Toksoplazma-mački
Pozdravljeni,
noseča sem 15 tednov. Doma imam mačka, ki je zelo ljubezniv. Od vedno se zelo rad pestuje pri meni. Je notranji maček, dostop ima edino do terase (2 nadstropje v bloku), tako da dostopa do kakšnih miši nima. Hrani se izključno z mačjo hrano (ne surovo meso). Wc mu redno (dnevno) trenutno čisti partner. Star je 2 leti.
Prvi test za toksoplazmo v nosecnosti je bil negativen, tako da na žalost je nisem še prebolela. Nekateri me strašijo da nebi smela božat niti svojega mucka, kar pa je praktično nemogoče ker je pač vajen da z nama leži na kavču ipd… Kakšno je vaše mnenje? Bi mi predlagali da se na toksoplazmo večkrat testiram še samoplačniško vmes (ker sedaj me bodo verjetno šele okoli 20 tedna)? Me precej skrbi, ampak mucka se res nebi rada znebila. Roke si sicer poskusam veckrat umiti ampak kot sem rekla, on lezi povsod in zato stika ne moram popolnoma izolorati. Imate kakšen podatek koliko je dejansko toksoplazme in pa ali v primeru okužbe antibiotik zadostuje da prepreci posledice na plodu tudi ce se testira vsake 2-3 mesece?
Hvala in lp,
Sara
Ker sodim med “mačje mame”, si nikakor ne predstavljam, da bi se ločila od ljubeznivega kosmatega družinskega člana. Še zlasti, ker je tveganje, da bi se okužila s toksoplazmo v nosečnosti od njega, povsem zanemarljivo. Vsekakor bistveno manjše kot zaradi zaužitja okužene hrane – npr. slabo oprane zelenjave, surovega mesa (nepreverjen, doma pripravljen tatarski biftek).
Že pred presejanjem – pa tudi sedaj – je okužb ploda s toksoplazmo zanemarljivo malo. Več je “serokonverzij” – in v tem primeru včasih res zdravimo nosečnico, potem pa tudi novorojenčka z antibiotikom spiramicinom. In ker gre za “kronično” okužbo in zdravljenje, ne vidim nobene potrebe po pogostem samoplačniškem testiranju. Ki je koristno le, če vam bo nudilo bolj miren spanec.
Torej se lepo crkljajte – tudi za dojenčka in kasneje malčka so takšni zdravi in natančno nadzorovani družinski člani koristni. Pa čeprav vas bo kdo (ki nikoli ni imel mucka, kužka ali vsaj hrčka) prepričeval drugače :-).
Srečno,