Najdi forum

TMB

Pozdravljeni!

Zanima me TMB pri zdravljenju raka debelega črevesja in danke.  Se ta podatek uporablja za odločitev o načinu zdravljenja (s kemoterapijo, biološkimi zdravili, imunoterapijo)? Kakšna mora biti vrednost, da si kandidat za zdravljenje z imunoterapijo? Se uporablja kot samostojni podatek ali v kombinaciji z drugimi podatki?

Hvala za odgovor!

Pozdravljeni,

TMB (tumor mutational burden) predstavlja število nepodedovanih/novo nastalih mutacij v samem tumorju. V diagnostiki in pri odločitvi o vrsti zdravljenja se uporablja še NGS (next generation sequencing) za določanje RAS (KRAS in NRAS) ter BRAF mutacij.To je pomemben podatek za odločanje o vrsti terapije, usmerjene proti receptorju za EGFR.

Pri odločanju za imunoterapijo je pomemben podatek še t.i.MSI (mikrosatelitna nestabilnost) in MMR (mismatch repair). Tumorji, ki imajo izražen MSI v visokem številu so bolj imunogeni in zato bolje odgovorijo na imunoterapijo.

Omenjeni parametri nikoli niso uporabni zgolj samostojno, ampak so delček celotne slike. Pomembna je starost človeka, stanje zmogljivosti, pridružene bolezni ter druge lastnosti tumorja – je bolezen lokalno omejena, lokalno napredovala ali metastatska ter glede na to –  kakšni so cilji obravnave?

Ker človek ni zgolj fizično telo, je pomembna komponenta tudi čustvena, duhovna in energetska naravnanost. Kako gleda posameznik na svoje življenje, je v stiku s svojim telesom, so odnosi, v katere je vpet zadovoljujoči, kje si napolni baterije, kaj ga navdihuje. Tudi to so pomembni podatki v celovitem pristopu k zdravljenju.

Vse dobro vam želim,

Jana

 

Svetlika, integrativna onkologija Jana Pahole, dr. med., spec. int. onk. I Mail: [email protected] I Telefon: 030 647 321

New Report

Close