Najdi forum

Naslovnica Forum Duševno zdravje in odnosi Družina Starševstvo in vzgoja TOČKOVNIK NA KONTROLKI

TOČKOVNIK NA KONTROLKI

No, na ovce, moram reči, se ravno ne spoznam. Vidim, pa da na vaši šoli očitno poznate čredni sistem. Sem morada v tvojih uvodnih besedah začutila kanček sarkaičnosti?

Glede kriterijev in točkovnika: na šoli smo imeli obisk inšpektorja (izobraževanje) in nam je sam dejal, da to mora biti v letni pripravi. Delam na treh šolah, na vseh treh so mi ravnatelji isto dejali- naj bo v pripravi.

Z mojim prejšnji odgovorom nisem imela nobenega namena koga kategorizirat, kot imaš očitno ti stil, se mi zdi nadvse primitivno. Ljudi namreč primerjat z raznimi živalskimi vrstami.

Kelly sem želela samo spodbudit, naj se bori za svojega šolarja. In naj ne bo sivo povprečje staršev- v šoli tiho, doma pa razpredajo o pedagoškem delu.

Lp vse, Bani

Kar pomeni točno to, kar sem rekla. Nikjer ne piše, da morajo biti otroci seznanjeni s točkovnikom vnaprej, pač pa samo to, da jih moraš seznaniti s kriteriji. In nič drugega. Torej točkovnik ne sodi niti na kontrolno niti ga ni treba povedati predhodno, če učitelj tega ne želi.

Glede ovac nisem imela v mislih nobenega žaljenja, ampak samo to, da po nekaterih šolah učitelji slepo verjamejo ravnatelju in naredijo vse, kar on zahteva, čeprav nikjer ni utemeljeno. Isto velja za inšpektorja. Nekateri se ga bojijo kot hudič križa in vzamejo za sveto vse, kar pove. Pa dela velikokrat samo po liniji najmanjšega odpora in nikakor po pravilih.

Tudi mi smo imeli inšpektorja, ki je zahteval sprotne priprave na snov za vsako uro posebej. Imela sem deset priprav na enem listu in povsod so bile zapisane metode dela ter kratka vsebina. On pa je hotel, da imam do naslednjič narejene vse priprave vsako na svojem listu, oštevilčeno z uro in podrobno razloženo in razčlenjeno vsebino. Sem rekla, da tega ne bom naredila, ker ni nobene osnove za tako zahtevo in če mi prosim navede, kje to piše. Pa je nekaj momljal o Pravilniku o dokumentaciji, ki ga dobro poznam in sem mu sama citirala člen, ki govori o sprotni pripravi in kaj mora vsebovati. Moja je vsebovala točno to, kar piše v pravilniku.

Isto velja za vašega inšpektorja, ki je kar sam odločil, da morajo biti v letni pripravi tudi kriteriji. Ker namreč osnove za to nima. In če je nima, ni variante, da to zahteva. Pa če se na trepalnice postavi. Samo za to moraš imeti dobro znanje iz zakonodaje in moraš imeti jajca. Trop ovac pa nima ne enega ne drugega. In ne govorim direktno tebi, ampak nasploh, da se ne boš čutila užaljeno.

S takim načinom mišljenja se očitno izogibaš odgovornostim svojega dela, mečeš slabo luč na naš poklic, in če ne upoštervaš navodil ravnatelja (če reče, da bo tako, mora biti tako-on je šef), potem se upam, da kar fajn bojiš za svojo službo, PA potem daj možnost tistim, ki bodo z veseljem upoštevali ravnateljeva navodila. Pa letna priprava mora vsebovati kriterije, poglej v pravilnik-ali pa si nepismena. S tem, pa da na kontrolno ne daš točkovnika, pa prikrivaš dejstva. Si skrajno neodgovorna, v mojih očeh, kaj šele v starševih, učenčevih.. Učenci in starši imajo radi črno na belem in jih tako tudi dam. Ker nimam kaj skrivat.

Aja, pa še tista tvoja bolana pripomba z inšpektorjem, MA NE ME FOPAT!!!!!!! Lahko zahteva od tebe, kar mu paše!!!!!!!!!!!

No, pa nimaš prav v čisto nobeni točki. Za delovno mesto se niti malo ne bojim in tudi delo opravljam skrajno odgovorno do sebe in do drugih. Na moje delo nikoli niso letele pripombe nikogar. Tvoje mišljenje, da lahko ravnatelj zahteva kar mu paše in prav tako inšpektor, pa razkrivajo žalostno resnico današnje slovenske prosvete. In me več niti malo ne čudi, da lahko z nami manipulirajo prav vsi, od ravnateljev do ministrstva in celo staršev. Ker vi boste svojo hrbtenico upognili pred vsakim, ne glede na to, kaj bo zahteval. Žalostno.

Glede letne priprave: o kriterijih ni nobenega govora:

3. Dokumentacija o delu strokovnih delavcev |
+—–+———————+—————————+——–+———–+
|3.1. |letna priprava |letna razporeditev ciljev, |ne |do konca |
| |strokovnega delavca |standardov ter vsebine | |šolskega |
| | |vzgojno-izobraževalnega in | |leta |
| | |drugega strokovnega dela | | |
+—–+———————+—————————+——–+———–+
|3.2. |sprotna priprava na |metodična in vsebinska |ne |do konca |
| |vzgojno- |priprava na vzgojno- | |šolskega |
| |izobraževalno delo |izobraževalno delo | |leta |
+—————————————————————————-+

Torej pri letni pripravi: letna razporeditev ciljev, standardov ter vsebine vzgojno-izobraževalnega in drugega strokovnega dela (kar niso kriteriji, upam da to veš).

Ana, s takim razmišljanjem bomo učitelji kmalu res trop ovac, saj se bo lahko čisto vsak, ki bo imel pet minut časa, vtikal v naše delo in strokovno presojo ter spreminjal pravila igre, mi pa se bomo temu slepo pokoravali.
Pravilniki so za to, da jih upoštevamo in se po njih ravnamo tako učitelji kot tudi ravnatelji in razni inšpektorji. In na pravilnike je potrebno opozoriti tudi nadrejene, če od nas zahtevajo nekaj, za kar ni nobene podlage.
Inšpektor res lahko zahteva kar mu paše, drugo pa je, ali me lahko kaznuje za nekaj, kar ni določeno v nobenem pravilniku.

http://zavod.zrsss.si/pdf/NAR_Pregled_dokumentacije_os.pdf
citiram:
3. DOKUMENTACIJA O DELU STROKOVNIH DELAVCEV
3.1. LETNA PRIPRAVA STROKOVNEGA DELAVCA
Vsebuje letno razporeditev ciljev, standardov ter vsebine vzgojno-izobraževalnega in drugega strokovnega dela.
Oblika ni predpisana, dokument šola hrani do konca šolskega leta.
3.2. SPROTNA PRIPRAVA NA VZGOJNO-IZOBRAŽEVALNO DELO
Vsebuje metodično in vsebinsko pripravo na vzgojno-izobraževalno delo.
Oblika ni predpisana, dokument šola hrani do konca šolskega leta.

In da ne bo pomote: Jaz v teste vedno vključim točkovnik in tudi pri vsaki nalogi je jasno napisano, koliko točk je vredna.
Ampak to je moja odločitev in tega ne počnem zato, ker bi mislila, da moram in to sem pojasnila tudi staršem, ko so se pritoževali nad tem, da druga učiteljica točkovnika ne vključuje v teste.

Kje piše, da mora biti kriterij v letni pripravi? Prvič slišim. Strinjam se z BV, da tega ni treba, govorim za OŠ. Morajo pa biti kriteriji javni (5. člen ) Govorim o kriterijih kot jih razumem jaz (sem zapisala že zgoraj).

Dokumentacija o delu strokovnih delavcev, vir: : letna priprava mora vsebovati letno razporeditev ciljev, standardov ter vsebine vzgojno-izobraževalnega in drugega strokovnega dela, sprotna priprava pa mora vsebovati metodično in vsebinsko pripravo na vzgojno-izobraževalno delo.

Oblika za nobeno od priprav ni predpisana.

Inšpektor lahko zahteva le tisto kar je v skladu z zakoni in pravilniki. In zanimivo v Pravilniku o dokumentaciji v devetletni osnovni šoli nikjer ni kriterijev in točkovnikov.

Ravnatelj gotovo lahko zahteva nekatere zadeve, vendar mora tudi on delovati skladno z zakoni. O nekaterih zadevah lahko le svetuje.

Na internetu se žal izgubi vse kar sodi h glasu, ne moremo opazovati mimike in gibov “sogovorca” zato upam, da med nami ni vse tako hudo kot je videti. Menim, da tudi če se o zadevah ne strinjamo, lahko o tem kulturno debatiramo, utemeljujemo s konkretnimi zgledi, da so zadeve bolj jasne …

🙂

BV in Hrček, vidim, da sta bili tudi vedve aktivni a čas ko sem “klofala” svoje sporočilo.

🙂

5. člen Pravilnika o preverjanju in ocenjevanju znanja ter napredovanju učencev v 9-letni OŠ govori o javnosti ocenjevanja, tudi pisnega. Le ta pa se zagotovi pri pisnih izdelkih s točkovanjem posameznih nalog in točkovnim ali procentnim kriterijem na nalogi.
In ko pride inšpekcija, ne bo dala nikomur možnosti razlagati, kaj je kdo s čim mislil in kaj ne ipd. Še videli jih ne boste.

lep vikend

Še to. Točkovnik in kriteriji ocenjevanja niso ista stvar. Kriteriji ocenjevanja so del letne priprave na pouk za posamezen predmet in so v veliko oporo predvsem pri ustnem ocenjevanju in pripravi pisnih nalog. Pisne naloge pa imajo vsaka svoj “kriterij”, kot radi rečemo, a je to le točkovnik.

Lena, nimaš prav. Nikjer ni govora o točkovniku. In točkovnik NI enako kot kriterij. Mislim, da bi bilo pametno, da nehamo mešati točkovnike, kriterije in standarde, saj to ni eno in isto.

http://www.sviz.si/files/predpisi/pravilnik-poznuos.pdf

citiram:
5. člen
(javnost ocenjevanja in obveščanje)
Pri ocenjevanju znanja učencev mora biti zagotovljena javnost ocenjevanja, ki se zagotavlja zlasti:
– s predstavitvijo ciljev in standardov znanja, opredeljenih v učnem načrtu, za posamezno
ocenjevalno obdobje,
– s predstavitvijo kriterijev ocenjevanja,
– z določitvijo načina in rokov ocenjevanja,
– z ocenjevanjem pred učenci oddelka ali učne skupine,
– s sprotnim obveščanjem učencev in staršev o doseženih rezultatih pri ocenjevanju,
– tako, da se učencem in staršem omogoči vpogled v ocenjene pisne in druge izdelke.

Na, pa si me prehitela, Leny. Za minuto 🙂

lahko noč in lepe sanje.

In to je za srednješolske pravilnike tudi zapisano. Za OŠ pa ni. Javnost ocenjevanja se zagotavlja s sprotnim obveščanjem učencev in staršev o rezultatih doseženih pri ocenjevanju in z ocenjevanje po vnaprej znanih kriterijih.

Kot je povedala Hrček in druge, nikjer ni zapisano, da mora biti točkovnik objavljen na sami kontrolni nalogi ali da mora biti sploh kje napisan in razložen (ne gre namreč za kriterije ocenjevanja). Jaz točke pri posamezni nalogi napišem, ker pa se mi je enkrat zgodilo, da sem se uštela in sem dala v test pretežko nalogo s preveč točkami, ne napišem točkovnika, saj lahko v tem primeru tako nalogo enostavno črtam in prilagodim točkovnik. Sicer se mi je zgodilo samo enkrat, ampak nikoli ne veš. In to, kot tudi to, da imam take sprotne priprave, kot jih imam in so mi take v najboljšo pomoč, lahko kadarkoli razložim vsakemu ravnatelju in inšpektorju. Ker moja strokovnost je samo moja in ker se drugi ljudje v moje delo ne bodo vtikali, če nimajo zakonskih osnov za to. Pa če je to ravnatelj ali pa inšpektor, me prav malo briga.

NO, kako naj se torej grem pritoževat, če ste že tu učitelji tako različnih mnenj in nimam razjasnjenih pojmov glede tega kaj je kriterij in točkovnik in ne vem kaj še… Učiteljica in ravnatelj bosta nekaj iz pravilnika povedala in jaz bom izvisela…..
Pa sem spet na istem in bom tiho…

New Report

Close