Najdi forum

Kaj menite vi o tehniki transcendentalne meditacije? Ali jo strokovnjaki priznavate ali je to natega?

Pozdravljeni!

Pri nas se tem ne ukvarjamo. Morda vam odgovori kdo, ki ve kaj več o tem.

Lep pozdrav,Tanja

Živjo,

Prišel sem na to stran, ker me je nekaj zanimalo in ker hočem nekaj spremeniti samega sebe in me zanima kaj mi izobražen kader lahko pomaga. Jaz sem po izobrazbi stroji tehnik.

Malo sem si ogledoval vse te naslove in opazil tega, kjer sprašuješ o transcendentalni meditaciji. Ne vem ali mi boš kaj verjel/a ali ne. Imaš 100% pravico do svojega slobodnega mnenja.

Sem se odločil, da vam napišem nekaj stavkov in to zaradi tega, ker že 29 let skoraj vsak dan redno zjutraj in zvečer prakticiram transcendentalno meditacijo (TM) in bi rad malo delil svojo izkušnjo. Kako mi pomaga, bom napisal iz svoje osebne izkušnje in (oprostite izrazu) ne rabim nobenega, da mi bo naprej razlagal ali imam prav ali ne in ali samo delam reklamo za to meditacijo. Po tolikih letih rednega meditiranja in raziskovanja tega znanja, tako v praksi kot teoriji, sem že dolgo časa nazaj prišel do spoznanja da je TM Top Gun, kar se tiče duhovnih tehnik in praks. Bil sem star 23 let, ko sem začel prakticirati to tehniko, potem sem bil pa tudi malo po Evropi, kjer sem poslušal njihovo znanje, zraven pa smo veliko meditirati. Ko sem začel meditirati sem v tistih mladostnih letih popil zelo veliko pira, veliko kadil in žuriral, kar je imelo za posledico, da sem se zelo slabo počutil. Nič nenavadnega za mladino. Se ne lažem, toda potem sem popolnoma nehal piti v dobrem letu, kaditi pa kakšno leto kasneje in potem 13 let sploh nisem mislil na cigarete. Če povem po resnici, sem zopet začel kaditi leta 2007, ker se mi je zgodil en zelo stresen dogodek in sem si s cigaretami hotel zapreti zavest, ker se mi je preveč odprla in se mi je preveč začelo dogajati, na kar takrat še nisem bil navajen. Kadim še danes, ko sem star 51 let, v glavnem zato, ker sem že invalidsko upokojen. Upokojen sem verjetno zaradi tega, ker sem imel v mladosti dve težki nesreči z glavo in mi je zdravnik rekel, da imam verjetno zaradi tega preslabo strukturo možganov, da bi možgani zdržali delovne pritiske in strese, pa še nekaj drugega se mi je dogajalo kar tukaj zaenkrat še nebi razlagal. Kadim v glavnem zato, ker imam veliko prostega časa in si tako krajšam čas ob kavi in internetu. Ne kadim klasičnih cigaret, ampak Jocey cigarete v katerih je samo tobak brez vse te kemične navlake (po informacijah, ki sem jih dobil od dr. znanosti je v klasičnih cigaretih od 4 do 7 tisoč kemičnih primesi, med njimi tudi bojni živčni strupi – noro, a ne?) Zraven pa kadim še domači tobak iz Grčije in malo tudi električno cigareto, v kateri je samo nikotin, ker se hočem počasi odvaditi kaditi. V prejšnjo mi je uspelo nehati kaditi po eni naravni starodavni Ajurvedski metodi in sicer v dveh letih lepo počasi in brez stresa in abstinenčih kriz. Potem sem v 13tih letih, kar nisem kadil, samo ene 5x za par minut pomislil na cigarete, ostali čas pa se sploh nisem zavedal, da ne kadim in, da rabim cigarete. Zraven danes popijem ponavadi še 4 močne Turške kave na dan, alkohol pa na vsake svete cajte malo na kakšnem slavnostnem rojstnodnevnem kosilu ipd.

No, da se vrnem na transcendentalno meditacijo. TM tehnika mi v življenju zelo veliko pomeni, saj mi zelo olajša duha in telo tako, da precej lažje živim, se bolje in se bolj sproščenega počutim čez dan, pa tudi že več kot 25 let nimam nobenih težav  s spanjem.

 

Na žalost nekaterih, je pa tudi res, da se, recimo temu tako, ti. prijetnega stanja duha in telesa ne da doseči kar čez noč tako, kot se tudi faksa ali doktorata na da narediti na vikend tečaju. Je pač povsod tako, da vsaka stvar zahteva svoj čas, je pa tudi res, da vaja dela mojstra.

Več kot to Vam zaenkrat ne bom razlagal, ker nisem TM učitelj, kateri so za poučevanje TM tehnike zelo profesionalno usposobljeni. Več o transcendentalni meditaciji lahko izveste na internetu, kjer je predstavljena v veliko svetovnih jezikih, pa tudi knjig o njej je kar nekaj. Obstaja tudi slovenska stran: Atma.si  kjer si jo lahko ogledate…

Jaz osebno priporočam TM, vendar naj se vsak odloči po svoji osebni odločitvi. Kar sem tukaj napisal, je samo en čisto majhen delček znanja, ki ga ima Maharišijevo gibanje za transcendentalno meditacijo. Iz lastnih izkušenj pa Vam lahko tudi povem, da tako kot imajo npr. Rolex ali Adidas tudi kar se tiče TM veliko plagiatov in razno raznih prevarantov, ki izkoriščajo to znanje, še posebej iz Indije, o kateri se nam še sanja ne, kaj tam nekateri vse počnejo. To Vam govorim iz moje osebne izkušnje.

Za konec Vam lahko samo predlagam, če vas TM zanima, raziskujete knjige in internet (Še posebej web. strani Maharishi Mahesh Jogi -ja, ki je TM prinesel na zahod) in si ustvarite svojo mnenje.

 

Hvala lepa vsem, ker sem lahko nekaj povedal o TM tehniki in previdno pri Vaši duhovni praksi.

Lep pozdrav, Janez…

 

New Report

Close