Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Pediatrija Neonatologija Toksa

Toksa

Pozdravljeni.

Sem v 37. tednu nosečnosti, rok imam 2.1. Na prvih dveh testiranjih za toksoplazmozo sem bila negativna, na zadnjem testiranju, izvedenem prejšnji teden, sem bila na žalost pozitivna z rezultati: IgG ARCHITECT – reaktiven (432, 7 IE/ml); IgM ARCHITECT – reaktive (15,38 S/CO); IgG PLATELIA – reaktiven (59 IE/ml); IgG PLATELIA – NIZKA AVIDNOST (19%). Sem Rh negativna, zato so mi sedaj na tokso stestirali tudi ostanek vzorca za ICT, ki mi je bil odvzet 9.10.2013 – bil je negativen. Kar me zanima, je starost okužbe – če v oktobrskem vzorcu še ni bilo pozitivnega rezultata, potem okužba ne more trajati dlje kot od oktobra? Kakšno škodo lahko okužba napravi otroku v tem času? Prejela sem sicer antibiotik, vendar pozno, šele včeraj… Kaj pomeni avidnost? Kakšne so vaše izkušnje z otroki, rojenimi materam, okuženim s tokso v tako pozni nosečnosti? Na UZ je dete videti bp, vendar se res bojim, da ima kake okvare …

Hvala vam

Spoštovana,

o toksoplazmozi v nosečnosti je bilo na tem in na sosednjem forumu (moderator dr. Pušenjak) napisanega že ogromno, zato odgovor le na kratko:
IgM protitelesa kažejo na svežo okužbo – pojavijo se v enem tednu po okužbi in izginejo v 6-12 mesecih po njej (izjemoma so prisotna do 18 meseca).
IgG protitelesa se pojavijo šele po nekaj tednih in njihova koncentracija postopno narašča; vrh dosežejo 3-5 mesecev po okužbi, kasneje postopno padajo, a ostajajo v nizki koncentraciji prisotna vse življenje – in kažejo na nekoč prebolelo okužbo.
Avidnost protiteles je strokovni izraz, ki označuje intenzivnost povezave med antigenom in protitelesom IgG – višja ko je avidnost, starejša je okužba.

V vašem primeru res kaže na svežo okužbo – vendar je na osnovi rezultatov zelo težko napovedovati, ali je parazit sploh prišel do ploda – in če je, ali je naredil kakšno škodo. Najverjetneje je odgovor na obe vprašanji negativen – a bo dokončen šele pop novem letu, ko bo dete prišlo na svet – in bodo določili IgG, IgM in IgA iz krvi popkovnice. Do izvidov (in kontrole pir infektologu, po navadi je to na petek) pa bo tudi dojenček prejemal zaščitni odmerek rovamicina (v obliki sirupa).

Moje izkušnje z dojenčki, rojenimi materam s svežo toksoplazmozo ob koncu nosečnosti – pravzaprav ni kaj napisati, ker so bili vsi doselj zdravi in odpuščeni domov v 2-3 dneh po rojstvu. Kolikor vem, tudi kasneje – ob kontrolah pri infektologu – niso odkrivali nič zaskrbljujočega, vsaj ne kaj neozdravljivega. Redki so dobivali spiramicin še nekaj mesecev po rojstvu.

Srečno – med prazniki, ob vstopu v novo leto in med porodom,

****************************************** Dr. Lilijana Kornhauser Cerar, dr. med.

New Report

Close