljek zglasiti pri zdravnici, da se pogovorimo o izvidu amniocinteze (če bi bilo z izvidi vse v redu, bi jih dobila po pošti, zato menim, da sem okužbo prenesla na plod). Ker je dooolg vikend pred mano, se obračam na vas.
Imam nekaj vprašanj v zvezi s tem:
– ali antibiotik Rovamycin, ki ga zdaj jemljem, hkrati zdravi tudi otroka v maternici ali mogoče za otroka obstaja kakšen drug način zdravljenja preko maternice?
– kakšni so načini zdravljenja otroka po rojstvu, koliko časa (nekje sem prebrala, da eno leto) in kaj vse to “potegne za sabo” (pregledi pri oftamologu, infektologu….)?
– kolikšna je verjetnost (mogoče statistični podatek), da otrok s prirojeno toxo nima nikakršnih težav, simptomov kasneje v življenju?
– nekje sem prebrala, da z amniocintezo ugotovijo, če je parazti v plodovnici; ali to lahko pomeni, da do ploda parazti še ni prišel?
– kateri simptomi pri okuženem plodu se lahko (če se) ugotovi preko UZ?
– ali se je že kdaj zaradi okužbe ploda namenoma sprožil predčasni porod in bi tako bilo zdravljenje dojenčka čim prejšnje?
Že vnaprej se vam najlepše zahvaljujem za vaše strokovne odgovore,
z lepimi pozdravi,
Nataša
Draga Nataša,
žal mi je, da je dolg vikend minil brez mojega odgovora in sem za kakšno modrovanje pravzaprav prepozna. Upam, da ste dobili vse informacije in ste pomirjeni.
Kot sem že večkrat v temah o toksoplazmozi napisala, je sveža okužba v nosečnosti (vsaj “laboratorijsko” dokazana) kar pogosta, a se s kakšnimi hudimi zapleti pri otroku doslej (v 20 letih) nisem srečala. Drži pa, da je morda prav antibiotik spiramicin (Rovamycin), ki ga dobijo nosečnice in novorojenček po rojstvu, zaslužen za to…
Kratki odgovori na vaša vprašanja (vzemite z rezervo, saj je vsaka nosečnica s svežo okužbo lahko malo drugačna, tudi novorojenčki niso “kopije”):
– antibiotik prehaja tudi posteljico, zato je zlasti učinkovit pri plodu, manj pomemben je njegov učinek pri materi; drugega zdravljenja zaenkrat ni;
– novorojenčka pričnemo zdraviti z Rovamicynom v prvih dneh po rojstvu, odmerek prilagajamo njegovi teži; trajanje zdravljenja je odvisno od kazalcev aktivnosti okužbe, kar določimo z analizo popkovnične krvi, kasneje pa z občasnimi odvzemi pri dojenčku (infektolog, praviloma prof. Maja Arnež z ljubljanske Infekcijske klinike); drži, da izjeme z visokimi titri protiteles dobivajo antibiotik pol leta ali celo več; poleg infektologa je predviden še pregled pri okulistu, v porodnišnici naredimo tudi UZ pregled možganov;
– verjetnost, da bi bilo po sveži okužbi s toksoplazmozo z otrokom kaj “narobe”, je majhna (1-2%), a ni nična;
– dokaz sveže okužbe pri nosečnosti ni dokaz, da je okužen tudi plod, saj posteljica pomeni filter za marsikaj, tudi toksoplazmo; če pa dokažejo parazita v plodovnici, je visoka verjetnost, da je vir parazita okužen plod – a ni nujno, da je parazit tudi v možganih ali očeh ploda;
– z UZ pri plodu – novorojenčku iščemo predvsem znake vnetja, v vnetem tkivu se odlaga kalcij – gre torej za tim. kalcinacije;
– ker je zdravljenje s spiramicinom preko posteljice učinkovito, poroda nikoli ne sprožamo predčasno, saj bi lahko novorojenček imel bistveno večje težave zaradi nedonošenosti kot pa zaradi sveže okužbe s toksoplazmozo.
Upam, da vam z odgovori nisem še bolj zapletla pojmov. Če sem jih, sporočite ali me poiščite…
Srečno,
Spoštovani,
vesela sem vašega odgovora, saj me je (kljub temu, da sem imela že razgovor z zdravnico) še dodatno pomiril.
V ponedeljek sem bila na Oddelku za rizično nosečnost, kjer so mi povedali vse možnosti (tudi tiste najslabše). Postregli so mi z nekaterimi statističnimi podatki, kot so ti, da višja, ko je nosečnost, večja je možnost, da se okužba prenese na plod, vendar manjše so posledice za otroka. 10-30% otrok se rodi s prirojeno toksoplazmozmo in v okviru teh procentov je 80% tistih, ki imajo kakšne poškodbe na vidu. Naredili so tudi UZ možganov ploda, kjer ni bilo videti nobenih poškodb in t.i. kalcinacij (so me pa opozorili, da je sicer samo 7% možnosti, da bi na možganih kaj videli). UZ možganov imam ponovno čez 1 mesec. Naj omenim to, da se v tej bolnišnici/porodnišnici še niso srečali s takim primerom.
Dobila sem zdravila sulfadiazin, pirimetamin in folacin; kombinacijo zdravil moram jemati 3 tedne, nato grem ponovno nazaj na Rovamycin. Povedali so mi, da je to zdravljenje izključno samo za plod.
Zanima me vaše mnenje – ali je smiselno hoditi na drugo mnenje za UZ možganov, glede na to, da je verjetnost, da bi sedaj kaj videlo, samo 7%?
Zdravljenje s temi zdravili je po zdravniškem protokolu. Verjamem in zaupam zdravnikom, pa me kljub temu zanima še vaše mnenje o tem zdravljenju? Kako učinkovito je? Stranski učinki zdravil in kako sploh delujejo?
Še enkrat najlepša Vam hvala za odgovore!
Z lepimi pozdravi,
Nataša
Draga Nataša,
vidim, da ste zelo natančno prebrali in poslušali vse, kar so vam povedali in da se vaše življenje zadnje dneve vrti le okrog toksoplazmoze.
Kot sem že večkrat napisala, je okrog toksoplazmoze zelo veliko nejasnega in se je verjetno veliko preveč “bojimo” in njene možne učinke tudi precenjujemo. Že pred uvedbo presejalnega testiranja (ko torej tudi nismo zdravili nosečnic) je bilo vsako leto le nekaj primerov, ko smo posumili, da je novorojenček okužen – le v dveh primerih pa se spominjam slabega izida, s kalcinacijami in slepoto. In to pred več kot 20 leti in pri nezdravljenih nosečnicah.
Danes postavimo diagnozo prirojene toksoplazmoze dejansko le na osnovi mikrobioloških izvidov in je okužba otroka praviloma nema ter brez posledic. Ker pa se bojimo, da bi parazit ob ukinitvi antibiotikov lahko vseeno delal vnetje v osrednjem živčevju ali na očeh, nadaljujemo z zdravljenjem in svetujemo (pogoste in dolgotrajne) kontrole. Kaj bi se zgodilo, če otroka (ali nosečnice) ne bi zdravili, pravzaprav niti ne vemo, saj si nihče ne bi upal tvegati bolezni, pa četudi bi bilo tveganje manjše od 1%.
Zdravljenje z vsemi opisanimi zdravili je bilo preverjano v raziskavah tako na živalih kot s preverjanjem pri ljudeh, ki so ga dobili za zdravljenje (torej ne v okviru “poskusnega” zdravljenja). Ve se, da so zdravila relativno varna (pri manjšem odstotku – promilu so seveda vedno možni neljubi zapleti – stranski učinki, ki so tudi napisani v navodilih, ki so priloga zdravilu).
Torej tako moje kot vaše znanje temelji na tem, kar slišiva oz. prebereva – jaz sicer morda v bolj “strokovni” literaturi in s predavanj, a vseeno lastnih izkušenj s to boleznijo pri novorojenčku nimam.
Glede UZ glave – če so kalcinacije, se vidijo v 100%, tudi pri manj izkušenem preiskovalcu. Za to ne vidim nobene potrebe, da bi iskali še drugo UZ mnenje oz. preiskavo. So pa kalcinacije res izjemno redke: čeprav redno delam UZ preglede pri novorojenčkih mam, ki so bile zaradi suma na svežo toksoplazmozo zdravljene, nisem kalcinacij v več kot 20 letih še nikoli videla.
Lep pozdrav,
Spoštovani.
Prosim za odgovor na naslednje vprašanje.
Če je mati sveže okužena s toxo v nosečnosti in je ob porodu dokazano/ugotovljeno, da plod v času nosečnosti ni bil okužen ali sploh obstaja kakršnakoli nevarnost oz. je ta bakterija sploh lahko vplivala na plod v negativni smeri?
Hvala in lep pozdrav
Če pri plodu (=novorojenčku) ni nobenega dokaza za prisotnost toksoplazme (da so torej vsa protitelesa negativna), nanj parazit (očitno urejevalnik smatra, da gre za “grdo” besedo in je ni dovolil napisati :-)) ni mogel vplivati na noben način. Seveda je možno, da se otrok okuži, ko je že rojen – vendar postnatalno pridobljena okužba poteka zelo milo ali celo neopazno…
Pozdrav,
Pozdravljeni,
sem ena imed mam, ki so se sveže okužile s toksoplazmozo v nosečnosti. Na srečo proti koncu (36. teden). Do poroda sem prejemala Rovamycin, po porodu pa so preventivno začeli zdraviti hčer (s Spiramicinom). Po porodu so vzeli kri iz popkovnice in testirali so tudi posteljico (posteljica je bila negativna na parazita, kri iz popkovnce pa je vsebovala samo pozitivni Ig G).
Sedaj, pri starosti 3 mesecev smo imeli še zadnjič kontrolo krvi in uz možganov. Uz možganov je bil v redu, Ig A in Ig M sta bila negativna, Ig G pa je še bil vedno prisoten, vendar v upadanju.
Zdravnica se je odločila da nadaljnje kontrole niso več potrebne, saj gre najverjetneje za ostanke protiteles od mame… Zanima me če mi lahko poveste, do kdaj bi naj mamina protitelesa pri dojenčku izginila (se polno dojiva) in ali je morda pametno še vseeno narediti kakšno kontrolno sliko krvi? Ali je stvar res zaključena in je zagotovo zdrava?….
Drugače je hči popolnoma zdrava, brez kakršnih koli posledic.. Morem pa priznat, da so me ob odkritju okužbe kar prestrašili, sploh na infekcijski kliniki. Zahvaljujoč tovrstnim forumom sem lažje dočakala porod. Zdravnica na infekcijski kliniki mi je predstavila najslabši možni scenarij, potem pa sem si malo prebrala pa je bilo takoj lažje….;)
Hvala in lep pozdrav,
Spoštovana,
vaša deklica je res povsem zdrava in ni nobenega razloga, da vas toksoplazmoza še naprej skrbi.
Imunoglobulini razreda G, ki so jih odkrili pri dojenčici, so zaščitna protitelesa, s katerimi mama želi zaščititi novorojeno dete pred boleznimi, ki jih je prebolela sama ali bila proti njim cepljena. Torej nekakšna “dediščina”, ki naj imunsko nezrelega dojenčka ščiti v prvih mesecih po rojstvu.
Razpolovna doba (torej čas, ko se količina prepolovi), je 2-3 mesece – kar pomeni, da je protiteles po 2-3 mesecih za polovico manj, kot ob rojstvu, po šestih mesecih jih je še četrtina, ob letu le še nekaj nad 10%, kar je lahko že pod mejo zaznavnosti laboratorijske preiskave – in je označeno kot negativen izvid.
Torej je povsem normalno in pričakovano, da so ob odvzemu krvi pri dojenčici v starosti 3 mesecev še našli protitelesa IgG.
Pozdrav,
Pozdravljeni!
Pišem Vam ponovno po enem letu mesečnih kontrol. Prosim, če bi si vzeli čas, da bi pregledali vrednosti desetih testiranj na toksoplazmozo in upam, podali vaše mnenje.
Deček, rojen 30.5.2014
13.6.2014 – IGA neg – IGM neg – IGG poz 217.5 25.7.2014 – IGA neg – IGM neg – IGG poz 86.4
24.10.2014 – IGA neg – IGM neg – IGG poz 18.4 21.11.2014 – IGA neg – IGM neg – IGG poz 11.5 19.12.2014 – IGA neg – IGM neg – IGG poz 7
16.1.2015 – IGA neg – IGM neg – IGG poz 4.9 13.2.2015 – IGA neg – IGM POZ 1.39 – IGG poz 4.3 13.3.2015 – IGA neg – IGM neg – IGG poz 187.5 10.4.2015 – IGA neg – IGM neg – IGG poz 152
8.5.2015 – IGA POZ – IGM neg – IGG poz 1277
Glede na zadnje 4 izvide me skrbi, saj mi niso vedeli razlozit, kaj bi vrednosti pomenile, le da je vse skupaj neobicajno. Zato se obracam na vas, da vsaj izvem, ali je sin zdrav ali ne in ali je v nevarnosti?
Hvala vnaprej za odgovor!
Meni se izvidi sicer ne zdijo “čudni”, a jih razlagam na svoj način.
Vrednosti pri odvzemih v prvih mesecih po rojstvu (vedno pozitivni samo IgG, A in M negativni) kažejo na pasivno imunost – po prenosu vaših IgG protiteles (samo IgG prehajajo posteljico, A in M so preveliki in je njihova pozitivna vrednost pri otroku znak njegove okužbe…) in izključujejo prirojeno okužbo ploda.
Pojav pozitivne vrednost IgM v februarju je lahko znak SVEŽE, a za otroka povsem nenevarne po rojstvu pridobljene okužbe s toksoplazmozo; neobičajno je le, da so bila ta protitelesa mesec dni kasneje že negativna (običajno dosežejo vrh 4 tedne po okužbi in njihove vrednosti padejo pod mejo zaznavnega po 8 tednih) in da so bila takrat IgA (tim. sekretorna protitelesa, ki so namenjena obrambi preko sluznic) negativna.
Zakaj so bila IgA protitelesa nenadno pozitivna v maju, si težko razlagam.
IgG pa bodo ostali pozitivni vse življenje, kar je samo dobro 🙂
Da povzamem – enako možna varianta kot varianta sveže okužbe je tudi laboratorijska variabilnost rezultatov, še zlasti, če niso bili vzorci obravnavani v istem laboratoriju, po isti (zanesljivi) metodi. Da o kakšni bolj subjektivni razlagi (=napaka) niti ne pišem.
Vsekakor se ne obremenjujte preveč z izvidi – povsem jasno je, da vaš otrok ni imel prirojene oblike toksoplazmoze, ki se je bojimo.
Sedaj pridobljena okužba pa bi itak potekala blago, celo neprepoznavno in ni povezana s kakšnimi usodnimi vnetji.
Pozdrav,
Pozdravljeni,
v začetku nosečnosti oz. malo pred nosečnostjo so ugotovili, da bi se naj okužila s toksoplazmozo. Bil je samo sum, ampak so mi dali antibiotik. Na drugem pregledu je bil prisoten dr. Kavšek v porodnišnici Lj in je rekel, da ne ve zakaj so mi dali antibiotik, ker če bi me prvič že on pregledal mi ga nebi predpisal.
Zdaj so, ker smo s tem padli v sistem, odvzeli tudi kri ob rojstvu iz popkovnice. Spet so rekli, da obstaja sum na toksoplazmozo pri otročku in da moramo nujno na pregled na infekcijsko kliniko v Lj, da otroka pregledajo in mu dajo antibiotik. Otrok je nedonošenček v 35. tednu, z njim je vse ok, niso odkrili kakšnih odstopanj, ki bi nakazovale na toksoplazmozo. In ja, spet bi naj šli skozi terapijo in preglede samo na podlagi suma. In z malim bi se naj že po enem tednu po rojstvu vozili v Lj iz Ce, ko še nismo navajeni drug na drugega in ga poleg vsega še mučijo kolike tako da dosti joka.Sem poskušala v Lj dobiti nekoga, ki bi mu lahko poslala izvide in bi povedal ali je to res tako nujno in ki bi razumel našo situacijo ne da bi govoril z nami kot da bo otroček jutri že bolan in prizadet če ne bo dobil antibiotika.
Izvid iz popkovnice je bil
Metoda ELFA:
IgM: Negatvno
IgG: Pozitivno
Metoda IIF
titer IgG: 512 (pozitivno)
Avidnost IgG protiteles je: Nizka
Metoda ELISA: specifična IgM protitelesa: Negativno
Metoda Elisa: specifićna IgA protitelesa: Negativno
Mi lahko razložite izvid in ali mislite da je res nujno potrebno da gremo skozi vse te terapije? Že pri meni so rekli, da je bilo nesmiselno. Vsi samo strašijo, nihče pa ne ve točno razložiti vsega.
Lp in že vnaprej hvala za odgovor
Spoštovana,
povsem razumem vaše dvome v nujnost zdravljenja, še posebej po tem, kar vam je povedal dr. Kavšek, ki je na tem področju v Sloveniji med najbolj strokovnimi in na tekočem s svežimi podatki.
Preiskave krvi iz popkovnice kažejo na vašo okužbo nekoč (ni nujno, da v nosečnosti) in na “pasiven” prenos vaših IgG protiteles na otroka. Ker so IgM in IgA pri novorojenčku negativni, pomeni, da pri njem sveže večje okužbe zanesljivo ni bilo.
Še najbolje bi bilo, da bi vse vaše izvide, vaše pomisleke, mnenje dr. Kavška in prošnjo za presojo poslali prof. dr. Maji Arnež na Infekcijsko kliniko v Ljubljani, ki vodi to ambulanto. Seveda je možno, da bo vztrajala pri pregledu v Ljubljani – a če ne poskusite, ne boste vedeli. In če napotke iz Celja ignorirate, vas bo vedno malo glodal črviček, da niste vse naredili tako, kot je bilo pričakovano in morda s tem novorojenčku celo škodili. Dvom je nekaj najbolj zoprnega…
Srečno,
Pozdravljeni, še mesec dni in bo prišla na svet naša drugorojenka. Toksoplazmozo sem prebolela že v otroštvu, tako da nadaljnjih pregledov krvi nisem opravljala. Skrb, ki se mi poraja je glede toksop. po rojstvu hčerke. Doma imamo mačko, ki živi na prostem – travnik pred hišo. Tudi sosedove mačke kdaj pa kdaj pridejo na obisk, saj so jim všeč naše gredice. Zanima me, ce še novorojenka lahko okuži s toksop. dokler jo dojim in kakšno nevarnost predstavlja bolezen v primeru okužbe. Poleti in jeseni bi rada mirno sedela na zunanji klopci…. Hvala