Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Pediatrija Pediatrija Tobrex-kapljice za oči

Tobrex-kapljice za oči

Danes nam je zdravnica predpisala Tobrex kapljice. Zanima me kdaj naj bi se stanje izboljšalo? Hčerki sem do zdaj dala 4x po dve kapljici v vsako oko.
Očesi sta še vedno rdeči, mogoče še malo bolj kot zjutraj. A naj jo jutri peljem do zdravnika še enkrat, če se stanje ne bo izboljšalo? Najlepša hvala za odgovor.

Pozdravljeni, Tinka-m,
če gre za bakterijsko vnetje očesnih veznic, potem bo kmalu bolje, nobeno zdravilo pa ne more učinkovati tako hitro. Kapljice lahko dajete tudi na 4 ure.

Lp (še vedno) Tanč; Pediater je odvetnik otroka. Vedno se vpraša: "Ali je to in to za otroka dobro?" ne glede na interese, mnenja, prepričanja drugih.Everything will be OK in the end. If it`s not OK, it´s not the end yet. In seveda: UPORABLJAJTE ISKALNIK!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ISKALNIK JE ZAKON!!!

Nam je pediatrinja, ko je naša mala punčka imela 6. mesecev predpisala kapljice Tobrex zaradi blagega vnetja oči. In kaj se je zgodilo ? Preden smo naši punčki začeli dajati kapljice Tobrex je imela le rahlo rdeče oči, vsakič, ko smo ji dali kapljice so njene oči postajale vse bolj rdeče, jo pekle, ščemele ….. tako, da smo sredi noči odhiteli k dežurni pediatrinji. Ta nam je rekla, da takoj prenehamo s kapljicami Tobrex, naj ji oči čim več spiramo s fiziološko raztopino in nam predpisala druge kapljice i ! Očitno je naša mala pupa alergična na kapljice Tobrex, sicer je zelo zdravo dekletce brez kakršnihkoli alergij !!!

No, Tinka m tale mail nisem napisala zato, da bi te prestrašila, ampak sem ti želela le opisati našo izkušnjo s kapljicami Tobrex !

Srečno in lp,

nika2005

Kot na vsako zdravilo, je seveda tudi na Tobrex možna alergija.
Vendar tega v enem dnevu ni možno ugotoviti. Če je po zdravljenju slabše, potem je potrebno seveda na ponovni pregled.

Lp (še vedno) Tanč; Pediater je odvetnik otroka. Vedno se vpraša: "Ali je to in to za otroka dobro?" ne glede na interese, mnenja, prepričanja drugih.Everything will be OK in the end. If it`s not OK, it´s not the end yet. In seveda: UPORABLJAJTE ISKALNIK!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ISKALNIK JE ZAKON!!!

Nika 2005 hvala za mnenje. Sama sem skeptična predvsem za to, ker je pri starejši hčerki Bivacyin res takoj učinkoval in je po nekaj kapljicah že bilo vidno izboljšanje. Mlajši hčerki je včeraj zdravnica predpisala te, ker ni imela gnojnega izcedka. In je rekla, da je po vsej verjetnosti bakterijsko vnetje. Danes kakšnega izboljšanja še ni videti, slabše pa tudi ni. Tako, da kapljice dajemo naprej.Je pa imela zjutraj malo gnojnega izcedka rumene barve,katerega sva odstranile s fiziološko.
Ga. Tanč, a mi lahko poveste, kdaj naj bi bilo boljše. Po dveh, štirih dneh…?

Tobrex so sedaj prva izbira pri bakterijskih vnetjih oči.
Če otrok nima izcedka, potem je možno, da je povzročitelj virusni, pri tem pa Tobrex ne bo pomagal.
Običajno vidimo izboljšanje po dnevu ali dveh, če izboljšanja ni, se vprašamo, ali je bil povzročitelj res bakterijski (torej: če otrok ob tem močno smrka, kašlja, potem gredo vnete oči v sklop viroze, enako velja pri prehladnih znakih in driski-tudi tu so lahko vnete oči spremljevalni znak viroze).

Tudi mi se borimo z vnetimi očmi. Zanima pa me, ali je normalno, da se to vnetje tako pogosto pojavlja. Mi smo imeli kapljice tobrex začetek oktobra, potem začetek novembra in sedaj spet. Ali lahko kapljice kako poškodujejo oko oz. s čim bi to lahko preprečila. Ima pa prvo zatečene veke, potem pa še hud gnojni izcedek. Hvala

KOliko pa je otrok star?

Sin je star 20 mesecev.

Ponavljanje vnetja pri 20 mesečniku v roku meseca in pol, je lahko prebolevanje ene in iste bolezni (najpogosteje adenoviroze), če je bil tudi prehlajen, kašljal, imel pordeli obe očesi.
Če pa je vnetje vedno brez prehladnih znakov, začne na enem očesu z gnojnim izcedkom, je verjetneje bakterijsko vnetje, ki ga zdravimo z antibiotičnimi mazili. Večja nevarnost za oo je, če gnojno vnetje ne zdravimo, kot pa če ga večkrat zdravimo z antibiotičnimi pripravki.
Če bi se tako vnetje ponovilo še 1x ali 2x, bi svetovala rpegled pri očesnem zdravniku, da se ugotovi zvrok ponavljanj.

Sin je imel res rahlo povišano temperaturo in hudo drisko – mogoče je bila res adenoviroza.

Hvala za vaš hiter odgovor in pomoč.

Ja, to bo to. Dejansko se tako oko pozdravi samo od sebe, s čiščenjem s fiziološko in le v primeru, da iz očesa teče zelen gnoj predpostavljamo, da je prišlo do bakterijske okužbe-v tem primeru je Tobrex potreben.

Pozdravljeni,

da se še jaz pridružim, moj 3 tedne star fantek sedaj že 1 teden dobiva Tobrex kapljice,vendar se stanje ni kaj bistveno izboljšalo, ima (glede na prebbrane odgovore) po moje bakterijsko vnetje levega učka.V porodnišnici je dobival 3 dni kapljice Bivacin in je bilo bolje,sedaj po enem tednu pa se stanje s temi TZobrex ne izboljšuje..Bi moralo sedaj biti stanje že boljše? Bi bilo smiselno predpisati kakšno drugo zdravilo – kapljice Bivacin ali pa mazilo. Ima morda vnete solzevode? Kaj bi mi svetovali?

Hvala in lep pozdrav.

Pri novorojenčku gre običajno rpi takih vnetjih za dve stvari. Ali za okužbo s klamidijo v porodnem kanalu (v tem primeru ne bo pomagal ne Tobrex ne drugo običajno zdravilo, potrebno je narediti bris in zdraviti z drugimi antibiotičnimi kapljicami) ali pa gre za prirojeno zoženje solznih kanalov, kar je najpogosteje.
Zoženje solznih kanalov se z rastjo največkrat popravi samo, v tem času pa večkrat dnevno čistimo oko s fiziološko raztopino in masiramo notranji spodnji očesni kotiček, da iztisnemo gnojček in širimo kanal. Ob izcedku pa antibitoične kapljice 4-6x dnevno.

Pozdravljeni,

2-letnemu sinu od petka dajemo Tobrex kapljice, ker je imel gnojni izcedek iz oči. Stanje je bilo že v soboto bistveno boljše – brez izcedka, tako da je šel danes spet v vrtec. Pediater je predpisal dajanje kapljic 4krat dnevno po dve kapljici v vsako oko, 7 polnih dni. Ker je v vrtcu, mu jih ne morem dajati 4krat, ampak samo 3krat na dan (zjutraj, po vrtcu in pred spanjem). Ali bo zadostovalo 7 dni ali bi morali podaljšati obdobje dajanja kaplijic?

Hvala in lep pozdrav.

Bo zadostovalo. V vrtec gre lahko, ko je popolnoma brez izcedka in pordelih očesnih veznic.

Spoštovana,

Imam 3 meseca staro hči. Prejšnji teden je imela levo učko pordelo, prav tako je dobila rahel zelen izcedek. Po treh dneh čiščenja s fiziološko razstopino se je stanje umirilo. Ta ponedeljek pa se ji je začela solziti desna učka. Bila je rahlo pordela, ter z zelenim izcedkom. V torek popoldne je bilo tega zelenega izcedka ogromno, v sredo pa se je začelo stanje izboljševati. Poklicala sem k pediatrinji, vendar mi je sestra rekla, da je stanje grozno (polno viroz, grip,….) in da naj še poskušam čistit s fiziolosko in s svojim mlekom, ce do ponedeljka ne bo bolje, pa naj prideva se pokazat. Stanje sicer je boljše, učke nima več pordele, se ji pa še vedno solzi, prav tako ji obrišem na cca 2 uri po malo zelenega izcedka.
Ker se to že vleče 4 dni in ne bi rada čakala do ponedeljka me zanima koliko Tobrex kapljic dnevno ji moram dati v oko – namreč med zdravili sem “našla” zapakirane kapljice tobrex še od starejšega otroka (takrat, ko je imel vnete oču je bilo dovolj mazilo in kapljice takrat nisem odpirala). Ali se kapljice tobrex lahko že uporabljajo pri 3-mesečnem otroku? Koliko dni bi jih morala jemati in kakšno količino?
Naj povem še, da hči ni prehlajena, nima vročine, je normalno živahna le zadnji teden ima vcasih sluzasto-zelenkasto blato, dvakrat je imela tudi rdeče nitke (zato sem sedaj po navodilu pediatrinje že teden dni na dieti brez mleka).

Najlepša hvala za odgovor!

Želim vam vse lepo.

Lep pozdrav,
Nikolina

Spoštovana,

Prejšnji objavi sem pozabila dodati še vprašanje – imam tobrex 3mg/ml. V navodilih piše, da niso primerne za otroke mlajše od enega leta. Torej ji te ne smem dati, glede nato da je stara 3 mesece? Obstajajo tobrex kapljice za dojenčke posebaj?

Hvala za odgovor.

Lp,
Nikolina

Glede na odsotnost prehladnih znakov, gre morda za prirojeno prehodno zoženje solzevodov in ob tem solzenje ter občasno gostejši izcedek. Stanje se ponavlja in z rastjo otroka izzveni. Če ne gre za gost, zeleno rjav izcedek, zlepljene oči, svetujemo samo izpiranje (v nasprotnem boste do prvega leta zagotovo brez ptorebe vsak mesec dajali antibiotične kapljice ali mazilo).
Tobre kapljice so samo v eni obliki in jih uporabljamo tudi za mlajše otroke (ob ustrezni indikaciji), saj pravzaprav drugih tudi ni.

Hvala za odgovor in hvala ker nam vedno pomagate.
Zlepljenih oči (da jih ne bi mogla odpreti) ni imela, je pa imela zelen izcedek kar obilen – želela sem pripeti sliko, vendar jo žal ne morem. Včeraj sem ji začela dajati kapljice (1 kapljico na 4 ure – ali je to vredu??

Danes je izcedka precej manj, le malo je še zelen, ima pa malo rdečo zgornjo veko – tam kjer je pregib. Ali jo peljem v ponedeljek na pregled, če rdečina ne bi izginila? Ali je 1 kapljica na 4 ure ustrezna?

Hvala za odgovore.

Lep preostanek večera.

New Report

Close