Najdi forum

Točke in zobni aparat

Pozdravljeni,

Hčerka (10l) ima sprednje spodnje zobe precej ‘nametane’. Enki se prekrivata, zaradi cesar je otezeno umivanje jn veckrat pride do krvavitve (uporablja nitko, ozko scetko, a vseeno ne scisti vsega). Tudi dvojke in trojke rastejo ‘po svoje’.

Nadomestna zobozdravnica nam je priporocila, da ji cim prej priskbimo aparat, njen izbrani zobozdravnik pa pravi, da ne dosega dovolj tock, zato ji zdravljenje ne pripada. Mene pa zanima kako to tockovanje sploh poteka (tabelo sem videla, a kako doloci koliko tock prinese posamezna tezava)?

Naj omenim se, da ima hcerka stalno odprta usta. Diha torej cez usta. Zdi se mi, da jih ne zna pravilno zapreti.

Za kakrsenkoli odgovor, se vam najlepse zahbaljujem.

Spoštovani,

objektivno vrednotenje stopnje ortodontske nepravilnosti se poda v obliki števila točk. Samo točkovanje je proces, ki zahteva strokovno znanje in ga na tem mestu ni mogoče opisati. Po trenutno veljavnih pravilih ZZZS 16 točk ali več zadošča za uvrstitev nepravilnosti v tisto težavnostno stopnjo, kjer je ortodontsko zdravljenje krito s strani zavarovalnice, če so seveda ob tem zagotovljeni tudi drugi potrebni pogoji, kot so opravljen prvi ortodontski pregled pred dopolnjenim 16. letom starosti, zdrava zobna in obzobna tkiva, brezhibna ustna higiena in sposobnost otroka/mladostnika za sodelovanje pri ortodontski obravnavi. Naj glede na vaš zapis navedem še nekaj dejstev. Zdravljenje ortodontskih nepravilnosti, ki imajo zgolj estetsko noto, ni krito s strani ZZZS. Drža odprtih ust je razvada, ki jo je dobro čim prej odpraviti. Ortodontski aparat tovrstne razvade ne odpravi. Odpraviti jo je mogoče z ustreznimi vajami, s katerimi vas lahko seznani zobozdravnik, in veliko mero vztrajnosti. Praviloma je odprava tovrstnih razvad tudi prva stopnja ortodontskega zdravljenja. Če je vzrok drže odprtih ust dejansko onemogočeno dihanje na nos, je potrebno ta problem reševati s pomočjo specialista ORL. Lep pozdrav!

****************************************** Stanka Herman, dr. dent. med. spec. za čeljustno in zobno ortopedijo http://www.ortodont.info/

New Report

Close