točkovanje pri poklicni maturi
Zivjo!
No, do sedaj je vedno bila razpredelnica po kateri si si izracunal koliko tock imas. To obstaja na internetu in tudi za letos bi moralo. Sicer pa vzames splosni uspeh 3.,4. letnika in pa poklicna matura-vsak predmet posebej. Poskusi si izracunati. Najprej pa seveda poisci razpredelnico.
Lp, Chila
Živjo,
mene pa zanima kako je s točkovanjem na poklicni maturi…
Namreč imam dilemo ker ne vem če jaz npr. pišem slovenščino (ki ima 1. in 2. polo pri pisnem izpitu in seveda ustni izpit).
Če želim uspešno opraviti maturo s pozitivno oceno- a moram pri 1. poli imeti 50 % in pri 2. poli 50 % ali je tako da se točke obeh pol pri pisnem delu izpita seštejejo in na podlagi mej določi pozitivno oceno?
za Kati*
Točke različnih pol se ne seštevajo, če poli nimata isto število možnih točk in enako vrednost pole pri maturi.
Bom dala primera, ker ne vem kako je v tvojem primeru.
Npr. Kriterij pol glede na maturo
1 – pola je vredna 50 točk, ampak 50% celotne mature slo (1 točka pole je 1% mature)
2 – pola je vredna 120 točk, ampak 30% celotne mature slo (1 točka pole je 0,25% mature)
3 – ustna je vredne 20 točk in s tem tudi 20% celotne matur (1 točka pole je 1% mature)
če je pogoj za pozitivno maturo 50%:
-> moraš ali vse imeti nad 50% znotraj posamezne pole
-> ali pa si predstavljati, matura je vredna 100% – torej dosečene procente posameznih pol sešteješ in more biti rezultat nad 50% (npr. glej računanje spodaj po podatkih iz kriterija zgoraj)
Računanje
– pri prvi poli si dosegla 30 točk od 50ih – imaš 30% mature
– pri drugi poli si dosegla 20 točk od 120ih – imaš 5% mature
– pri ustnem si dosegla 15 točk od 20ih – imaš 15% mature
= skupni seštevek procentov ti da ravno 50% mature (pozitivno), ki jih dobiš neglede na to, da si 2. polo pogrnila, saj si imela vrednost drugih pol takšno, da ti je “pokrpalo” izgubljeno
Upam, da je dokaj razumljivo 🙂
Hvala za odgovor…:))
Vidim da je potem samo fora v preračunavanju točk?
sama sem imela 2 poli, ena je imela 20 možnih točk in druga 30, skupaj 50 točk + 50 točk potem še ustni del.
Kakšen bi bil potem moj dosežek pri pisnem delu če bo pri prvi poli dosegla 12 točk in pri 2. poli 15 točk? Bi to že bilo pozitivno ali ne? Sploh lahko preračunam če še nimam znanih točk za ustni del izpita ali je to za zdaj nemogoče?
Če prav razumem je sestavljeno 1.pola (20 točk) + 2.pola (30 točk) + 3.pola (50 točk). Torej je tudi 1.pola vredna 20%, 2.pola 30% in 3.pola 50% maturitetne ocene?
(oprosti za mojo radovednost, ustni je polovico mature?)
Če to drži, torej je ta predmet sestavljen po polah sodeč iz 100 enakovrednih točk (ni preračunavanja). lahko samo predvidevaš. Pozanimati se moraš, koliko procentov je potrebnih za pozitivno (najverjetneje to najdeš na spletni strani rica).
S temi točkami (12+15) bi imela 27 točk oziroma 27% maturitetne ocene, rabiš še toliko točk oz. procentov, da boš presegla mejo za pozitivno 😉 (očitno bi v primeru/predvidevanju zgoraj omenjenih točk rabila še vsaj 23 točk oz. procentov, da bi imela vsaj 50 točk oz. procentov) Samo iz pisnih ne bi imela točk/procentov za pozitivno.
Pozanimaj se tudi za pogojno oceno. Pogojna ocena je, ko imaš premalo procentov za pozitivno, a dosegaš mejo za pogojno. Samo da te opozorim, pri pogojni moraš zagotoviti določene kriterije (vsaj 2 predmeta oceno 3 ali več je pogoj pri strokovni maturi, pri poklicni ne bi vedela).
Pri meni je tako:
pisni del:
1. pola 20 možnih točk
2. pola 30 možnih točk
skupaj možnih 50 točk
Delež v oceni: 50 točk ali 50 %
in ustni del:
50 možnih točk
Delež v oceni: 50 točk ali 50 %
Za pozitivno kolikor vem naj bi bilo 50% nisem pa prepričana…Ne vem kaj pomeni teh 50% (a to pomeni 50% pri vsaki poli za pozitivno al to pomeni 50% obe poli skupaj al to pomeni 50% celoten predmet še z ustnim delom)
Potem bi vseeno dosegla toliko procentov, če bi dosegla 27 točk pri pisnem delu izpita?Sej je samo predvidevanje ampak vseeno.:)
A je to potem tako da se pisni in ustni del izpita sešteje in pretvori v procente? Ker ne vem kako je potem s tem točkovanjem, moram imeti pri pisnem delu 50 % pri vsaki poli ali da mora bit celotni pisni izpit 50%…Tole točkovanje mi ni čist jasno no…In ne vem kako potem naredijo če je še ustni izpit…
Upam da sem vsaj malo razumljivo napisala… 🙂
Evo spet jaz…in mislim,upam da sem pogruntala… 🙂
V mojem primeru je 50% pisni in 50% ustni skupaj 100%.
Če jaz recmo dosežem 27 točk na pisnem delu je to 27% ane?
Potem prištejejo še ustni del izpita in moram tam dosežt še vsaj toliko točk torej je to še + 27%. Potem je verjetno na podlagi mej, ki jih določi ric določena ocena (bi bila verjetno 2).
Je potem tisti pogoj 50% mišljen kot 50% moram dosežt da pozitivno opravim maturo in ne 50% pisnega dela mature?Ker potem mi ne bi bilo logično da moram pri pisnem delu dosežt vse točke da imam pozitivni pisni del mature…
Razmišljam prav? 🙂
Ja, razmišljaš prav 😉
Eni procenti so za celotno maturitetno oceno, kakor pri testi, da če maš nad toliko %, te maš takšno oceno, drugače drugačno. Kriteriji so na ricu. Po teh kriterijih imaš nato ocenjeno maturo (padec/2/3/4/5, v primeru višjih nivojev na strokovni maturi tudi ocene 6/7/8).
Matura pa je vedno sestavljena iz večih delov (več pol, ustni), ki prispeva svoj delež, npr. 30% prva pola + 20% druga pola + 50% ustni (kakor je v tvojem primeru), da dobiš celoto, ki je vedno 100%.
Kakor sem ti že v prvem postu lepo razložila, se potem to preračunava (v tvojem primeru ne, saj je pri vsaki poli 1 točka 1% mature, saj imate vrednost točk pole enaku vrednosti te pole na maturi npr. 50 točk je tudi 50%, torej 100 točk je 100%).
Procente mature (za ocenitev) si lahko računaš na ta način, ki sem ti ga v prejšnjih postih že navedla (meni osebno lažji), lahko pa tudi z procentnim računom. Ravno s tem načinom se predpostavi pogoj, da če imaš vsako polo posebaj nad 50% je tudi za ocenjevanje mature doseženih 50%, torej za pozitivno.
To kar ti ni logično pa je del procentnega računanja.
Npr., če narediš 1.polo 25 točk od 50 možnih točk te pole
-> če gledaš samo to polo
50 točk…..100%
25 točk……x%
če to preračunaš, si to polo naredila 50% (mišlena je samo ta pola!!!, in če vsako polo posebaj narediš več kot 50%, je logično, da si tudi maturo naredila več kot 50% po določenem računanju)
-> Če gledaš to polo s primerjavo mature
100 točk….100%
25 točk……x%
če to preračunaš, si s točkami te pole že dosegla 25% mature (rabiš še procente iz drugih pol/ustnega, da boš imela za pozitvno).
*Torej, če bi naredila s 100% prvo polo (50 točk od 50ih), bi imela glede na to, da je ta pola vredna 50% mature, vseh 50% za oceno mature in bi avtomatsko imela pozitivno maturo.
Takšen rezultat, da narediš polo s 100% (imaš res čisto vse prav) in si zagotoviš že takoj pozitivno, je pa zelo redek pojav (ta dijak že ni povprečen 😀 ), zato imamo več pol s katerimi kombiniramo in nam nanese, kar nam pač nanese – oceno mislim :).
*Ti povem še en primer, da se razblinijo zadnji dvomi. Pri strokovni maturi je pri slo je 1.pola (esej) vredna 50% celotne mature. Pred leti so pri neki maturantki med pisanjem mature našli “švingelce” (oz. plonkce), zato je bil ta del mature ocenjenih z 0 točk od 50ih. 100% celotne mature – 50% zaradi prve pole, borila se je še če za potencialnih 50%. Potakem bi morala vse ostalo (teoretični in ustni del) narediti 100% (stoprocentno), da bi si zagotovila 50% celotne mature, ki je bilo potrebnih za pozitvno.
Potem mislm da je kar tako, da mora bit celoten predmet nad 50% za pozitivno maturo…upam no ker drugače bi potem jaz pisni del padla?
Če pa gledam za celotno maturo je pa vse odvisno kako dobro sem naredila ustni del…
Ker če bi potem bil pogoj da moram pri vsaki poli dosežt 50 % bi naredila maturo?
Pač 20 točk (kolikor je možnih za 1. polo)polovica je potem 10 (če bi jih dosegla 12) bi imela pozitivno ane? In potem druga pola (če je možnih 30 je polovica 15 točk, bi pa verjetno glih ujela).
A še obsataja upanje, da se mi izide al padem v katerem koli primeru če je točkovanje pol drugačno? 🙂 Padem če je pogoj da mora bit vsaka pola 50%, če pa je celotna matura 50% pa naredim, seveda na podlagi ustnega izpita? 🙂
Preberi si še enkrat vse moje poste, prosim.
tvoje vprašanje:
Ker če bi potem bil pogoj da moram pri vsaki poli dosežt 50 % bi naredila maturo?
ti kopiram:
če je pogoj za pozitivno maturo 50%:
-> moraš ali vse imeti nad 50% znotraj posamezne pole
-> ali pa si predstavljati, matura je vredna 100% – torej dosežene procente posameznih pol sešteješ in more biti rezultat nad 50%
tvoje vprašanje:
Padem če je pogoj da mora bit vsaka pola 50%, če pa je celotna matura 50% pa naredim, seveda na podlagi ustnega izpita?
odgovor:
Da moraš imeti vse pole nad 50% ni pogoj, da bi z “negativno” polo padel celotno maturo. V takem primeru moraš imeti pač ostale dele mature toliko boljše, da ti “zakrpajo” to izgubo.
Npr. v tvojem primeru, če gledamo na točke predvidevanja
-> glede na oba pisna dela (po predvidevanju) bi imela 27 točk oz. %
-> če je pogoj za pozitvno maturo 50%
-> rabiš še vsaj 23 točk oz. %, da imaš izpolnjen pogoj za pozitivno maturo, čeprav bi bil ustni negativen
Torej če gledame iz vidika pozitivnost in negativnost pol
-> npr če imaš pisni del 30/50 in ustni 20/50 imaš za maturo 50/100 oz 50% (pozitivno)
-> npr če imaš pisni del 27/50 in ustni 13/50 imaš za maturo 40/100 oz 40% (negativno)
-> npr če imaš pisni del 30/50 in ustni 30/50 imaš za maturo 60/100 oz 60% (pozitivno)
**Ne mešaj procentov mature in procentov znotraj pol/ustnega!
Npr., če si ustnega naredila s 20 točkami od 50ih možnih
-> je to pri procentih znotraj pole 40%
-> je to pri procentih za oceno mature 20%
– kar sem ti razlagala je da moraš seštevat točke posameznih pol in jih imeti 50/100ih točk
– velja pa tudi pravilo, da če si naredila vse pole pozitivno oz nad 50% znotraj pole si avtomatsko naredila, kar je povsem logično, ker si morala po takem izbrati 10+15+25=50/100
Svetujem ti, da se s temi točkami in tem ne sekiraš več. Odpisala si, oni ti bodo ocenili po teh postopkih, ki sem ti jih opisala (in so splošno znani). Če si se učila, boš pomojem imela za pozitivno, drugače na žalost… Če imaš že splošno kjub učenju velike težave, bi morala spraviti vsaj za pogojno (v tvojem prieru vsaj 40% mature, pogoj da si druge predmete dobro odpisala).
Kati*,
pri poklicni maturi se enostavno sešteje vse točke, ki si jih nabrala in nihče ne gleda posebej, ali si več dobila pri ustnem ali pri pisnem. Teoretično gledano bi naredila tudi, če pri pisnem delu ne bi zbrala niti ene točke, pri ustnem pa vseh 50.
Kriteriji za slovenščino in 3. predmet še niso določeni, ker se naredijo na nacionalnem nivoju.
Pri strokovnih predmetih (2. in 4. predmet) pa je nek okvirni kriterij že v naprej znan, vendar se lahko glede na uspešnost dijakov pri maturi tudi spremeni. Običajno se zniža, zvišal dvomim da bi se kdaj.