Tlakovci – mah
Pesek perfektno zadržuje vlago, na vlažni podlagi pa dobro uspeva mah. In letos je bilo nebo še posebno darežljivo z vodo.
Rešitvi sta dve. Prva je, da poškropiš zadevo s kakim rastlinskim strupom. To ponavadi drži nekaj časa, je pa res, da s tem zastrupljaš tla. Še posebno je nerodno, če so v bližini kaki otroci, ki bi se recimo igrali na tleh. Druga rešitev je da si kupiš plinski gorilnik na palici, ki je namenjen prav za žganje plevela. Ima dokaj širok plamen, s katerim samo oplaziš mah ali plevel, ki se rad pojavi v fugah. Rastline ne zdržijo pregrevanja, zato jih ta plamen hitro uniči. Ni potrebno, da takoj izžgeš rastlino, zadostuje le kratek poteg z gorilnikom, pa po kakšni uri rastlina sama od sebe pade. Gorilec priključiš na plinsko bombo. Jaz sem kupil standardno malo kamp bombo (3 kilogramska) in jo imam kar fiksno priključeno na gorilec že nekaj let. Gorilec sem kupil v Merkurju, mislim da je stal takrat okoli 4 tisočake.
Ne.
Plamen je v nekajsekundnem preletu preko tlakovca, ki ima veliko maso in v svoji betonski strukturi molekularno vezane veliko vode. Zato se niti za stopinjo ne segreje, torej mu kratkotrajni plamen popolnoma nič ne škodi. Poglej, s podobnimi gorilci gradbinci segrevajo katransko folijo, s katero delajo hidroizolacijo betonskih temeljev. Ti temelji pozneje nosijo na sebi kompletno hišo, segrevanja z gorilcem pa je mnogokrat močnejše od zažiganja plevela… pa jim prav nič ne škodi.
Nasprotno pa je rastlina živo bitje (z majhno maso) in vsakršno pregrevanje strukture pomeni takojšnjo smrt celice.
Plamenska metoda odstranjevanja plevela med tlakovci je v tujini praktično edina splošno sprejeta, saj strupa ne more kupiti v trgovini kdorkoli. Kupec mora namreč imeti opravljeno ustrezno šolanje in izpit za ravnanje s strupenimi snovmi. Nekje sem slišal, da se tudi pri nas pripravlja tak zakon, ali pa da so ga morda celo že sprejeli. Marsikatero škropivo namreč po sestavi sodi že kar v rang bojnih strupov….