tobak za zvijanje
lepo pozdrav
stara sem 23 let in kadim že slabih deset let…hm,ja no dolgo…zgodaj smo začeli za kar mi je zdaj tako zelo žal.
zelo rada bi nehala pa nekako še ne zberem dovolj volje pa morda tudi želja še ni tako močna,čeprav se še predobro zavedam da bo treba nehat.
kakorkoli,rada bi vprašala če je tobak za zvijanje kej bolj zdrav(morda v smislu manj kemijskih spojin?)?ker zdej sm se namenila tobak zvijat…
čeprav se pa lahko pohvalim ,da sem vendarle zmanjšala količino pokajenega na dan.
hvala lepa za odgovor
Spoštovana!
Žal Vas moram razočarati – tobak za zvijanje ni nič boljši od tistega v cigaretah. Tudi v tega se dodajajo aditivi za večje izločanje nikotina, ob tem pa je količina strupenih snovi povsem enaka kot običajna cigareta.
Torej zberite pogum, se odločite in uspelo Vam bo!
Sam si zvijam tobak že kašni dve leti. Korist imam predvsem iz finančnega vidika, kjer zapravim sigurno dvakrat manj kot če bi kadil navadne cigarete. Prav tako je razlika v kajenju velika, po navadnih cigaretih me vse nekej gifta, tobak pa semi zdi da je bolj ekološko prijazen. Tukaj sm dons tut zato, ker bi rad prenehal, ampak vedno znova ne uspe in ne uspe. pred mesecem in pol sem uspel prenehat za dva tedna s pomočjo nicorette obližev 10 mg, ko pa je zmanjkalo denarja za nove obliže sem bil brez in želja se je na nesrečo spet pojavila. Kaj nej rečem, enkrat upam da mi bo uspelo, probati nameravam z večjo fizično aktivnostjo in zmanjševanjem. Trenutno skadim dnevno nekje 15 do 20 cigaret in se mi dogaja da me dostkrat dost gifta, kašljam in draži me v požiralniku. Želel bi prenehat, tako kot vrjetno vsi ampak ne uspe in ne uspe. kadim 4 leta, star pa sem 23 let.
Spoštovani!
Prepričan sem, da vam bo enkrat uspelo in verjetno zelo kmalu, saj ste se takorekoč že odločili. In tudi načrt ste naredili kako: telesna aktivnost, zmanjševanje. Menim sicer, da je bolje kot zmanjševanje, da prenehate takoj. Tudi izkušnja s prenehanjem, ki jo že imate, govori enako. Splačalo se vam bo, tako finančno kot seveda pri zdravju. Torej, predvsem ne mislite, da ne zmorete. Zagotovo bo šlo, odločite se dokončno, začnite z redno telesno aktivnostjo, odstranite vse, kar vas spominja na tobak iz svoje okolice: vžigalnike, pepelnike, papir za zvijanje tobaka in predvsem seveda tobak. Le pogum, veliko nas je na tem forumu, ki držimo pesti za Vas.
Pri elektronski cigareti so mnenja strokovnjakov (WHO in drugih) zelo previdna. Vsekakor ni primerna za pomoč pri odvajanju od nikotina. V to sem trdno prepričan in na tem stojijo tudi drugi strokovnjaki. Še vedno vsebuje nikotin, ki ga je težko odmerjati. Ob tem se še delajo analize in možni vplivi na zdravje samega aerosola, ki se sprošča pri njeni uporabi. Seveda so zelo agresivni različni ponudniki in prisegajo, da so povsem varne. Ker pa vedno stojimo na t.i. varnostnem principu, da dokler ni povsem dokazana varnost nekega izdelka z neodvisnimi raziskavami, tega ne moremo priporočati za uporabo. In tako je tudi z elektronsko cigareto!
Seveda se da. Potrebuješ miselni preskok v glavi in ni potrebno, da nehaš na en mah. Lahko postopoma zmanjšuješ, greš proti čedalje lažjim cigaretam, dokler ne prideš na najlažje z vsebnostjo 1. To pomeni, da boš zaužival tudi čedalje manj substanc, ki povzročajo odvisnost. Že vmes si dopoveduj, da je kajenje škodljivo, da tobak smrdi, prav tako tvoji prsti in iz ust, tvoji zobje postajajo rumeni, pa zavedaj se, da vsake prižgane cigarete ne rabiš pokaditi do konca, postopoma zmanjšuj tudi količino inhalacije s šibkimi vdihi. če se pregrešiš in potegneš par dimov čez nekaj časa, ko si že nehal, ti bodo verjetno smrdeli, ne vztrajaj v cigareti do konca, ampak jo vrži stran. Zavedaj se tudi, da en padec še ne pomeni izgubljene vojne. Pač ne kadiš več od tistih par dimov. Izogibaj se alkohola, tudi kave ali družbe, ki te navaja h kajenju oz. tudi situacij, v katerih si prej vedno kadil in ti je bilo prijetno ali si rabil nekaj za delati npr. samotno posedanje po lokalih ali posedanje s kadilcem ob nekoristnih debatah. Najdi si tudi nek smisel življenja, v kolikor počneš prej navedene stvari.
Nehati kaditi je pravzaprav otročje lahko, potrebuješ samo malo želje in strategijo, kot je zgoraj.
Čez čas ti bo kajenje samo še bled spomin in ne bo ti jasno, kaj si sploh videl v tem.
Najprej naj povem, da bom tole pisala na podlagi lastnih izkusenj. Povsem dopuscam moznost, da je pri ostalih drugace, ceprav ne poznam niti ene osebe, ki bi uspela prenehati s postopnim zmanjsevanjem.
Jaz mislim, da je najslabsi nacin prenehanja kajenja z znizevanjem doze s “samokontrolo”. Skupno sem kadila cca. 15 let, poskusala nehati na mnogo razlicnih nacinov, dopovedovala sama sebi tocno to, kar je napisal moj predhodnik in bila pri tem neuspesna.
Kaditi sem nehala dvakrat. Prvic z voljo moci (torej dobesedno z danes na jutri), kar je bilo zelo uspesno in po zacetnem trpljenju vec let nisem cutila zelje po cigareti. Tudi ko sem ponovno zacela, je bilo to iz neumnosti in pretirane samozavesti.
Drugic sem nehala s hipnozo, kar je bilo tudi tako rekoc v hipu. Trenutno sem nekadilka 11 mesecev in cigaret cisto nic ne pogresam.
Nehati z voljo moci in z danes na jutri je sicer zahtevno in nekaj casa kar bolece, ampak deluje. Ko prebrodimo krizo, smo na konju. Zmanjsevanje stevila cigaret, dimov v posamezni cigareti ipd. pa je, kar se mene tice, samo podaljsevanje mucenja. kot bi obliz pocasi z vsako dlako posebej vlekli s koze. Ampak, kot sem rekla, take so moje izkusnje.